用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 聖馬可 vs 銀禧 vs 聖母玫瑰 vs 油真
go

自行 聖馬可 vs 銀禧 vs 聖母玫瑰 vs 油真 [複製鏈接]

承上帖﹐小女來自二線線觀塘津小﹐呈一加呈二後排名上升﹐兩次成績加埋現時係級4或級5﹐老師稱級十內都是BAND 1A  。

女女小四+小五呈分各科都係全A﹐中英能力相若﹐數學能力強
操行A﹐ 老師手寫評語都係講好學勤力、尊敬老師、有責任感果種
校內有風紀、學校記者、基本法大使等職位﹐兩年內亦有作文比賽、數學比賽、畫畫比賽既獎
校外有參加冷門樂器、體操、畫畫﹐三樣近兩年都有拎下獎(當然唔係好勁果種啦)
性格獨立文靜﹐但又好樂於參與活動。
但佢慢熱﹐所以面試時不算是亮眼既類別﹐你會感受到佢好乖ONLY。

而學校派位方面﹐由於學校較基層﹐所以同學仔主力都係揀本區+近既跨區多﹐
少揀非本區直資。
問返老師﹐每年距區自行都會收到1-2個入保一﹐藍祿每年實收1個自行﹐ST CAT 、順天、聖言等都有1-2個咁自行收到﹐去年A班一半人自行離場(但沒有透露是那間)。

昨日見老師﹐老師不斷SELL 女女自一藍祿﹐
但女女極不喜歡藍祿﹐又唔想同級二果位女孩子撞﹐
所以都係力求跨區。
本來是Target 聖家﹐但係發現左聖家自行interview同另一間直資相撞﹐
所以不得己要另外揀過其他。

幫囡囡睇左四間  :  聖馬可 vs 銀禧 vs 聖母玫瑰 vs 油真﹐
請問各位大大﹐四間自行入到既機會如何?

1    0    0    0

minnieevergreen 發表於 23-12-10 12:35
承上帖﹐小女來自二線線觀塘津小﹐呈一加呈二後排名上升﹐兩次成績加埋現時係級4或級5﹐老師稱級十內都是BA ...
斷估無辛苦
玫瑰:99%
銀禧:98%
油真:8成以上
聖馬可:唔知

medicine 發表於 23-12-10 13:08
斷估無辛苦
玫瑰:99%
銀禧:98%

聖馬行機會都幾大架

Szetimmy0225 發表於 23-12-10 13:19
聖馬行機會都幾大架
完全未了解過東區的取向,所以未下到任何判斷(即使係估)

minnieevergreen 發表於 23-12-10 12:35
承上帖﹐小女來自二線線觀塘津小﹐呈一加呈二後排名上升﹐兩次成績加埋現時係級4或級5﹐老師稱級十內都是BA ...

請問全級多少人
近年級前5自行保一/聖言/藍祿穩?
如是 自行可考慮 B1A/B 中學
B1A生自行兩間1C機會應高於兩間1B

【2016-2022】18區熱門中學DSE成績回顧及評級
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

DSE 聖馬可 > 聖家 > 油真 > 銀禧 OLR

聖馬可 自行由40加至50個位
聖家 43個位 女校無男生競爭
油真 40個位 女校無男生競爭
銀禧 50個位
OLR 40個位 女校無男生競爭

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/handbook-for-dp.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/DPHB-2024.pdf

你的定位不清楚。想選女校,還是男女校?

B1A生自行最少選B1B中學吧? 怎會選銀禧?  建議應選較好的旅港開平。

tpmon 發表於 23-12-10 16:04
你的定位不清楚。想選女校,還是男女校?

B1A生自行最少選B1B中學吧? 怎會選銀禧?  建議應選較好的旅港開 ...
可能佢想讀教會學校

照計自行考上智也有機會,怎會想聖母玫瑰?

TAIOU4    發表於 23-12-17 10:17

回覆樓主:

東區 張祝珊可以列入考慮列,又其實,我估灣仔SPSS都OK,甚至SFCC都唔會弱於目標果幾間~

睇來,以下兩間斷估相差無幾:
玫瑰99%,銀禧98%,

回覆 tpmon 的帖子

男女校或女校都得,女先無特別選擇只係想搵間成績不錯又比較穩陣既學校

我見坊間既banding估計銀禧又屬band 1b?

回覆 Poyau 的帖子

見家長時老師稱每年都有1個入到
不過係只收考既學生入面最叻果個,所以我先估算
頭5應該還是Band 1A(老師話頭十都係,我就半信半疑)

其實上智我都有考慮﹐不過我見好多POST ﹐都話上智好難入﹐一線津小級十都未必入到﹐所以唔敢博
因為小朋友既小學實在太少人跨區﹐所以完全無數據參考

minnieevergreen 發表於 23-12-10 20:09

我見坊間既banding估計銀禧又屬band 1b?

在EK's 中學Banding 的標準,由資深會員看一間中學數年公開試成績計出來。

以下的post #8,評銀禧是B1C。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

有空可看兩位數據王hkpapa852 和 Poyau 的舊posts,會學到怎選校的。

Poyau 發表於 23-12-10 13:54
請問全級多少人
近年級前5自行保一/聖言/藍祿穩?
如是 自行可考慮 B1A/B 中學

謝謝你的資訊
我搵左呢個表好耐﹐之前係呢度睇過搵唔返

我自二係ST.CAT﹐老師話無意外係穩陣
所以先打算自一擺一間BAND 1B既。
因為我參考過學校數據﹐發現除保一外過往極少有跨區考到BAND1-B學校既學生
對上已經係20年有人入聖家﹐所以完全估唔到﹐究竟係學校問題定係學生唔揀。

如果以BAND 1B學校為目標﹐請問聖馬可、油真那一間會較喜愛收外校生?
或有沒有其他合適既選擇?
(小朋友對於男校或男女校無咩所謂)

剛剛睇左了﹐謝謝資訊
依家真係個人好混亂﹐本來估佢都係級6-7﹐當佢係band 1b咁做﹐入band1b/c學校都心滿意足﹐
如今老師好肯定地說佢係band 1a﹐當堂女女個心雄左

minnieevergreen 發表於 23-12-10 21:03
謝謝你的資訊
我搵左呢個表好耐﹐之前係呢度睇過搵唔返

張祝珊(B1A)喜歡自行收誇區生(特別官塘和將軍澳),又喜歡收不同的二、三線小學級頭幾名。 不過來年開4班,會比開5班的年份難入。

可看看以下公開的升中派位小學分佈表:

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202023%20%282%29%281%29.pdf

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202023%20%281%29.pdf

minnieevergreen 發表於 23-12-10 20:51

其實上智我都有考慮﹐不過我見好多POST ﹐都話上智好難入﹐一線津小級十都未必入到﹐所 ...

地區中學收生都係以地區小學為主,唔知你係边間,亦唔認識地區小學。只係斷估,你囡適合傳統中學,傳統中學普遍傾向全人,直覺係存在機會,成長路亦多元啲~
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊