用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培僑和男拔撞期 。有冇天涯淪落人?
樓主: 小長方型
go

培僑和男拔撞期 。有冇天涯淪落人? [複製鏈接]

Sing13 發表於 24-2-20 15:27
疫情之後唔少想轉返香港培僑,冇位只能轉去其他band1中學。

你意思係, 佢地本來係港漂來讀PK?

如果在SZ 讀開, 咁有什麼必要回港讀呢?

retriever 發表於 24-2-20 15:33
近年移民潮, 直資多位過往年...

BTW, PK 跟 DB 係不同產品, 回應不同口味... 理論上有較大差別!
移「完」啦,移出應該7788,近日係移入多了

retriever 發表於 24-2-20 15:35

每年學費10萬vs 3萬幾。

香港培僑五班小學升五班中學,要有人走先有位,我估培僑校長都唔確定有幾多位。

retriever 發表於 24-2-20 15:33
近年移民潮, 直資多位過往年...

BTW, PK 跟 DB 係不同產品, 回應不同口味... 理論上有較大差別!

優才子女來港,直資競爭更加激烈,冇得同疫情時期比。

PTL_L 發表於 24-2-20 15:37
移「完」啦,移出應該7788,近日係移入多了
移出應該7788----------------未必,二十幾歲的人自有打算

letterland 發表於 24-2-20 09:13
培橋位少in既人都少,你博唔博?
DBS 咪一樣

Sing13 發表於 24-2-20 15:45
優才子女來港,直資競爭更加激烈,冇得同疫情時期比。

依家直資好多北京同學,成個北京小社區,其他直資有無呢個情況?唔識廣東話甚至拒絕講廣東話,中文直接寫簡體字。

PTL_L 發表於 24-2-20 09:52
咁其實得閒有時間,咪到此一遊囉,參觀下校舍,起中山像前影下相亦無不可 ...

打卡???

一間只有機會去一次
一間入讀機會大

Rpp 發表於 24-2-21 23:33
依家直資好多北京同學,成個北京小社區,其他直資有無呢個情況?唔識廣東話甚至拒絕講廣東話,中文直接寫 ...

我哋多內地同學,講英普,但不是北京

liverpool2023 發表於 24-2-22 11:22
我哋多內地同學,講英普,但不是北京

內地生肯融入同學和學校嗎?相處融洽嗎?有沒有自己小圈子玩唔理local同學?肯學繁體和廣東話?

依家直資好多北京同學,成個北京小社區,其他直資有無呢個情況?唔識廣東話甚至拒絕講廣東話,中文直接寫 ...

絕大多數大陸來的同學都積極學習廣東話同埋繁體字啦

如果講高才優才子女小學插班,直資一向都唔多插班位,照計反而三私一直多插班位。

RainyRice 發表於 24-2-22 11:33

SSC? (心儀+考慮中所以想知(emoji))

不是SSC,融入就一啲啲,大部分都融入,我仔話尋日都同個新插班食飯

不過我朋友仔讀SSC,都多內地生,所以好似國際學校咁,要講英文普通話,應該唔覺唔融入吧?如果攪小圈子,佢就唔駛講英普了!

retriever 發表於 24-2-20 15:35

我識朋友在疫情期間送咗個女上培僑龍華分校,朋友係香港出世,繼續在香港搵食。

個女到中三發覺中四選科選擇在深圳少過香港,她最想讀嘅科目深圳冇開,於是轉回香港培僑读中四,朋友個女成功因為朋友是前校董。

讀咗一年再轉咗去外國讀高中。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

係好分語系(英文人, 普通人), 或者社交媒體...

玩開"小紅書" 既一圈, 玩IG 既一圈...

而家寫簡體, 老師唔敢話你錯, 而且筆劃少, 書寫快... 慢慢大堆人會跟進...

當年迷歐美英日係時尚, 近年係韓仔OPPA... 再近D 係有人迷大陸偶像...

所以迷哪地方既偶像, 都可以分幾圈!

ANChan59 發表於 24-2-23 12:17
我識朋友在疫情期間送咗個女上培僑龍華分校,朋友係香港出世,繼續在香港搵食。

個女到中三發覺中四選科 ...

好奇, 當時送女去深圳讀, 係朋友投祖國抗疫信心一票嗎?

既然識得校董級, 呢個LEVEL 無話去邊度讀唔得啦...

如無記錯, PK 係香港最多 "大媽沙" 認捐既學校喎!

retriever 發表於 24-2-26 15:49
而家寫簡體, 老師唔敢話你錯, 而且筆劃少, 書寫快... 慢慢大堆人會跟進...

當年迷歐美英日係時尚, 近年係 ...

遲早通用,時間問題,政府出公函時不時混有簡體字。

retriever 發表於 24-2-26 15:53
好奇, 當時送女去深圳讀, 係朋友投祖國抗疫信心一票嗎?

既然識得校董級, 呢個LEVEL 無話去邊度讀唔得啦.. ...

抗疫應該不會是主要原因,他當時覺得香港學校唔夠愛國,為表忠誠呱。

不是識得校董,他本人是PK前校董。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊