用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨?? ...
樓主: kansklee
go

英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨??   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-2-19 14:50
小朋友已經係中學生了

明白了,haha

PTL_L 發表於 24-2-19 14:49
勁搏,但高小生又級頭,我都應該會咁填!

今年好過以前啦,升中人數減少,就相對真1仔少左,除非好知足式選校,貴為高小級頭,仲唔㩒住啲以前1C仔砌,今年啲1C尾可能變2仔噃~

kansklee 發表於 24-2-19 14:14
自行:華仁#1, KC#2, 先後次序由我仔揀,我就覺得KC好啲,WY就近啲

你哋是否參觀了KC及WY才決定?你仔揀WY為自一,即係佢鍾意 WY多啲。
WY係free 啲㗎,啲仔上堂鐘意講嘢㗎,不過冇乜所謂,同枱食飯、各自修行。返到屋企識得自己溫書咪得囉!男仔,最緊要自己有鬥心。
不過,你可能心儀SPC多啲? Anyway ,祝順利。

mcl233 發表於 24-2-19 14:52
今年好過以前啦,升中人數減少,就相對真1仔少左,除非好知足式選校,貴為高小級頭,仲唔㩒住啲以前1C仔砌 ...
升中人數多咗定少咗?個個都講到今年多咗好多咁,我冇去face check 過,但就當年玩升小升中遊戲時都留意過,人數係少咗,不過人多或少都好,高主教級頭係1AA生,緊係可以進取啦。

19801980 發表於 24-2-19 14:52
你哋是否參觀了KC及WY才決定?你仔揀WY為自一,即係佢鍾意 WY多啲。
WY係free 啲㗎,啲仔上堂鐘意講嘢㗎, ...

我問我個仔鍾意邊間多啲, 佢話因為有不少同學選WY, 若他選WY 有機會撞到同學, 就係咁簡單, 我就因為地方近屋企, 行路都到, 打風落雨唔擔心, 但係心底裏覺得KC 係好少少。

說真的, 我最喜歡SPC, 今個禮拜六盡力一戰, 搏盡無悔。

19801980 發表於 24-2-19 14:52
WY係free 啲㗎,啲仔上堂鐘意講嘢㗎, ...
我都覺得最後應該係spc,spc好鍾意收高小生,由成績未起飛時已開始鍾意收高小生。

PTL_L 發表於 24-2-19 14:56
升中人數多咗定少咗?個個都講到今年多咗好多咁,我冇去face check 過,但就當年玩升小升中遊戲時都留意過 ...

灣仔係咪少左啲呀?印象中少左~100, 1/3係33個1仔,相對唔強勢既小學應該係大持份者,爭街位亦係佢地,就當20個,都前程錦繡啦~

不過,卸責先,我係估既~

PTL_L 發表於 24-2-19 14:58
我都覺得最後應該係spc,spc好鍾意收高小生,由成績未起飛時已開始鍾意收高小生。 ...

希望越大, 失望越大, 不抱大期望, 盡力去in SPC, 就算失敗也不會太失望。

Anyway,  感謝這裏各位師兄師姐的指導和鼓勵。

kansklee 發表於 24-2-19 14:57
我問我個仔鍾意邊間多啲, 佢話因為有不少同學選WY, 若他選WY 有機會撞到同學, 就係咁簡單, 我就因為地方近 ...

自行評估和決定~

我估,灣仔級頭,真係少人以WY為目標~

灣仔係非常充足英中位,男女都係~

不過,無謂影響你取態,唔好受我啲估估下影響~

mcl233 發表於 24-2-19 15:04
自行評估和決定~

我估,灣仔級頭,真係少人以WY為目標~

幾間都未in,談決定言之尚早,等我in咗知道邊幾間收再向大家取經攞意見。
希望有幾間揀啦(emoji)

kansklee 發表於 24-2-19 15:11
幾間都未in,談決定言之尚早,等我in咗知道邊幾間收再向大家取經攞意見。
希望有幾間揀啦(emoji)
...
老土咁安慰你,就算自行、直資今轉未中獎,一日未到7月都唔可以作準,有時8月照樣有驚喜,有RC呢間直屬中學打低,真係已經可以放好多個心喇。

PTL_L 發表於 24-2-19 15:15
老土咁安慰你,就算自行、直資今轉未中獎,一日未到7月都唔可以作準,有時8月照樣有驚喜,有RC呢間直屬中學 ...

目前見咗一間直資,面試即日收咗,頓時覺得 ‘’心都定啲‘’,所以呢兩個月 in 曬所有直資及自行,就會end game,應該唔會去大抽獎。

好奇一問,攞住直資門券,唔玩大抽獎,係咪可以最後去叩門?

kansklee 發表於 24-2-19 15:26
目前見咗一間直資,面試即日收咗,頓時覺得 ‘’心都定啲‘’,所以呢兩個月 in 曬所有直資及自行,就會en ...

係最後可以7月叩門,就算自一自二收咗都好,7月都可以照叩門。

kansklee 發表於 24-2-19 15:26
目前見咗一間直資,面試即日收咗,頓時覺得 ‘’心都定啲‘’,所以呢兩個月 in 曬所有直資及自行,就會en ...

原來你已經「一鳥在手」,咁,玩法又唔同喇,會唔會放棄英皇,試吓DBS?

PTL_L 發表於 24-2-19 15:30
係最後可以7月叩門,就算自一自二收咗都好,7月都可以照叩門。

感謝你的的指導, 獲益良多 (emoji)

kansklee 發表於 24-2-19 14:23
英私小(港島區),級頭,冇乜特異功能。

以你看法,華仁好啲定英皇好啲呢?

點解唔揀SJC?
我哋當年自一QC,自二SJC

19801980 發表於 24-2-19 15:31
原來你已經「一鳥在手」,咁,玩法又唔同喇,會唔會放棄英皇,試吓DBS?

...

其實好矛盾, 間間都好好, 好難取捨。 DBS 對我們來說的缺點是相對遠, 我哋由屋企去DBS, 要一個鐘車程+行路,  一日兩個鐘頭來回辛苦啲, 少咗啲時間溫習和讀書。

liverpool2023 發表於 24-2-19 15:41
點解唔揀SJC?
我哋當年自一QC,自二SJC

其實間間都好好, 我都唔知點揀, 不過問班主任意見佢過得我個仔啱讀QC KC WY, 所以就聽班主任意見

kansklee 發表於 24-2-19 15:47
其實間間都好好, 我都唔知點揀, 不過問班主任意見佢過得我個仔啱讀QC KC WY, 所以就聽班主任意見
...
呢度想問一問,高小班主任竟然建議你哋自行揀華仁做其中一間?

kansklee 發表於 24-2-19 14:14
自行:華仁#1, KC#2, 先後次序由我仔揀,我就覺得KC好啲,WY就近啲

咁你自行一定有收穫。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊