用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs SFA vs 培僑書院
發新帖回覆
樓主: johnliu82
go

救恩 vs SFA vs 培僑書院 [複製鏈接]

我女今年讀培僑小一,可以同大家分享下:
1. 功課量唔多,有部分會有課堂上完成
2. 教學模式方面,培僑是活動 傳統型的。上堂唔會坐定定,多尊題研習,老師會派指引如何去做,慢慢去做。
3. 普教中和數,我女本身幼稚園粵英班,我本身都唔識普通話,但學校教得好,我囡普通話跟得到,但我有每天同佢温習(我地無外補中文或普通話)
4. 暫時小一默書唔難,無背默
5. 課後活動,唔見得特別多,正常水平。同其他津校比較過,某啲津校仲多活動。

projectdicky 發表於 23-11-27 19:22
謝謝 想問學校對比較主動活躍既學生有限制嗎,例如唔見議不斷發問,同埋操場小息唔比跑步,因為我個女好主 ...

1 每天上課前,第一節時間係 reading time, 學校鼓勵同學帶自己書返學校睇,也可在課室的圖書角攞書睇。學校圖書館好大,小朋友小息喜歡到圖書館

2. 學校是可以跑的,但一定要落操場跑或running track 跑

3. 學校唔多抄寫功課,但中文科都會有,但一定比傳統名校少。上堂好似中學生甘,會有筆記,習慣讓學生們記下堂上筆記。但無壓力,抄唔哂也無後果,學校只係想佢地有習慣 drop notes only。

4. 其實學校無教深,啲野暫時好淺

projectdicky 發表於 23-11-27 19:54
謝謝回覆 好吸引我們 因為我地目標都係新派龍校,

祝小朋友學業進步身體健康(emoji)

補充一樣:雖然中文有抄寫,但都係一星期有一次寫字的功課。

Sing13 發表於 23-11-26 01:28

兩間都係好學校。

其實我唔明點解2025年成績是關鍵?小五果批升中五有咩甘特別?

projectdicky 發表於 23-11-28 14:48
我覺得幾好呀, 多D睇圖書少D操寫, 同埋小朋友是否好叻, 因為D人話培橋中英文好深, 我驚我女特別中文跟 ...

我個人覺得小一程度唔深,但高小我就唔太清楚。但程度深淺真係好主觀。至於是不是happy school, 我個人覺得讀得開心就係happy school, DB and DG 都係 happy school。所以要揾合適自己小朋友和家庭的學校係好重要,甘樣小朋友一定讀得開心。

projectdicky 發表於 23-11-28 14:52
謝謝分析,想請教同WKF比較, 培橋又有乜好同唔好,我都想了解下
本身唔祟尚任何神校, 因為我地就覺得讀 ...

培僑考試無排名的,WKF 無讀過,唔太清楚教學方法,不過果時聽簡介,好似好著重唔知 grade 幾考左咩試,應該都著重成績。不過培僑中學部應該好過WKF的。

projectdicky 發表於 23-11-28 17:58
感謝SHARE, 我諗會幾岩我個女, 佢以家又係甘樣上堂,  抄寫少真心係BENEFIT ,因為我好同爸爸著重睇圖書, 親 ...

聽你講,你女應該學術唔差!入到培僑,小一,你唔好嫌太淺(emoji) 要相信培僑教學 … 12年課程係有佢安排、方法(emoji)

Sing13 發表於 23-11-28 20:38
小一點解要追求學術,(我自己肯定唔會選這樣的小學),有時間可以睇書,學樂器,參加體育活動。睇得英文書 ...

其實我好同意呀!小一係應該作多方面嘗試和多閱讀。不過我都必須要提供多方面資訊比大家考慮,因為好多人可能以為培僑中學部係B1A / B1B,小學一定好谷、好深

WFH 發表於 23-11-28 21:35
就係相反,我識嘅兩兄弟嘅父母都話唔深唔谷,但一中學就兩回事。揀龍校就要諗讀12年,唔想為咗所謂輕鬆6年 ...

你誤會左,培僑小學學術唔深,但我覺得未必係輕鬆,只係方向唔同。培僑小學點解比人感覺輕鬆,因少功課和少抄寫。其實培僑上堂模式和功能係重思想,上堂好似中學甘會寫筆記,從小培養學習方法和態度。功課/project 係有意義,並不是抄寫和做作業。而培僑係好多校本,都是老師用心設計。其實學 soft skill 重要過小一識小四既野。

其實中一和小六的科目都唔同,要時間適應,讀得吃力都唔出奇

不過我反而覺得,揀學校,都要認清楚學校唔好既地方,睇下自己接唔接受到。在讀生,一定唱好,都會鍾意學校先會入讀。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊