用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs SFA vs 培僑書院
發新帖回覆
樓主: johnliu82
go

救恩 vs SFA vs 培僑書院 [複製鏈接]

小小金 發表於 23-11-26 12:58
識人之前waiting入,無兄姊
waiting應該都係培幼會有大點機會, 但係都會睇埋學術
之前校長有講過讀培幼係會加少少分

projectdicky 發表於 23-11-26 08:00
想問培橋入邊小學學生既功課默書考試係點,聽聽落又好似唔傳統甘
每日2-3樣功課, 有時多1,2樣, 有啲係project唔係第二日交

英文默書開學以黎默左8次, 中文3次
1月同6月考試

完全唔傳統
小朋友返學好開心

我小朋友小一

projectdicky 發表於 23-11-28 14:48
我覺得幾好呀, 多D睇圖書少D操寫, 同埋小朋友是否好叻, 因為D人話培橋中英文好深, 我驚我女特別中文跟 ...
個人認為培僑英文唔算深, 正常程度
中文既話, 課文裏面既字係唔深既, 但著重拼音, 呢方面就真係要多溫習

朋友小朋友讀WKF, WKF著重英文多啲, 升到上去, 中文就可能要外補下, 同埋都多PROJECT做

WFH 發表於 23-11-28 16:49
都唔係道聽途說,佢兩個一個高小,一個高中,就係話貪多元出路可以一條龍,但讀下讀下唔係個回事,又谷又深 ...
咁中學而家都B1A (或B1B), 唔谷又點上到去呢...........
入得培僑都係想一條龍上B1A/B1B, 系出面如果要上B1A中學, 都係要谷

WFH 發表於 23-11-28 17:18
啱呀啱呀,唔介意谷呀,但最驚係又話happy school,讀咗又另外一回事,咁就有落差喇 ...
校長系簡介會都冇話過係HAPPY SCHOOL啊

projectdicky 發表於 23-11-28 17:46
謝謝, 我諗我講既HAPPY SCHOOL唔係唔洗理會識, 而係指唔會重覆抄寫, 不斷做重覆做一D低質量既 ...
唔會成日要好乖好安靜甘上堂

我小朋友話中文堂會唱歌跳舞
數學堂會玩KAHOOT, 佢地好鍾意玩

抄寫功課好少, 會有類似日記既功課

小小金 發表於 23-11-28 18:14
唱歌跳舞應該係中藝堂
中文都有啊
佢打開本中文書跳俾我睇架

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊