用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ASD傾向小朋友揀直私小學
go

ASD傾向小朋友揀直私小學 [複製鏈接]

小兒讀緊私幼,中英普語文能力及學術水平ok, 但社交能力就比較落後,很容易會感到壓力,而且專注力麻麻…….
如果想幫佢搵間比較包容同關愛嘅小學,應該target邊幾間?(家住新界西)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   4    0    0    0

直私對SEN小朋友沒甚麼支援

關愛津校or國際學校資源上會豐富啲

Christpig 發表於 24-2-4 01:10
小兒讀緊私幼,中英普語文能力及學術水平ok, 但社交能力就比較落後,很容易會感到壓力,而且專注力麻麻…… ...

津校對sen資源好啲,可以向教育局申請資源,直私就無呢個協助。仔間直資講左學校最多係環境上比多少少支援,例如安排坐最前面或者提供下學習意見,其他野要家長自己處理。

聽過人講對sen最包容好似係音小。

Anne_Hall 發表於 24-2-13 22:02
津校對sen資源好啲,可以向教育局申請資源,直私就無呢個協助。仔間直資講左學校最多係環境上比多少少支援 ...

直資學校一樣有政府資助的訓練,係學校選擇提唔提供

朋友仔本身讀名津,感覺學校唔太包容,係有政府畀的支援,但小朋友讀得唔開心

轉去音小,感覺包容,小朋友開心好多,但免費校內的訓練無得提供,學費+校外私人訓練,都幾

Christpig 發表於 24-2-4 01:10
小兒讀緊私幼,中英普語文能力及學術水平ok, 但社交能力就比較落後,很容易會感到壓力,而且專注力麻麻…… ...

SFA對學術好的資優學生比較包容

liverpool2023 發表於 24-2-14 15:15
SFA對學術好的資優學生比較包容

現實是每間學校都會對學術好的資優sen都包容

LeeCC 發表於 24-2-14 18:56

不是
津校不是
只可以話,比學術不好的好過一點

liverpool2023 發表於 24-2-14 19:29

不是

比學術不好的包容就夠啦

LeeCC 發表於 24-2-14 19:35
比學術不好的包容就夠啦

你不明白當中的辛酸
就是你成績好,也會被老師批評你怎麼沒答問題?怎麼沒聽書也懂?
又會向家長投訴⋯

但私校那些,我聽說是不會理你,只要你成績好

兩者6年的生活存在很大分別

兒子慶幸入了直資B1男校
老師十分自由包容
兒子的操行亦前所未有的好,見家長不再投訴⋯這些體驗真的讓我覺得學費是物超所值!

醒目開學勳章 王國長老

liverpool2023 發表於 24-2-14 19:39
你不明白當中的辛酸
就是你成績好,也會被老師批評你怎麼沒答問題?怎麼沒聽書也懂?
又會向家長投訴⋯

成日有人話直私無支援
真係好想問吓係咪用家….
我仔ADHD+ASD,直資用家身份講,係有支援

其實唔係有無政府資助嘅問題(學校要申請一樣有),更重要的係學校肯唔肯花時間去陪學生成長

俾個小貼士,睇吓校務報告,有幾多錢花在Sen身上(社交小組、輔導班、訓練等),你會有所領悟

Charlotte_mom 發表於 24-2-16 09:44
成日有人話直私無支援

小學我唔知
中學我就知道英華有心理學家可以評估同跟進的

Charlotte_mom 發表於 24-2-16 09:44
成日有人話直私無支援
同感我小朋友ASD+speech delay,讀直資support好唔錯,由year 1開始有恆常speech training,有社交小組,其他support學校都好主動邀請我地參與,學校有3位social worker又有EP,inclusive learning team對我地家長支援都好好,處理問題及時,亦好主動同家長溝通

糯米米糍 發表於 24-2-16 13:09
同感我小朋友ASD+speech delay,讀直資support好唔錯,由year 1開始有恆常speech training,有社交小組,其 ...

我仔K2, 要準備考小。近排也物色緊學校,請問你小朋友係邊間?可否PM?

醒目開學勳章 貢獻勳章

LeeCC 發表於 24-2-14 18:56

現實係~ 神津常見資優生,甚至係神人,因為常見,所以唔當你係一回事!
我只可以講,能夠做到體諒我仔嘅,5年小學+3年書院,得一位老師 (佢近年都移民走咗..)

其他嘅,有小學英文阿sir "移動"我仔,扯斷佢條頸繩 (當時阿sir可能講錯咗d野,阿仔只係問咗阿sir一句,阿sir明顯EQ唔夠班仔玩,教咗一年自己走咗)
有數學老師長期叫仔企走廊 (話佢唔駛聽書都識哂,所以出去,老師已退休)
更多老唔識得處理佢嘅情緒,經常講d "激脹法"字句,務求阿仔爆發,然後call 社工帶走
有中文科老師/班主任,一堂可以叫我仔幾次天才:同學唔識,天才你答!

其實我無收過老師投訴,阿仔亦無同我講,只係有其他家長見到佢企走廊,社工打俾我,甚至其他同學家長講返我先知學校發生咗咁多事,佢本身唔愛搞事,鍾意收埋自己,但有少少亞氏傾向

真心唔覺得呢d叫包容
(中四已經去咗外地,學習生活大大改善!)

TAIOU4    發表於 24-2-25 15:09
恐龍家

小曳人 發表於 24-2-24 14:45
現實係~ 神津常見資優生,甚至係神人,因為常見,所以唔當你係一回事!
我只可以講,能夠做到體諒我仔嘅, ...
咁又可唔可以話,人大咗,識得自己控制多咗情緒呢?

PTL_L 發表於 24-2-24 19:52

我覺得外國人對ASD會比較接受既

純粹觀察我仔小學時讀津校,傳統老師係好唔接受小朋友非一般既表現(例如:特別既意見)

但課外活動既外國老師,對小朋友既非一般表現,就顯得包容好多(雖然也是非配合課堂)

我覺得都是傳統教育既分別

liverpool2023 發表於 24-2-24 21:15
我覺得外國人對ASD會比較接受既

純粹觀察我仔小學時讀津校,傳統老師係好唔接受小朋友非一般既表現(例如 ...
呢個應該係民族嘅分別,基本上,只要係華人,都係重視同緊張成績嘅一群,所以先造就IB IAL都要補習,IB補習仲要收費不少。

醒目開學勳章 貢獻勳章

PTL_L 發表於 24-2-24 19:52
控制會好咗 (高小已經睇到進步),但唔會100%,點都比同齡"差"
但另一方面,長大咗就面對青春期嘅問題,所以.... 可能真係要等佢地再大d先好d

恐龍家

小曳人 發表於 24-2-24 14:45
我只可以講,能夠做到體諒我仔嘅, ...
好坦白講, 大部份老一輩教師都唔識, 唔明.特別係津校.
佢地最憎就係sen. 大部份係反對融合教育, 認為全部sen 應該送去特殊學校. 親耳聽過好多咁講.
(又唔係智力低下, 點解要去特殊學校?)

直資好多教師年資比較淺, 反而比較明.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊