用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 減77間海外院校承認文憑試
樓主: poonseelai
go

[其他] 減77間海外院校承認文憑試   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 24-1-24 16:02
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B8 ... 0%8D-035709581.html

"指目前有600間非本地院校承認文憑試,當中海 ...

DSE在2024年較以往少咗約70多間(26%)外國院校不承認或未表明承認DSE 成绩作為入學標準, 主要在美國, 澳洲, 英國, 加拿大比例較多!尤其比較top嘅大學!Cambridge, UBC, LSE, Edinburgh, 星加國立大學等!相信會未來會繼續增加, 呢個只係序幕!
除了因為少咗通識科(通識科原是外國院校對DSE考生英語能力的一籃子考慮標準之一),將來公民科(Core)因為只有達標和不達標, 這樣打亂了外國對DSE以前行之有效的整體成績評估方法!另外DSE 内容沒有批判性思維科目, 外國較著名大學評估收生標準已開始改變, 要少背誦, 多批判, 要有社會生活(運動)體驗証據, 生涯規劃,甚至開始有面試 ! 雖暫時為數不多, 會係明顯趨勢, 其他有實力嘅院校都會有可能跟, 可能過去幾年疫情關係, 部分報讀生都未必有咁齊全的公開試成绩, 院校開始以公開試以外的學生表現來衡量, 呢個可能係有少少催化劑成份!

有多名校已經提醒一些初升高中嘅同學, 準備多考外國文憑試, IELTS, 因為考試內容始終同香港課程有分別, 要早作準備, 尤其是會考慮在海外升學的同學!

heidya    發表於 24-1-29 17:51

引述番有FB專頁嘅觀點:
[DSE海外院校認可跟進報導]昨天所列79間院校,小編今天在表格內補上2024年前的收生要求,出來的結果有相當清楚的指向:絕大部分院校2024年之前均將通識清楚列為收生要求。

這79間以外的其他海外院校,2024年以前的收生要求一般採用較簡單的寫法,例如best five subjects (成積最佳的五科),所以通識的存廢對其收生無大影響。

但如果院校將通識清楚列為收生要求,遲遲沒有向考評局更新收生要求,而要鄧飛開金口質詢教育局,合理推斷是:相關院校睇過公社科的sample paper,對公社科的學術水平有所保留,繼而對是否應該以公社科取代通識科作為收生要求頗有憂慮。

換言之,按鄧飛的說法,本年度起文憑試考生減少77間(實際是79間)海外院校認可,那麼減少海外認可的重要原因,便是DQ通識科。

79間可能不再承認DSE嘅院校清單(附其2024年前的收生要求):

https://www.facebook.com/photo/?fbid=122121584360146904&set=a.122110903568146904

https://drive.google.com/file/d/1Ly-LlW-wLLL1KntlmkhsmKTte9pA9_jf/view?fbclid=IwAR1aUnUzcypEtlg_PUMBPPiioXwACaZ5ESAoVYcexP3aVRS17Hm2201CMqI

似乎殺通識科嘅惡果已開始浮現。既然 decoupling 已開始,咁「教育」呢環自然不能獨善其身。

heidya    發表於 24-1-29 17:52
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 24-1-29 10:05
引述番有FB專頁嘅觀點:

又係喎, 我睇了星如坡和幾間未upload 2024收生要求的英國大學, 都是要求 dse core subjects 要合格或取3以上

樓上家長話Cambridge 有出CO比今屆 dse 生, 希望只係未提供一般收生要求

poonseelai 發表於 24-1-28 23:00

This question is raised by 議員鄧飛:
Seems he should be pretty familiar with Hong Kong's education system.

認識香港教育系統不代表對海外學校如何認受香港學歷既要求有認識, 尤其係佢一向重心應該係關心愛國同國家教育多D

作為前愛國集團既中校長之一, 相信佢係當年係有份支持廢除通識科既人

如果真係有料又遠見, 又點會咁做呀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家可以去睇下昇普計劃 Access Abroad 嘅 Instagram, 佢哋已經公怖咗今年2024年官津校學生(用DSE predict)成功獲牛津取錄或巳協助學員報考劍橋大學入學試。

bluestar3000 發表於 24-1-29 14:07
大家可以去睇下昇普計劃 Access Abroad 嘅 Instagram, 佢哋已經公怖咗今年2024年官津校學生(用DSE predict ...

oxford要求無包括全部core, 報 Cambridge 有無收到offer才是重點, 我估如果已經收到offer就會寫明, 就如寫明已獲oxford 取錄

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/for-international-students/international-qualifications

hkpapa852 發表於 24-1-29 13:50
Seems he should be pretty familiar with Hong Kong's education system.

認識香港教育系統不代表對海外 ...

咁要睇下是升麼遠見, 如果之前支持改會幫到自己個人也可以, 今日出來鬧幾句, 又為自己加下分

回覆 poonseelai 的帖子

劍橋1月24日公怖咗取錄結果,昇普遲啲應該會公怖CO嘅人數。

poonseelai    發表於 24-1-29 14:30

殺通識後果既已浮現,想要到外國升學的小學生及初中生應如何自處?

宮二 發表於 24-1-29 14:52
殺通識後果既已浮現,想要到外國升學的小學生及初中生應如何自處?
IAL

回覆樓主:

小學生家長,預早清楚小朋友未來路徑,早作準備,選咩校,参加咩活動等
初高中生,預備自己多考埋IGSE, Ielts 之類
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

唯有多留意事情發展, 和海外大學有無額外要求, 例如Cambridge and Imperial 今年一些科目將引入自家tests

回覆樓主:

依家只係開始,之後陸續有嚟!只會擴大範圍,由入學資格到專業資格……最後就到passport。
信不信由你,好好預備自己及子女既將來,好好安排啦!

2jkidsfather    發表於 24-1-29 19:19

poonseelai 發表於 24-1-29 14:15
咁要睇下是升麼遠見, 如果之前支持改會幫到自己個人也可以, 今日出來鬧幾句, 又為自己加下分
...
有D奇怪,UCAS tariff calculator 唔知點解無咗DSE 呢個qualification
如果UCAS唔認受,影響豈止7X間大學

2jkidsfather    發表於 24-1-29 19:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-29 19:02
有D奇怪,UCAS tariff calculator 唔知點解無咗DSE 呢個qualification
如果UCAS唔認受,影響豈止7X間大學
英國升學|UCAS移除分數對照 以DSE成績收生 不影響港生認受性

https://www.hk01.com/%E6%B5%B7%E5%A4%96%E5%8D%87%E5%AD%B8/772001/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%8D%87%E5%AD%B8-ucas%E7%A7%BB%E9%99%A4%E5%88%86%E6%95%B8%E5%B0%8D%E7%85%A7-%E4%BB%A5dse%E6%88%90%E7%B8%BE%E6%94%B6%E7%94%9F-%E4%B8%8D%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E6%B8%AF%E7%94%9F%E8%AA%8D%E5%8F%97%E6%80%A7

ricetaster 發表於 24-1-29 07:31

DSE在2024年較以往少咗約70多間(26%)外國院校不承認或 ...

唔係以前不嬲外國都唔計通識科咩?我記得之前好多人鬧呢科無聊因為外國升學唔計,A level 都冇乜批判性思維,冇咗通識應該不是主要原因吧。
冇提DSE資格可能係臨時措施(on probation?) 如果驚咪考定三科IAL,到時實大把補習社開, 又或者睇隔離po比錢讀foundation大學都想收海外生高學費。又如果真係唔承認,到時國內專才可能即刻唔揀DSE, 到時咪少D人爭囉,凡事有危就有機

https://topick.hket.com/article/3697978/%E3%80%90DSE2024%E3%80%91%E8%80%83%E8%A9%95%E5%B1%80%EF%BC%9A%E6%9C%AA%E6%9C%89%E6%B5%B7%E5%A4%96%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E4%B8%8D%E5%86%8D%E8%AA%8D%E5%8F%AFDSE%E3%80%80%E5%8A%8D%E6%A9%8B%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%94%B6%E7%94%9F%E8%A6%81%E6%B1%82%E5%85%AC%E6%B0%91%E7%A7%91%E3%80%8C%E9%81%94%E6%A8%99%E3%80%8D

【DSE2024】考評局:未有海外大學不再認可DSE 劍橋大學收生要求公民科「達標」

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/PR_20240129_C.pdf

964000 發表於 24-1-29 21:22

唔係以前不嬲外國都唔計通識科咩?我記得之前好多人鬧呢科無 ...

無人爭,係因為個試廢。

機 - 咩機?   危機

lm251099 發表於 24-1-30 08:45
無人爭,係因為個試廢。

機 - 咩機?   危機

大部分香港考生都係target香港啲大學啫

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊