用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 23-11-10 13:56
这是qualitative的说法,相信也是事实。只是,对于只计算分数的神科如医科,低IB score就不着数。还是说,医 ...
如果目標是香港兩大醫學院,個人覺得 LPC 不會是好選擇。根據朋友所講,LPC學生花很多時間在 EC, 時間是有限的,學生花在溫書和 drill past papers 的時間一定會少了。
我女兒話,如果一早決定讀醫科,會選擇轉去 A level,而不會留在 IB。

Starrynite 發表於 23-11-10 14:32
如果目標是香港兩大醫學院,個人覺得 LPC 不會是好選擇。根據朋友所講,LPC學生花很多時間在 EC, 時間是有 ...

係,冇咁辛苦,兼顧少啲科目和活動。

但我覺得 IBDP 係有得着,全人發展,呢啲都係長遠。

正如有心讀醫, 除了成績好,我覺得學生真係要夠獨立,識得服務別人,培養各方面的觸覺 和 有愛心。

絕對不能嬌生慣養,照顧好自己亦都要懂得照顧其他人。

chingyu 發表於 23-11-10 14:39
係,冇咁辛苦,兼顧少啲科目和活動。

但我覺得 IBDP 係有得着,全人發展,呢啲都係長遠。

同意 IB 是很好的 training。不過,有孩子讀過 IB 的相信都會同意在 IB exam 攞 43+ 是難的 (非疫情期間)。不過,如果目標只是醫科,而不一定是香港的醫科,41分都已經可以入英國的醫學院了。

Starrynite 發表於 23-11-10 13:06
關於 LPCUWC, 我有兩個朋友的孩子在那裡畢業。一個已經畢業好幾年,已經在美國西岸工作。另一個剛剛畢業, ...

Good sharing.  我都相信有成功例子。

首要條件,孩子必須 self-disciplined, self-motivated,珍惜LPC有利的資源。

朋友女兒在ESF 領取到藝術方面嘅獎學金,去LPC反而多付學費和宿費。

最慘仲養成去夜街和食煙 (當然呢啲係佢個人問題)。

所以,每個孩子都稍有差別,有些有自制能力,有些又過於被動,有些又只懂讀書,揀選合適嘅課程都好緊要。

Starrynite 發表於 23-11-10 14:58
同意 IB 是很好的 training。不過,有孩子讀過 IB 的相信都會同意在 IB exam 攞 43+ 是難的 (非疫情其間) ...

不單醫科,認識兩個又乖又叻的國際學校學生,他們都放棄 IB 而揀 AL。

他們不想花太多時間處理其他事項。他們喜歡研究科學。他們不想花精力寫文(縱使他們有能力的)。

最後,一個入 Oxford , 一個入 Cambridge , 兩個都有獎學金。

當然他們有其他學術成就,不只是 AL 高分。

所以,不同學生有不同需要,有些適合傳統學校,有些適合國際學校,
有些適合修 DSE  or IB  or AL, 睇返學生嘅特質、優點和缺點,才去選擇。

冇話邊間學校一定好。 任何一間學校,對A同學好,未必對B同學好。理解清楚才去決定。

Starrynite    發表於 23-11-10 16:03

chingyu 發表於 23-11-10 15:06
Good sharing.  我都相信有成功例子。

首要條件,孩子必須 self-disciplined, self-motivated,珍惜LPC有 ...
我识一个smart人入左LPC, 群埋国际人士,学识食一些比烟更严重的东西。。。中西方文化大熔炉,好与坏的exposure都有,self-discipline真的很重要。

猴子爸 發表於 23-11-10 15:30
我识一个smart人入左LPC, 群埋国际人士,学识食一些比烟更严重的东西。。。中西方文化大熔炉,好与坏 ...

不良習慣LS and IS 學生也有

poonseelai 發表於 23-11-10 15:38
不良習慣LS and IS 學生也有
但入去寄宿,两年国际新生聚在一起,大家深度交流,年轻放肆心态,会很容易产生化学作用。当然,我所提到的,是个别事件而已。

猴子爸 發表於 23-11-10 15:43
但入去寄宿,两年国际新生聚在一起,大家深度交流,年轻放肆心态,会很容易产生化学作用。当然,我所提到的 ...

咁要睇家長和孩子一直關係如何, 孩子越大家長影響越細, 孩子日後出國讀大學, 更加睇唔到啦

poonseelai 發表於 23-11-10 16:41
咁要睇家長和孩子一直關係如何, 孩子越大家長影響越細, 孩子日後出國讀大學, 更加睇唔到啦
...
当然啦,家庭教育才是德育的基石。之不过,若果在入大学前,可以把risk exposure降低,都是比较令人安心一些的。
想起之前有家长讲过,他们喜欢SPCC, 成绩当然是吸引,但更重要的是校风。这也是他们宁愿留在local school, 而不去IS的原因。
重申:家家有自己的想法,不可一概而论。

猴子爸 發表於 23-11-10 16:50
当然啦,家庭教育才是德育的基石。之不过,若果在入大学前,可以把risk exposure降低,都是比较令人安心一 ...
Local vs IS, 這又是另一個議題。女兒自小讀 IS。學校教的是世界大同,人人平等,公民責任這些核心價值。我又覺得學校教得不錯。當然,每處地方也會有黑羊,個別事件就不作評論了。同意樓上家長所講,家庭教育最重要。

beastiebistro 發表於 23-11-10 10:44
如果訓練soft skills就叫IB準備,咁「當」係啦。現實就係presentation skills呢啲,間間有啲責任嘅學校都有 ...
喂,咁無計架喎!在支持DSE 課程既初中期,又要將來DSE 和IB 學生都用得返,只能在教學方法入手,訓練學習方法,分析思考,表達能力這些軟技巧!
你話係咪其他學校都有呢,當然!問題係個量和涉及幾廣姐!

如果相對純DSE 校多又廣,咁可能真係為左準備有學生轉軌IB 啦!

Starrynite 發表於 23-11-10 13:06
關於 LPCUWC, 我有兩個朋友的孩子在那裡畢業。一個已經畢業好幾年,已經在美國西岸工作。另一個剛剛畢業, ...

其實我舉贊成所謂「世界公民」概念,不過我介意細路被感召,走左去讀「人文學科」啦。

chingyu 發表於 23-11-10 09:53
4A-6A全班都是PCB班,4B-6B通常全班是Chem Bio Econ班。因為很多同學讀這兩個組合。

不過,在其他班的, ...
吓,咁你說的跟版友不一樣,得A 班係PCB 咪只有28-30個囉,未做到「焗豬」咁,埋位就有得食喎!

poonseelai 發表於 23-11-10 10:10
而家無math studies 啦, 又好難全部 apple to apple 咁比較, 每間學校有自己定位。絕對同意不能只看總分, ...
邊間? 開名好喎!

猴子爸 發表於 23-11-10 15:30
我识一个smart人入左LPC, 群埋国际人士,学识食一些比烟更严重的东西。。。中西方文化大熔炉,好与坏 ...

聽過又係同事個仔,傳統轉去讀某IS。固定有班富貴子女定期去同學仔大屋開「迷幻」P!

佢有堅定信仰又乖仔,人地開P,佢約幾個平民子弟去溫書。

定力都係好重要既!

chingyu 發表於 23-11-10 10:29
補充一下,其實SPCC不是只有Phy Chem Bio班的同學成績好,其他班都好多同學好好成績。見阿女那屆DSE,除 ...

請教一下:據報SPBB 既呢兩班都係所謂「醫生班」既精英班。

之但係一班唔讀PHY,咁據我理解比較難入大學揀工程,無工程揀,報大學少左好多科揀喎。

如果一個唔覺意公開試「蝦碌」左,唔夠分入醫科,咁咪淨返純理,商科和社科揀?

我理解有無錯呢?

retriever 發表於 23-11-10 19:13
喂,咁無計架喎!在支持DSE 課程既初中期,又要將來DSE 和IB 學生都用得返,只能在教學方法入手,訓練學習 ...
所以我咪話就算SPCC/DBS都唔會喺初中嘅時候「特別」加入IB教學/訓練元素囉,That is exactly my reasoning。如果要將任何同純考DSE嘅local學校嘅些微教學分別都當係IB準備,咁我冇補充,就當係啦。

況且純考DSE嘅學校例如SJC/LSC都着重presentation skills呢類soft skills嘅培養,莫非佢哋又教定啲學生可以第時轉入IB學校?可能大家無咩機會接觸同時接觸兩邊,所以誤以為教學模式係天淵之別?其實我又再講一次,現今負責任嘅學校全部都會初中教soft skills。

我嘅答覆都係好簡單,我認為SPCC/DBS冇喺初中課程加入特別嘅IB教學模式或者元素,但係本身嘅課程模式好夠rigorous,學生亦有足夠能力去適應IBDP模式。而我唔認為初中冇IB教學元素對是否應該入讀有影響。

retriever 發表於 23-11-10 19:24
邊間? 開名好喎!

試問谷哥 全球十大IB學校香港

Poyau 發表於 23-11-10 20:26
試問谷哥 全球十大IB學校香港

你好叻呀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊