用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨?? ...
go

英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨??   [複製鏈接]

我仔收到聖保羅書院(直資)、英皇書院(自一)和男拔萃(直資)的面試信,可是英皇書院和男拔萃的面試安排在同一日又同一時間,冇辦法去曬兩個,想請問各位意見, 如果學費不是考慮因素,只考慮發展和前途,英皇書院 VS 男拔萃,邊一間比較值得去面試? 謝謝
   20    0    0    0

kansklee 發表於 24-2-16 23:57
我仔收到聖保羅書院(直資)、英皇書院(自一)和男拔萃(直資)的面試信,可是英皇書院和男拔萃的面試安排 ...
發展和前途是指讀書方面?
如果指讀書方面,英皇較好。

2jkidsfather 發表於 24-2-17 10:13

收到,多謝你的意見,如果睇成績應該揀英皇書院。

我仔收到聖保羅書院(直資)、英皇書院(自一)和男拔萃(直資)的面試信,可是英皇書院和男拔萃的面試安排 ...

發展和前景很難說那一間較好吧?
你在男拔頂層和底層已經不同了吧?
相信你如果能考到英皇,入去也是上遊份子,如果以讀書層面的得益,英皇應不比男拔差。

但兩間學校學生甚至家庭的組成是截然不同,讀一個中學生涯所遇到的人是可以對一個人有很大影響。

我覺得應該從自己孩子/家庭去考慮,想和什麼人交往?去考慮讀那一間?

以以往的經驗,DB 到現在這時間要出offer 的,大概已出哂,沒有太多位剩,現在in DB 會收的已經機會不大。如自一英皇有信心,去英皇吧。(個人愚見)

2jkidsfather 發表於 24-2-17 10:13

我估,如果指讀書方面,都係DBS~

如果指唔讀書方面,都仍係DBS,起碼會接受體藝生~

ekhc    發表於 24-2-21 10:31

你呢個時候係咪應該考慮入讀機會率呢?而唔係發展及前途呢?入邊間中學,甚至band 3生都可以有出色嘅前途,3間學校既男仔都叻,要突圍有好前途,要天時、地理、人和既配合!講正題,如果你小朋友係spc dbs嘅主要target ,相信dbs 已有offer,spc已經in 咗 scholarship?!唔係話呢轉冇機會,只係唔係以上兩間學校嘅必然選擇嘅學生,由此看來,我覺得入讀英皇機會比spc dbs大!我會去英皇!

以校論校,3間嚟講,唔理錢方面,雖然dbs dse成績真係好麻麻地,比另外兩間差,但佢玩all round,啲仔明顯smart,能言同有自信,加上校園環境一流,雖然冇必有得用(小兒都in過,不過之前早段,唔係呢一round)。

Spc 我同小兒都去聽過簡介會,感覺比較formal ,校長都放幾多時間講成績,體藝較少講,不過成績一流,學生乖巧,當年簡介會冇得入去睇學校環境,但書仔有講,港島區地方有幾大,就算幾有錢嘅直資學校,都唔會可以好似dbs嘅規模。早前睇YouTube,見到有spc同學仔分享校內,好謙虛真實,佢話學校唔太重視體藝,成績都係呢一兩年先開始好,你可以搵返嚟睇下!至於英皇,唔係我杯茶,所以冇了解,但行過見到又係一間極有味道嘅學校!

PTL_L 發表於 24-2-17 11:57
你呢個時候係咪應該考慮入讀機會率呢?而唔係發展及前途呢?入邊間中學,甚至band 3生都可以有出色嘅前途 ...

SPC又唔係只收scholarship 嗰批人,而家interview 點會機會細呢?

liverpool2023 發表於 24-2-17 12:01
SPC又唔係只收scholarship 嗰批人,而家interview 點會機會細呢?

所以我咪話唔係冇機會囉,但英皇、spc揀去in ,我會揀英皇囉!今年各方面都聽到,spc 揀多咗人去in.,如屬實,即機會又細咗!既然兩間都係差唔多type嘅學校,我都係會揀英皇!但樓主問題係英皇同dbs,我都係揀英皇

liverpool2023 發表於 24-2-17 11:22
相信你如果能考到英皇,入去也是上遊 ...

很好的提醒

liverpool2023 發表於 24-2-17 11:22
相信你如果能考到英皇,入去也是上遊 ...

thanks

PTL_L 發表於 24-2-17 12:09
所以我咪話唔係冇機會囉,但英皇、spc揀去in ,我會揀英皇囉!今年各方面都聽到,spc 揀多咗人去in.,如屬實 ...

又咁講,官校和直資已經係資源上有別~

一個簡易既道理,受歡迎啲既中學,就自然機會係較微,相反既,係~

自行取捨自己去向~

如果不是3C 1 D and DPS 學生,又不是old boy 仔,又沒有人事background , general admission 入到DBS 機會好細

Sheep06 發表於 24-2-17 11:38
以以往的經驗,DB 到現在這時間要出offer 的,大概已出哂,沒有太多位剩,現在in DB 會收的已經機會不大。 ...

我都有同感, 多謝賜教

Greylay 發表於 24-2-17 12:15
如果不是3C 1 D and DPS 學生,又不是old boy 仔,又沒有人事background , general admission 入到DBS 機會 ...

如果呢個說法係成立既,咁DBS既DSE可能已經揾到解釋了~

Greylay 發表於 24-2-17 12:15
如果不是3C 1 D and DPS 學生,又不是old boy 仔,又沒有人事background , general admission 入到DBS 機會 ...

明白,謝謝。
以面試人數和取錄人數的比例看,去英皇會稍勝一籌,DBS 應該冇乜位剩。

mcl233 發表於 24-2-17 12:13
又咁講,官校和直資已經係資源上有別~

一個簡易既道理,受歡迎啲既中學,就自然機會係較微,相反既,係 ...
一般呢類型嘅津校都係比較低調,同直資唔一樣,由其家長群,我對英皇真係冇研究

PTL_L 發表於 24-2-17 12:21
一般呢類型嘅津校都係比較低調,同直資唔一樣,由其家長群,我對英皇真係冇研究 ...

我冇比意見~

kansklee 發表於 24-2-17 12:20
明白,謝謝。
以面試人數和取錄人數的比例看,去英皇會稍勝一籌,DBS 應該冇乜位剩。
...

Yes. 呢個係值得考慮嘅重要point

Greylay 發表於 24-2-17 12:29
Yes. 呢個係值得考慮嘅重要point

多謝賜教
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊