用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨?? ...
樓主: kansklee
go

英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨??   [複製鏈接]

Cice 發表於 24-2-18 02:28
可以考慮一下地點和交通

good point

PTL_L 發表於 24-2-18 09:49
咁講啦,dbs行全人,好勝,每樣都要做一哥,特別起運動項目上,又升小時雖然都千挑萬選,叫做收盡叻仔(有 ...

獨到精闢,明白了,唔該曬

kansklee 發表於 24-2-16 23:57
我仔收到聖保羅書院(直資)、英皇書院(自一)和男拔萃(直資)的面試信,可是英皇書院和男拔萃的面試安排 ...

你(或你仔)係咪真係好心儀男拔?如果唔係,無乜必要搏。
併全力在另外兩間學校爭取好表現吧。

19801980 發表於 24-2-18 15:13
你(或你仔)係咪真係好心儀男拔?如果唔係,無乜必要搏。
併全力在另外兩間學校爭取好表現吧。

OKAY

PTL_L 發表於 24-2-18 09:49
咁講啦,dbs行全人,好勝,每樣都要做一哥,特別起運動項目上,又升小時雖然都千挑萬選,叫做收盡叻仔(有 ...

只有男拔能夠做到,一位難求。

我仔收到聖保羅書院(直資)、英皇書院(自一)和男拔萃(直資)的面試信,可是英皇書院和男拔萃的面試安排 ...

跟據機會率,應該去英皇

如純粹揀學校,dbs

dbs 我自己感覺係一個 total package, 佢既特質好難同另一間男校比較

至於經常係 ek 被人話柄既體藝生,其實無需介懷,可以話唔關其他人事,同學之間打成一片之餘亦互相尊重,各有各天地

感覺真正純體藝生不多,基本上而家都好要成績既

如果都係想玩運動/活動,好多人完全未接觸過但上到中學又玩 hockey, robotic etc... 大把 team... 一樣一班 team mate 一齊練一齊出賽

你肯玩就乜都有得玩,唔係一定望住個幾樣學界運動

Vana 發表於 24-2-18 16:15
跟據機會率,應該去英皇

如純粹揀學校,dbs

你講緊小學定中學呀?中學係唔少純體育生喎,至於有啲盡量兩樣都keep到既,係家長唔放棄啫。不過有純體育生起唔係dbs獨有,相信果幾間男校,又或dgs hy呢啲勁女校都會有。

Band 1A學校睇dse 5+, 靠成績入dbs,難道怕自己沒有3322? 如果看重3322,揀一間谷的band 1c比較安全!
看5+. DBS己經係Band 1A, 加埋IB, 絕對top band1A

跟據機會率,應該去英皇

如純粹揀學校,dbs

如果唔係好多純體藝生,又好難接受3322會咁低喎!

73662710 發表於 24-2-18 16:48
Band 1A學校睇dse 5+, 靠成績入dbs,難道怕自己沒有3322?
看5+. DBS己經係Band 1A, 加埋IB, 絕對top band1A ...

同意,DBS top生係好強,無論考IB還是DSE,甩KC幾條街啦。你哋仔仔係學術人,當然目標係精英班囉,唔洗理會包尾果點,只跟top嘅人比嘛。又唔係平均分班。

自己成日都覺得,學校應該成就學生,並唔係學生成就學校。

PTL_L 發表於 24-2-18 16:54
自己成日都覺得,學校應該成就學生,並唔係學生成就學校。

學校成就學生看到結果要何年馬月,學生成就學校運動員馬上就能看到,其他學術類的6年就可見結果(5+,入U率等)。現在真正按理念全人教育的不多。就拿EK來說,出現**VS**,就會拿一堆數據出來。如有質疑,又會再拿一堆出來。好像這些數據就能堵住任何質疑。這也跟家長的追求有關,因為越來越多的家長追捧數據,所以就造成學校鬥學術,越鬥越難,越鬥越低齡,而忘記了教育的初衷。隨著適齡童的日趨減少,堅持理念,堅持學校成就學生的小學,將面臨的收不到更多學生或更好學生的困境。這種危機時刻又鞭策決策者去做唯數據論的事情。

回覆樓主:

多謝各位的意見, 每一位的意見和數據都好有用, 增長知識, 獲益良多, 再次感謝(emoji)

如果在中西區大抽獎,就建議去面試DBS博一下,band1仔中西區大抽獎進英皇機會比較大。如果是其他區,建議去英皇面試,穩陣滴。

跟據機會率,應該去英皇

如純粹揀學校,dbs
"跟據機會率,應該去英皇" - 同意的。

如果是QC呢?QC自行入读机会可能比DBS GA入更低,但两者比较,大家都会选择去QC面试?

猴子爸 發表於 24-2-19 10:40
"跟據機會率,應該去英皇" - 同意的。

如果是QC呢?QC自行入读机会可能比DBS GA入更低,但两者比较,大家 ...

估唔到你進步咗,懂得突破條盲腸喎..真心讚你,樂見你改過自身後有進步....

HK-MAN 發表於 24-2-19 11:15
估唔到你進步咗,懂得突破條盲腸喎..真心讚你,樂見你改過自身後有進步.... ...
改過自身 - 我自己的身体没有怎样改过.至于“改过自新”- 新一年,大家和和气气,祥和一点,不好吗?别刻意挑起事端就好了。

UniKitty 發表於 24-2-19 10:11
如果在中西區大抽獎,就建議去面試DBS博一下,band1仔中西區大抽獎進英皇機會比較大。如果是其他區,建議去 ...

本地身我哋住灣仔區,正路自一考QC 加華仁,但全香港嘅男仔都想入QC,自一成功率好低,反而大抽獎有機會,所以自一揀另一所好學校KC,增加成功機會,入到都開心。

kansklee 發表於 24-2-19 12:17
本地身我哋住灣仔區,正路自一考QC 加華仁,但全香港嘅男仔都想入QC,自一成功率好低,反而大抽獎有機會, ...
灣仔區band1男生大抽獎機會多,可以搏一下DBS,大抽獎搏QC。

kansklee 發表於 24-2-19 12:17
本地身我哋住灣仔區,正路自一考QC 加華仁,但全香港嘅男仔都想入QC,自一成功率好低,反而大抽獎有機會, ...

咁你自二揀邊間?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊