用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

retriever 發表於 23-11-10 19:41
請教一下:據報SPBB 既呢兩班都係所謂「醫生班」既精英班。

之但係一班唔讀PHY,咁據我理解比較難入大學 ...

我無聽過 SPCC 有什麼 「醫生班」「精英班」,亦不覺得叻人一定要揀醫。

學生覺得適合和有信心讀 Phy 就應該去馬。 世界咁大,咁多工種,工程發展也不錯。
既然嗰方面特別有興趣和有天份,何須強求讀醫?

個人愚見,冇嘢係要計到盡,這樣只會得不償失。

HK-MAN    發表於 23-11-13 16:43

beastiebistro 發表於 23-11-10 20:21
所以我咪話就算SPCC/DBS都唔會喺初中嘅時候「特別」加入IB教學/訓練元素囉,That is exactly my reasoning ...

其實presentation 只是交功課, report 其中一個方法, 又真係唔係什麼ib模式, 我孩子又無讀過dse, 比較唔到, 或者試下用history做例子, 我以前咪一個字"背”, 記性好, 背到人名時間地點, 朝代更替來來去去也是那些原因.

記得校長曾説"ib history is to let students think like a historian", 歷史學家工作就是收集資資料, 分析, 可從不同切入點看一段時間內發生事情 , ib 正正要培養孩子需要的skill,

有次孩子講起近日讀緊的單元是革命, 問是那場, 答案係當時正在發生的Syria, 要自己找資料, 分析再present or report, 無標準答案, ib myp 評分着重過程多過結果, 孩子之後亦要做reflection

retriever 發表於 23-11-10 19:22
吓,咁你說的跟版友不一樣,得A 班係PCB 咪只有28-30個囉,未做到「焗豬」咁,埋位就有得食喎! ...
A班就是全班PCB,其它班有部份人PCB。好似今年6D。例如上P時,D班選P的會和其它班選P一齊上。A班因為全班都是PCB,所以不用這樣做。

retriever 發表於 23-11-10 19:41
請教一下:據報SPBB 既呢兩班都係所謂「醫生班」既精英班。

之但係一班唔讀PHY,咁據我理解比較難入大學 ...
我明白你意思。但他們有D不選Physics,但有讀M1或M2。不知道有冇幫助。

poonseelai 發表於 23-11-10 21:09

其實presentation 只是交功課, report 其中一個方法,  ...
我純粹答緊SPCC/ DBS初中有冇IB元素,我個人睇法係冇,就係咁簡單。頂到盡只可以話佢哋「可能」比其他純考DSE學校嘅presentation 呢類soft skill嘅練習多一丁點點,好似你咁講,同IB元素真係完全沾唔上邊...

chingyu 發表於 23-11-10 20:51
我無聽過 SPCC 有什麼 「醫生班」「精英班」,亦不覺得叻人一定要揀醫。
我都係話唔一定要醫科啦!
咪話會唔會只有chem bio ,無左phy 報u 揀科會窄姐!

pipeter.john 發表於 23-11-10 21:17
我明白你意思。但他們有D不選Physics,但有讀M1或M2。不知道有冇幫助。

呢個就係疑問。
唔讀過phy 點讀工程呢?

不過dse 初期都好多無讀微分、物理入左工程系。唔知而家有無改變!

Poyau 發表於 23-11-10 20:26
試問谷哥 全球十大IB學校香港
謝謝🙏查到啦!
幾好喎!除左何斯蓓,都算多樣野「為港爭光」啦!

我覺得IB最難並不是presentation skills和自信或者獨立或者時間管理,因為呢啲名校嘅不缺,尤其女校個個似足小八婆咁吹水辯論能力一流講緊自己個就係,靠食糊都係中作英作。難是要不偏科,IB要理科帶文科,對於孩子偏科揀歷史地理會讀特別辛苦。

我認為讀IB難度是有點高,不能全部選理科或文科。

Rpp 發表於 23-11-10 23:02
我覺得IB最難並不是presentation skills和自信或者獨立或者時間管理,因為呢啲名校嘅不缺,尤其女校個個似 ...
除左理中有文,支筆要夠好多。聽落似乎唔適合「後追馬」,一戰定江山果種。
自己讀書時代又有,DSE 時代亦聽聞,那種「石頭爆出」來的,平時不甚了了的公開試優績馬!

這類男生中常發生,男校更多!

poonseelai 發表於 23-11-10 16:41
咁要睇家長和孩子一直關係如何, 孩子越大家長影響越細, 孩子日後出國讀大學, 更加睇唔到啦
...

早幾年在教會聽到一個育兒分享,咁岩個細路係SPBB 生從小學讀起。
佢自認係名校墊底果堆,不過好幸運攞到非學術類獎學金去美國讀高中!

佢自言去到完全不同的環境,才發現從小到大,日積月累學校教育的重要!

佢話隔離位同學抽屜有支槍,周未唔見人去做世界。另一堆開迷幻P,去跳舞去玩,各色其式的誘惑!

相反,佢會周未躲在家剪片!佢都有感奇怪,反思點解自己跟周圍的人不同,不同的興趣,不同的取向,不同的態度!

最後佢發現係因為學校教育中,潛言默化的道德觀,那一把黑白分明的量尺,如「反射作用」隨時kick in,指引方向!

學校教育如果只談課程差異,只有知識技巧的傳遞,那是失敗的!

工作原因,實在見識過很多 B1 學校的老師,道德觀、價值觀、社會觀、待人處世等等非學術的知識,都係留番在家教導比較安心。

不是說全部老師都唔得,但實在不肯定要幾幸運才會遇上好老師

講到價值觀,前日同個男性朋友約飲嘢,吹水聊天,之前朋友係電視台做野,見盡人生百態,現在全職做補習老師,傾到培養仔女問題,開始有分岐,佢強調要仔女感恩孝順,同仔女講用左幾百萬,未計利息等,要仔女去理解明白將來是否同等回報,而我價值又唔同:我覺得生小朋友出嚟供書教學養大係父母責任,如果樣樣都要求同等回報,雙方都辛苦,咁樣不如唔生不是更輕鬆? 最後雙方都不歡而散。

retriever 發表於 23-11-10 22:03
謝謝🙏查到啦!
幾好喎!除左何斯蓓,都算多樣野「為港爭光」啦!

如知悉考生少於20人 會如何?

Where a school has a cohort of less than 20 students taking the IBDP exams in a year, we list those schools in this small cohort table. This group does contain some very good academic schools, but parents need to be aware that with less than 20 students there may not be a full range of subjects available.

retriever 發表於 23-11-10 19:22
吓,咁你說的跟版友不一樣,得A 班係PCB 咪只有28-30個囉,未做到「焗豬」咁,埋位就有得食喎! ...

不是只得A班是 PCB, 亦不是只得B班是 CBE.

多出來的學生會入其他班,有不同的編排。

其他班也出好成績的學生。

retriever 發表於 23-11-11 09:48
早幾年在教會聽到一個育兒分享,咁岩個細路係SPBB 生從小學讀起。
佢自認係名校墊底果堆,不過好幸運攞到 ...

任何一間好學校,都唔排除有害群之馬。

所以,父母跟緊啲都好重要。 千祈唔好以為入咗大學就完全唔理。

就算 牛津/劍橋/Ivy league/ 神科,都可以有人食大麻/吸毒/水煙/電子煙。

所以,中學階段,搵間好學校之餘,父母多些陪伴,德育管教,教曉他們獨立處事,兼顧家務,關心身邊的人,我覺得這些更重要。  

香港很多直資/津校也辦得不錯,學校風氣好,學生一齊勤奮、努力,認真學習,態度謙卑,值得欣賞。

retriever 發表於 23-11-11 09:48
佢自認係名校墊底果堆,不過好幸運攞到 ...

中學時期就正係「近朱者赤 近墨者黑」嘅全盛時期,我buy呢個講法㗎,屋企父母係一件事,但同輩影響亦非同小可。到大學時,好多野都成型咗,到時就當然係睇各自修為啦。

喇叭茶 發表於 23-11-12 14:20
中學時期就正係「近朱者赤 近墨者黑」嘅全盛時期,我buy呢個講法㗎,屋企父母係一件事,但同輩影響亦非同 ...

係。 學校和家庭 同樣重要。 朋輩影響大,家長亦要關注子女。

beastiebistro 發表於 23-11-10 21:17
我純粹答緊SPCC/ DBS初中有冇IB元素,我個人睇法係冇,就係咁簡單。頂到盡只可以話佢哋「可能」比其他純考D ...

你的lB元素定義是什麼?可能你有自己睇法,冇咪冇囉,好少事。

但DBS有幾強inquiry based learning and teaching 元素,當然這不是 1B專利。兒子G11他們去小學部教I BL,師弟們好開心可以堂上上網搵資料,還有師兄們分享資料搜集嘅經驗及心得。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊