用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教,福小,點選?
樓主: mrxqiu
go

高主教,福小,點選? [複製鏈接]

回覆樓主:

如果係band2生就可能會轉去福小

ashash123 發表於 24-3-14 16:49
回覆 fmf903 的帖子

高小考的東西非常淺

妳想表達是深好定淺好。我又覺得咁樣返而係憂勢bor。见佢好多升中入左名校,而最新公布中學本身DSE又唔失禮。我又覺其實都唔差。

高主教係傳統名校,樓主又住灣仔,除非對福小有特別情意結,否則諗唔到理由棄高要福,仲要過海讀福小

heidya    發表於 24-4-1 08:53

PTL_L 發表於 24-3-14 17:53
咁又唔錯喎,入既小朋友質素唔高(你認為),但6年output 升中成績咁好,抵讀啦,係咪呀?! ...

贊同

揀學校唔應該睇佢考得有幾難,應該睇佢收左班學生返黎之後,點幫學生增值

20hope02    發表於 24-3-19 16:53

ashash123 發表於 24-3-14 16:49

高小考的東西非常淺

我唔清楚閣下有幾熟悉高小,是否有子女就讀,或者是與什麼學校作比較,但就我個人而言,我很難認同高小的考試是”非常淺”。

如果是與津貼一線小學比較(有認識的小朋友就讀),我會認為高小的英文科和常識科(因為用英文, 要串字)偏深,而中文科和數學科則算適中。

ericnpt 發表於 24-3-18 23:52
我唔清楚閣下有幾熟悉高小,是否有子女就讀,或者是與什麼學校作比較,但就我個人而言,我很難認同高小的 ...

佢既意思應該係升小一考既好淺,並唔係讀落考試好淺,佢可能未見過,我就有機會見過喇。升小係易既,考學術唔多,邊似果啲3c1d咁,唔可以筆試寫,但換過方法問,攞IPad問學術事!

PTL_L 發表於 24-3-19 13:25
佢既意思應該係升小一考既好淺,並唔係讀落考試好淺,佢可能未見過,我就有機會見過喇。升小係易既,考學 ...

明白,如果係講考小一,高小主要唔係考學術野,都係考啲大路野,同其他龍校考嘅差不多。

其實佢主要都係睇吓啲小朋友鍾唔鍾意閱讀同會唔會主動講嘢。高小學校嘅閱讀氛圍唔錯, 好多小朋友都會帶書返學校睇同埋互相交換睇。

ericnpt 發表於 24-3-19 14:05

明白,如果係講考小一,高小主要唔係考學術野,都係考啲大 ...

係既,非常認同,入面啲仔仔好斯文又乖,讀書成績又好,女女都係。除咗高記中學外,每年升中數據靚到不得了,for一啲想打入灣仔區但唔係灣仔住既小朋友同家長嚟講,係非常好既選擇!

PTL_L 發表於 24-3-14 17:53
咁又唔錯喎,入既小朋友質素唔高(你認為),但6年output 升中成績咁好,抵讀啦,係咪呀?! ...

係呀,作為用家家長,除咗學校地址比較唔方便,同埋學費較貴之外,我都冇乜投訴。除咗讀書外,學校都好鼓勵同學參加活動, 啲小朋友喺體藝方面都攞到唔少奬。

ericnpt 發表於 24-3-19 14:18
係呀,作為用家家長,除咗學校地址比較唔方便,同埋學費較貴之外,我都冇乜其他投訴。除咗讀書外,學校都 ...
私校嚟講唔算貴喇,你留意下啲直資,可能一啲都係差唔多或者貴過!

PTL_L 發表於 24-3-19 14:21
私校嚟講唔算貴喇,你留意下啲直資,可能一啲都係差唔多或者貴過!

俾錢果時係有啲肉痛嘅, 不過升中又真係煩少好多野,壓力少好多,都抵俾嘅

ericnpt 發表於 24-3-19 22:56
俾錢果時係有啲肉痛嘅, 不過升中又真係煩少好多野,壓力少好多,都抵俾嘅
...
點只?仲可以更上一層樓呀

PTL_L 發表於 24-3-20 00:15
點只?仲可以更上一層樓呀

一兩年前睇到過高小升中嘅資料,應該好唔錯,不過就唔知佢哋22年畢業生人數大約有幾多人?畢業生外闖嘅學校照計應該仲勁

蛋白超人 發表於 24-3-21 14:21
一兩年前睇到過高小升中嘅資料,應該好唔錯,不過就唔知佢哋22年畢業生人數大約有幾多人?畢業生外闖嘅學 ...

我冇留意畢業生人數,但有留意畢業生去向,就上年,我識嘅,唔係聽人講,spcc qc sjc spc yw dbs 仲有女校等,呢啲係offer咋,人地未必讀,仲有每年7x上RC 呢,可想而知,rcps嘅升中競爭力有幾強,要知rcps起灣仔區,大把免費好學校,keep到咁既成績,真係算非常唔錯,仲要入面唔係死谷死做,功課又少,真係一個想打入灣仔區嘅好選擇!

高主教

回覆樓主:

睇下樓主有咩要求吧,既然你插P4,估計都係想力爭上游,又住喺港島,咁應該選高主教。升名中或抽獎機會會比福小大。
但係高小亦都要付出努力成為band1生,灣仔既band1生不容易。如果你係小學已經屬前列,去灣仔一間叻既小學去呈分,跌做band2唔係冇可能。
福小亦不是不可取,如果對福中有信心,讀上去亦是唔錯既選擇。
實際上私小既空位比直資多,直資小學學生點解要衝出去博?而且大把學生想插入。
現時兩者中學差唔多,都係3x%既三大率。
福小五六年前已經較難入,現時亦好多高才優才子女去讀,好似股票,利好因素未完全反映。反而高小叻既學生外流。长遠可能福中更優。

heidya    發表於 24-4-1 08:51

ashash123 發表於 24-3-14 16:48

所以有好的選擇都會放棄高主教,好多人放棄所以好多位,如果冇offer 可以考慮apply 佢 ...

如果有好選擇.......................

同樣地..
..福小咪一鬼樣

福小同高主教都絕對唔值得過海讀啦
樓主咁近高主當然揀高主。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊