用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨?? ...
樓主: kansklee
go

英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨??   [複製鏈接]

kansklee 發表於 24-2-19 14:45
對呀,文靜型,聽教聽話,循規蹈矩,不算外向, KC WY QC 會啱他多啲,反之DBS未必match佢㗎,雖然我都想 ...

咿,原來你嘅自行排位是這樣,最初估你自一QC.
咁我改變我嘅諗法了(雖然之前覺得DB 機會細些),我諗你自一中機會好大,咁就去DB , 棄KC , 試咗無悔

Greylay 發表於 24-2-19 16:28

咿,原來你嘅自行排位是這樣,最初估你自一QC.

好似好多谷友都覺得我自行擺錯位置, 應該QC + KC,當時的我又冇咁大膽,覺得想play safe,覺得會有直資收,自行的WY + KC 是但一間中咗,再揀,不過看來,應該調換KC和WY的次序,唯有看天意。

回覆樓主:

請問大家意見,對香港華仁評價如何?而家屬於band1幾呢? 為何大家好似替我唔抵咁呢? 敬請賜教,萬分感謝

kansklee 發表於 24-2-19 14:14
自行:華仁#1, KC#2, 先後次序由我仔揀,我就覺得KC好啲,WY就近啲

你仔超級大機會被港華收了!!

咁我建議如果SPC收你仔,去SPC!!

2jkidsfather 發表於 24-2-19 17:01
你仔超級大機會被港華收了!!

咁我建議如果SPC收你仔,去SPC!!

老師話仔成績B1A,如果面試不失手,機會都有的。

但更心儀SPC,希望面試順利啦

kansklee 發表於 24-2-19 17:06

高小級頭唔只1A成績呀,係1AA

kansklee 發表於 24-2-19 17:06

報自行時,你應如網友所講
自1:QC, 自2:SJC / KC (其實兩間學術差不多
甚至
自1:QC,自2:不填。

現在祝你報直資成功!

kansklee 發表於 24-2-19 16:58
請問大家意見,對香港華仁評價如何?而家屬於band1幾呢? 為何大家好似替我唔抵咁呢? 敬請賜教,萬分感謝
...
現在你想入KC都未必得。

PTL_L 發表於 24-2-19 17:07
高小級頭唔只1A成績呀,係1AA

邊有你講得咁叻,普普通通咋。加上呈一呈二成績只是入場券,有個面試機會,收或者唔收係要睇臨場即時發揮和表現,好似SPC 面試,係考group discussion,未必夠其他人fight㗎,盡力而為吧。

2jkidsfather 發表於 24-2-19 17:15
現在你想入KC都未必得。

目前已有一間直資收左,點都有著落。

好奇一問,如果真係想入KC,唔去華仁咪Ok囉,有冇得諗?

猴子爸 發表於 24-2-19 10:40
"跟據機會率,應該去英皇" - 同意的。

如果是QC呢?QC自行入读机会可能比DBS GA入更低,但两者比较,大家 ...

咁就真係 tough decision qc 同 db 係我最鍾意既兩間男校

我應該真係會根據詳盡分析自己嘅機會率去揀

Vana 發表於 24-2-19 17:19
咁就真係 tough decision  qc 同 db 係我最鍾意既兩間男校

我應該真係會根據詳盡分析自己嘅機會率 ...

我冇報QC, 報咗KC同DBS, 兩間均有得見, 可惜撞日期撞時間, 經過師兄師姐指導, 畀咗好多啟示我, 現在清楚好多, thanks

PTL_L 發表於 24-2-18 16:54
自己成日都覺得,學校應該成就學生,並唔係學生成就學校。

我都好同意,但係如果你指係 db 係後者就太過片面了

反而 db 係好做到成就學生,佢同好多傳統學校唔同,佢唔需要倒模人 (我另一仔既男校),唔需要一式一樣嘅公式,你諗到諗唔倒嘅活動/ 項目佢都有得玩,佢都提供非常多既支援

好多仔 包括我小朋友其實都喺學校成就咗佢唔同方面嘅才能,之前完全唔知/ 無玩過,都係學校發掘學校俾好多機會佢地試,俾佢地上 internal gifted program ....

有好多仔 唔計pd 上,中一入黎玩左某一兩樣野之後成為一個 life long 既item

我夠膽講呢樣野db 比大部份男校真係做得好,吾一定係學界某某冠軍就等於唯一嘅成就

咁就真係 tough decision  qc 同 db 係我最鍾意既兩間男校

我估如果在EK投票,9:1,去QC面试。

kansklee 發表於 24-2-19 16:50
好似好多谷友都覺得我自行擺錯位置, 應該QC + KC,當時的我又冇咁大膽,覺得想play safe,覺得會有直資收 ...

我覺得唔可以咁講。揀穩陣係絕對理解,最重要係你囝囝也喜歡自一,二。
仲有SPCC , 如果覺得自行保守,那就進取啲試DBS 。QC 等7月叩門

Vana 發表於 24-2-19 17:29
我都好同意,但係如果你指係 db 係後者就太過片面了

反而 db 係好做到成就學生,佢同好多傳統學校唔同, ...
其实只要DBS的DSE成绩做返上来,不需要很top,够好就好,加上IB,音体强横,就差不多是男校中无敌的了。

kansklee 發表於 24-2-19 17:19
目前已有一間直資收左,點都有著落。

好奇一問,如果真係想入KC,唔去華仁咪Ok囉,有冇得諗?
只要中學好想要某學生, 可以不去面試也收生的。

Greylay 發表於 24-2-19 17:34
我覺得唔可以咁講。揀穩陣係絕對理解,最重要係你囝囝也喜歡自一,二。
仲有SPCC , 如果覺得自行保守,那 ...

無自行報QC,不用去叩門。
QC不會考慮的。

我女之前中一,太得閒,同同學參加左好多公開比賽好好玩,我有d 有去睇,我發現並唔多男校參加

qc, db 算比較多..... 有個 entrepreneurship program.... 兩間仔都好 creative.... 仲有一次我去現場睇類似 debate , public speaking, 大家代表唔同國家,又係得 db, qc 兩間男校,

去得比賽 英文好就好正常,但兩間都好多 idea 仲好好笑,所以印象都好好

qc 仔比我想像中活潑,db 仔就好歡樂,完左係台上做左個手勢大叫 long live xxx (佢哋代表嘅國家嘅主席名)....評判笑左好耐

猴子爸 發表於 24-2-19 17:36
其实只要DBS的DSE成绩做返上来,不需要很top,够好就好,加上IB,音体强横,就差不多是男校中无敌的了。
...
“其实只要DBS的DSE成绩做返上来”--------------係EK 講都講了5、6年,那有這麽容易?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊