用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 致聖公會的高層們, 聖三一中心幼稚園家長上 ...
go

致聖公會的高層們, 聖三一中心幼稚園家長上 [複製鏈接]

你好, 聖公會的高層們,

聖三一中心幼稚園 幼兒園開學至今, 收到學校第6封通告通知有班主任離任(可能有家長都不清楚有6位老師離職, 因通告只會靜靜地網上發放給該班家長), 而校長於通告次次都係叫家長祈禱, 家長有查詢, 就答係私隱唔答。

第一位9月中已沒有上學既老師, 學校決定請本身只是代課的老師去代埋剩餘個一年。校方話係最好既安排,代課老師好有經驗,

1月上學第一天, 就收到代課老師也請辭。然後就從校務處內一位文員去頂替班主任既職務,校方又話係最好既安排, 該位文員有資格做老師。

唯當有家長想了解她有那些經驗/幾多年經驗時, 校長只用私隱問題, 全不作笞。

n班的小朋友, 本身適應校內生活已有難度,仲要換人, 每天見到有小朋友哭鬧不願上學。

家長除左硬食同轉校? 仲可以做d咩?

請問學校做過d咩去避免學校學校不斷流失教職員既問題?

如果如學校通知上講, 為老師祈禱係有用, 咁就天下太平, 唔會打仗吧。

你地上任咁耐有冇見過一間幼稚園可以走咁多教職員? 一年時間未夠.

20237, 十幾位。20241, 六位。真係全間學校既人都換哂咁濟。

家長們由上年6,7月寫信俾你地, 唔理, 去辦事處搵你地, 唔理。全部都話交番俾學校處理,

20237, 處理到依家, 你地其實知道發生緊咩事嗎? 還是你地直接視而不見, 見到學校冇傷亡事故就算?

人手有調配問題, 學校流感又有大規模感染。老師學生不斷有人病倒,班房長期有唔同既陌生代課老師對住班2-5歲既小朋友, 質素參差, 水平冇保證不特止。

小朋友慢慢冇左番學既動力, 日日番學除左期待見到同學, 就係自己既班主任,

無啦啦有日家長收到通告話邊個邊個唔做, 校方隻字不提, 出完通知就當完成任務。

學生要重新適應新老師, 學習進度又會大大落後,新老師不能立即了解學生既個性與學習進度,

家長仲要同小朋友做心理輔導, 慢慢同佢解釋邊個老師走左, 去左邊, 之後都冇機會見。

而校方解決問題既方法似係迴避及解決作提問既人, 老師家長冇一幸免, 向校方作詢問既家長已被校長標籤為麻煩家長, 家長都憂心小朋友被學校針對而不願發聲, 對校長方針有疑問的老師都因'個人原因'離任了。

你們必須要正視問題的主因
-
校長的辦事態度, 方式及其能力
才可以解決眼前問題。

就算
有新老師入職, 也恐怕未必會留多久。

家長們大都心灰意冷, 上年11月頭向學校出過信件, 唯完全沒有回音, 連已讀不回也沒有。

今次透過網上作投訴, 是情非得已, 明白家長既顧慮, 怕影響校譽影響在職老師影響學生,

但無論透過教育局也好, 透過校監會反映問題也好, 眼見問題不單止未有解決, 反而有愈趨嚴重的跡象。

小朋友們已確確切切地受到影響, 不論係心理還是成績表現, 並不是收收埋埋就可以當無事發生。

希望聖公會可以正視王校長的能力及責任感, 是否適合當一個能帶領學校的校長。

補充: 各家長, 校長的個人問題係足以摧毀一間校譽及師資良好的學校, 所以不要以為”以前聽係校譽好”就是好學校。以前的確係好好既學校, 依家就,, 大家自己睇。

1    0    0    0

你搵東張有效d

CYY123YY 發表於 24-1-4 16:00
你好, 聖公會的高層們, 聖三一中心幼稚園 幼兒園開學至今, 收到學校第6封通告通知有班主任離任(可能有家長 ...

我係n班小朋友家長10月都走左個班主任

heidya    發表於 24-1-7 10:36

今日學校旅行,校長係一開始到烏溪沙N班活動出現過之後,就全日消失左,真係離普得緊要,究竟聖三一高層們,你地覺得校長表現點呢?面對住日日都有人表示不滿嘅校長,你哋係未覺得一D都冇問題呢?

heidya    發表於 24-1-7 10:37

經營不善,好影響到小朋友同家長,倒不如執埋佢,好過日日俾人鬧,遲早出事

但是聖公會幼稚園,渣甸山校舍開始重建,睇嚟是否唔同管理人,各自管理各自學校?

本人是該校現時家長,可見證該校問題如上述所言,有多無少。N班時聽聞聖三一的優點,慕名而來,見證過以前老師,主任和前校長的實踐和愛心。與現時相比,是無得比,因為以前的教育團隊已經面目全非,現時似托兒所,有飯就食,有功課便做,沒有功課做,好大機會是又有老師主任走。
聖三一座堂明明是架構的頂層,但未見有什麼回應,只是沉默,閉口不言,一班家長投訴無門,最後手段竟是報東張,這簡直對教育工作專業的侮辱,可笑!

eatplayzzz 發表於 24-1-15 12:29
本人是該校現時家長,可見證該校問題如上述所言,有多無少。N班時聽聞聖三一的優點,慕名而來,見證過以前 ...

的確投訴無門

eatplayzzz 發表於 24-1-15 12:29
本人是該校現時家長,可見證該校問題如上述所言,有多無少。N班時聽聞聖三一的優點,慕名而來,見證過以前 ...

如果連上面都懶理,好似真係無哂方法

我係今年新加入嘅家長,我嗰班嘅後生班主任離咗辭,我反而覺得係老屎窟班主任成日俾鑊後生班主任孭所以先走,學校係一個團隊嚟,點解只係得個校長有問題,其他老師就冇責任?

這個幾星期,校長已消失左好耐,有家長問學校,有人答去左開會,有人答病左,個個講嘅都唔同

因為我哋確確實實已經喺學校幾年,睇得到新校長上任之後,學校嘅極大變化。上年七月我哋好多家長同校董會開咗一次大會,我哋無數個家長亦去信聖公會大主教

但係最終,校監只以新校長沒有真正極大嘅過錯,唔可以就咁即刻炒佢,只係管理不善,佢會搵教育界楊馮慧懿女士做聖三一嘅教育顧問,校監就會加強指導新校長

好可惜,由新學年九月開始到而家一月,睇唔到有任何改善,以前好多嘢都係由主任去管理,佢哋去安排,實在太唔好彩,本身資深嘅四個主任全部辭哂職,開學至今啲主任根本都唔知點樣Pickup,任何活動佢哋而家只可以外判俾錢搵出邊啲公司幫手舉行

heidya    發表於 24-1-17 10:11

貓仔小花 發表於 24-1-16 18:09
我係今年新加入嘅家長,我嗰班嘅後生班主任離咗辭,我反而覺得係老屎窟班主任成日俾鑊後生班主任孭所以先走 ...
我2 個小朋友,見證住3 個校長的帶領。3年陳校長, 1年楊校長, 1 年王校長。
而因為新校長的問題,最後選擇轉校結束了5年的情結。

主任,班主任係新校長的帶領下,幾乎轉曬新人。
所以應該吾係old sea food 問題,而係校長的問題。

我係今年新加入嘅家長,我嗰班嘅後生班主任離咗辭,我反而覺得係老屎窟班主任成日俾鑊後生班主任孭所以先走 ...
我2 個小朋友,見證住3 個校長的帶領。3年陳校長, 1年楊校長, 1 年王校長。
而因為新校長的問題,最後選擇轉校結束了5年的情結。

主任,班主任係新校長的帶領下,幾乎轉曬新人,沒有太多old sea food留下。
所以應該吾係old sea food 問題,而係校長的問題。

其實簡單d嚟講 想小朋友待遇好,即係要老師好,老師熱心工作有正面心態,即係要校長好,同我地出去打工嘅理論差不多 ,如果一班所謂老屎忽明明咁愛學校都要玩野嘅話,就要諗下點解會有今時今日咁嘅結果了

校長今個星期一朝早返過工之後,到今日都冇再出現過,學校有一班學生,開學至今換過好多個班主任,不停重重複複咁辭職,搵代課,助教,真空冇班主任,D家長真係忍無可忍投訴無門,真係好慘,搵左校長幾日,學校冇人確確實實回覆班家長究竟點解校長冇番學

學校地下個女孩子廁所,有兩個廁板壞咗,起碼兩個星期,總共都係得幾個座廁,壞咗兩個可以咁耐都冇人理,係有個小朋友返屋企同阿媽講,喺學校爭啲瀨尿,因為排極都未排到自己,班學生每次去廁所排隊要排好耐先有得去,其實究竟學校有咩問題?除咗校長,D主任究竟做緊乜?

Emilycc8 發表於 24-1-18 08:46
學校地下個女孩子廁所,有兩個廁板壞咗,起碼兩個星期,總共都係得幾個座廁,壞咗兩個可以咁耐都冇人理,係 ...
toilet 壞都算了, 係佢的帶領下22/23 年夏天壞冷氣,仲要照返學。想小朋友吾中暑都難。

以前都有試過夏天壞冷氣, 因為個擺位問題, 冷氣maintenance係有困難的。
前校長處理得好好, 做到家校齊心合作一齊過渡壞冷氣的日子。
現校長的處理方式就好似等小朋友中暑... 試問甘家長會吾會俾小朋友返學...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊