用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨?? ...
樓主: kansklee
go

英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨??   [複製鏈接]

mcl233 發表於 24-2-20 13:26
你老師好明顯係交行貨~

灣仔英中男校係QC+WYHK,男女得間SKHTSK

希望大家唔好誤會咗亞仔的班主任,他有盡力幫我哋諗,無論如何,我們感謝他, 自己決定自己負責,而且我都唔覺係揀錯。

mcl233 發表於 24-2-20 13:27
EK係咁㗎啦,一係讚,一係踩,有好強烈既風向~

我覺得係因為港島區叻嘅男校比較多,大家都只係望住最top嗰一兩間,如果kc在九龍,相信受追捧嘅情況會好唔同,以成績計,佢在一眾男校裹面已經算好,亦係傳統名校,不過如果用QC,SJC同KC比,相信大多數人都係揀前者(包括我都係)

kansklee 發表於 24-2-20 13:42
希望大家唔好誤會咗亞仔的班主任,他有盡力幫我哋諗,無論如何,我們感謝他, 自己決定自己負責,而且我都 ...

支持你嘅決定,wyhk同kc都係好學校,以你仔仔成績,入到去應該唔會讀得辛苦,相反QC入面個個都係高手,讀書壓力會比較大

mooie 發表於 24-2-20 12:49
另外都見有啲家長一講到KC,因為係官校,即刻耍手擰頭,覺得好局限同埋冇彈性,但轉頭一講QC又唔同哂,大家 ...

點能夠用官校就定論呢?
唔通沙官又和KC一樣嗎?

liverpool2023 發表於 24-2-20 14:03

點能夠用官校就定論呢?

真係有家長咁比較的,btw你係Liverpool fan? YNWA

mooie 發表於 24-2-20 13:59
支持你嘅決定,wyhk同kc都係好學校,以你仔仔成績,入到去應該唔會讀得辛苦,相反QC入面個個都係高手,讀 ...

英雄所見略同

mooie 發表於 24-2-20 13:59
支持你嘅決定,wyhk同kc都係好學校,以你仔仔成績,入到去應該唔會讀得辛苦,相反QC入面個個都係高手,讀 ...
WYHK好在什么地方?够自由,不重学术,全人教育,不倒模,发挥潜能,创意无限,活动多,兄弟情,历史悠久,校园漂亮?我身边有真实WYHK就读个案,所以我朋友圈子里,是没有人会选WYHK的。(可能fans们会不喜欢,但我实话实说)。
如果同时有QC和WYHK offer(现实比较难实现), 而你放弃QC,选WYHK,只是为了避免压力,相信应该有很多很多人会感谢你。

猴子爸 發表於 24-2-20 15:57
WYHK好在什么地方?够自由,不重学术,全人教育,不倒模,发挥潜能,创意无限,活动多,兄弟情,历史悠久, ...

如果兩間有offer就緊係揀QC,但樓主就係擔心入唔到QC,所以就揀咗WYHK 同KC,呢兩間大家都覺得係一定入到,各人所追求嘅嘢唔同,又或者選擇策略唔同啫,冇話對與錯的

mooie 發表於 24-2-20 16:09
如果兩間有offer就緊係揀QC,但樓主就係擔心入唔到QC,所以就揀咗WYHK 同KC,呢兩間大家都覺得係一定入到 ...
楼主的成绩这么好,自行,应该肯定会是WYHK,即使不去面试,WYHK也应该会收他的。至于若有其他更好的offer, 我个人建议是有必要考虑的。至于WYHK,可能我写时的语气重了些,对不起,只是想起我朋友所形容的情况时(因为是私隐,恕未能详细说明,若愿意听我这建议的,就听吧。觉得我乱讲的,就请ignore. 我明白的),可能“用力”了一点。

猴子爸 發表於 24-2-20 16:18
楼主的成绩这么好,自行,应该肯定会是WYHK,即使不去面试,WYHK也应该会收他的。至于若有其他更好的offer, ...

冇事冇事,因為其實如果係我,我都會用你嗰套策略,我都係比較進取的,而樓主係用穩陣策略,講真自行嗰兩間都唔算失禮,樓主仔仔咁好成績,入到去可能可以繼續做級頭添,咁樣都不錯

猴子爸    發表於 24-2-20 17:49

我覺得樓主個仔讀邊間成績都會好,所以我會優先考慮地點距離唔好太遠,同埋如果錢唔係問題就先選直資學校。

acgy 發表於 24-2-20 23:02
我覺得樓主個仔讀邊間成績都會好,所以我會優先考慮地點距離唔好太遠,同埋如果錢唔係問題就先選直資學校。 ...

天外有天人外有人,畀起尖子,我個仔都係普通料啫,故此選校不敢太進取。學費不是主要考慮因素,另希望不需要長途跋涉上學,如果有心儀直資offer當然最理想啦。

回覆樓主:

樓主,8卦吓仔仔而家有邊間offer?

eeyorepigpig 發表於 24-2-20 23:21
樓主,8卦吓仔仔而家有邊間offer?

抱歉,現在開名真的不太好,只可以講 呢間都係其中一間喜歡的學校。我唔係報咗好多間,如果有機會面試,就見埋再考慮。

kansklee 發表於 24-2-20 12:56
之前都曾解釋過,我問班主任灣仔區近屋企的Band 1,那間好?班主任回我QC最好, 次選WY,我仔2間都可試,我 ...

路過搭句嘴,雖然WYHK係一間好好嘅學校,不過真係好少聽到高小級頭揀WYHK, 甚至揀KC都比較少。如果係講官津中學,主要聽到都係QC/SJC.。事實上,QC差不多每年都有收幾個高小學生,而SPC更加可以講係頗喜歡收高小生,上年好似就有5個入左。所以如果你係高小級三,真係唔駛太擔心

kansklee 發表於 24-2-19 14:14
自行:華仁#1, KC#2, 先後次序由我仔揀,我就覺得KC好啲,WY就近啲
最終派位結果?

呢個case都好想知呀,樓主返嚟啦~~~~

對於我個仔跟車尾, 這討論好有參考性, 我都想知派位結果...

回覆樓主:

可能全炒

adriantai 發表於 24-4-2 15:40
可能全炒

如果樓主冇吹水,佢小朋友真係RC級3,華仁一定收硬佢囉,直資SPC都一定會收囉⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊