用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

retriever 發表於 23-11-9 18:00
回覆 Adiezz 的帖子

物SPCC, DBS, CKY 係行IGCSE 架咩?!

CKY 有考 IGCSE

http://cky.edu.hk/academics/igcse/igcse-results-2015/

beastiebistro 發表於 23-11-7 21:17
IB原始嘅設計就係一個兩年嘅高中課程,方便外交人員嘅子女。無論佢哋去到邊,無論之前接受咩國家咩學制嘅教 ...

NSS(新高中)係3年制,IBDP係兩年制,過渡係要有d安排嘅。DBS及SPCC有類似 Pre-IB 嘅G10/中四安排,我只是集中講DBS。

你都理解撇除core subjects, lB只係讀6科,在Pre-IB除咗中英數之外,中四時理科文科都要讀兩科,理科化學必修,生物物理選多一科,文科係歷史必修,從地理及經濟選擇多一科,阿仔選經濟。開學兩個星期,試過了解高中生物不同中三,他drop生物,轉物理。

這一年的課程由於當時新辦,很多都係老師提供筆記及用一些海外參考書,我記得只係物理用GCSE課本。現在是否仍然這樣,就要其他家長補充。

至於DBS會否要求學生考GCSE,當時係冇嘅,相信現在都唔會,阿仔及同學冇人有興趣去考。以他們的水準去欏幾多個A*係很簡單,冇乜實質作用。

可能部份新辦直資用所謂lB approach ,但係又冇PYP及MYP認證,為了應付家長的關注/擔心,所以鼓勵或者要求所有考生考IGCSE。另一個這類學校提出嘅理由係話因為考IGCSE 可以幫助了解不同科目,然後好好選擇lBDP嘅electives,我個人覺得作用不大。另一個主要原因係ESF,他們前身為英童學校,他們在香港有這麼多分校,而且一直源用GCSE,所以就一直這樣安排,其他IB學校就參考他們的做法。

我個人覺得在DBS,SPCC 讀得lB嘅學生,不論小學升上嚟,抑或中一插入嚟,學術底子肯定比GCSE有高冇低,而且也不會要張證書證明學生水平或者學校水平。LPC 當時係用考試加Challenge Day嚟挑選學生入讀兩年制IBDP相關課程。

上面講咗Pre-IB 讀7科,因為不會偷步早教,所以用自己筆記,已經讓學生知道各科目的SL及HL的分別及深淺度,還有語文方面A及B的深淺及分別,阿仔果年語文改制,英文A再分Lit and Lang Lit,所以更加要小心了解分別。即係學生有一年時間了解各種選科及深淺组合,到 IBDP正式選科的時候,係幾清楚個遊戲規則。

阿仔因為要想爭取多啲時間決定如何取捨3個HL,所以G11 選擇4個HL,到G12才決定將英文A,轉為SL。

這一年除咗讀7個選修相關知識,了解3個core 嘅安排,同時開始訓練IOP,語文寫作技巧,寫Lab report,如何design experiment ,這些你講嘅技巧係對升讀大學甚至將來工作或者研究都有很大幫助。

你講到IB attributes就係反映在如何選科目的HL或者SL,CSA嘅安排,CSA不是求其計時數,係要跟所有或者部份attributes 掛鉤,當然,不少學校的負責老師不一定有經驗及牙力說服家長去落實。

舉個例子,attributes 鼓勵risk taking, embrace challenges ,LPC,DBS,SPSS不會讓讀咗10年英文及中文嘅學生考語文B。當然會有家長challenge ,咁選法點入醫科,GBS及Law,我只可以講這個是lB學校的應有立場及堅持。

你又試睇吓LPC不多狀元,但去Ivy League及Oxbridge 比其他IB 學校只會多而不會少。如果留在香港讀醫就辛苦啲,勤力啲。我哋嘅年代在網上流傳嘅SPC Big Book,入面有很多年LPC畢業生成績,最後去咗邊間大學,讀邊科,當年三大神科係小眾。到現在,我都認為LPC係香港最好嘅IB school,因為他們對學生的學習目標及要求最高嘅,然後才是DBS及SPCC(排名不分先後)。

再去到係師資,除了個別中學要全部IB 老師由現職教師接受lB教學培訓課程,然後成為合資格lB教師,其他IB 學校除了自己老師接受培訓,同時在外面請有經驗的 1B老師及行政人員,開展IB 課程。而lB老師也要經常上類似Continuous Professional Development 的課程,增長學科知識及加強教學技巧。

利申:我只係講我所知,因為有時間差,可能有些做法有改變,我崇拜LPC可能俾人笑out dated。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-11-9 18:07
NSS(新高中)係3年制,IBDP係兩年制,過渡係要有d安排嘅。DBS及SPCC有類似 Pre-IB 嘅G10/中四安排,我只是 ...
"你又試睇吓LPC不多狀元,但去Ivy League及Oxbridge 比其他IB 學校只會多而不會少。如果留在香港讀醫就辛苦啲,勤力啲。"

有同事細路由傳統名校轉左去LPC, 可能比較國際化, 地球村之類, 阿仔話眼界大開, 結果由數理科轉左人文科, 大學揀左讀社會科學 ---> 政治!

因為眾所周知的原因, 讀政治當然出國讀啦, 老豆有點牙痒痒, 但米已成飯, 無計!!!

retriever 發表於 23-11-9 18:14
"你又試睇吓LPC不多狀元,但去Ivy League及Oxbridge 比其他IB 學校只會多而不會少。如果留在香港讀醫就辛苦 ...

如果去牛津大學讀PPE,將來可能係第一個華人首相或者內閣成員!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 23-11-9 18:03
應該讀DSE 既補品, 比讀IB 平得多卦...

貴校讀DSE 能揀齊3理科都係精英啦, 唔係個個做到播!

個人了解所得Phy Chem Bio 係SPCC 嘅皇牌選項,你肯選就有得讀,所以有約兩班是PCB 的,但成績最好果批會入4A,全班不用走堂;而之後的就要打散去其他班,上PCB 時就要走堂。4A>5A>6A;上年CC 的兩狀元兩榜眼都係出自6A。
好吾明,點解IB 吾可以讀晒PCB 三科?

NSS(新高中)係3年制,IBDP係兩年制,過渡係要有d安排嘅。DBS及SPCC有類似 Pre-IB 嘅G10/中四安排,我只是 ...

陳Sir, SPCC往年有約一半考生考Eng B HL

fatman69 發表於 23-11-9 18:21
個人了解所得Phy Chem Bio 係SPCC 嘅皇牌選項,你肯選就有得讀,所以有約兩班是PCB 的,但成績最好果批會 ...

ib 6 個subject groups, 第6個arts 可以唔選, 從science or individuals & society 選一科取代, 所以science group最多只可選2科

poonseelai 發表於 23-11-9 18:24
陳Sir, SPCC往年有約一半考生考Eng B HL

真的嗎?咁我會打折扣囉!

萬一DBS都失守,咁就肯定LPC最好啦!

retriever 發表於 23-11-9 18:00
回覆 Adiezz 的帖子

物SPCC, DBS, CKY 係行IGCSE 架咩?!

抱歉搞錯了

多謝陳sir賜教。

我諗我只係補充一樣,其實我嘥咁多篇幅時間去解釋IB理念,就係想講初中根本冇需要滲入IB元素,或者訓練IB技能(又講清楚呢我冇話呢樣係好定係唔好,只係冇需要)。只要高中兩年(好似李寶椿),或者三年(好似DBS/SPCC加多一年bridging course)已經好足夠。

所以樓主最原始問題嘅答案好簡單,就係冇囉。因為冇需要,亦要照顧唔係讀IB嗰三分二嘅DSE學生。亦好似你咁講,DBS/SPCC本身嘅課程夠rigorous,學生要適應IB冇咩難度。

mcl233    發表於 23-11-9 19:41

ANChan59 發表於 23-11-9 18:29
真的嗎?咁我會打折扣囉!

萬一DBS都失守,咁就肯定LPC最好啦!

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1066/8506/School%20Profile_2023.pdf

40/61 of the 2023 cohort took Eng B HL (see page 3)

這個比例, 我有D意外

poonseelai 發表於 23-11-9 20:23

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1066/8506/School%20Pr ...

Yup, it’s a lot.

beastiebistro 發表於 23-11-9 18:43
多謝陳sir賜教。

我諗我只係補充一樣,其實我嘥咁多篇幅時間去解釋IB理念,就係想講初中根本冇需要滲入IB ...
其實個 bridging course 都係因為遷就NSS,這批學生絕對可以一步去兩年 IBDP,而且成績都會唔錯。

beastiebistro    發表於 23-11-9 20:55

讓學生有可以選擇適合自己的科目自由,是一種進步,為自己升學目標調整選科安排,就是對家長和學生負責任。

選DSE 比選 IB或其他學制嘅學生有能力差異,是一個偽命題,選A/選B 亦如是,選SL/選HL 都一樣。

基本是學生能力係有差異,升學目標有差,但各自都有自己為自己做選擇嘅權利。

能發揮學生最大潛力去達到升學要求嘅學校就係成功。

就收生材質嘅不同,學校有嘅資源/發展歷史不盡相同,看人均升學/人均成績,樓上提到嘅直資學校都做得不俗啦。

一分耕耘 如果換到一分收穫,自然,知足》滿足〉感恩

對樓主嚟講,選擇一間辦學理念合乎自心水嘅學校,又貫徹執行到嘅,先係合適。

肯為學生去改變行双軌嘅幾(間)傳統學校,又能兼顧双軌都發展得穩嘅,年資相對較短嘅真道,CKY,優才,家長給點支持和時間都一定做到好成績。十年樹木百年樹人,自有其深層意義。

pink_lemonade 發表於 23-11-7 17:16
這三間學校高中也有雙軌IB/ DSE 課程
我自己嘅體會係在師資同課程設計上面,家校合作嘅深度同寬度上面,校友回饋學校對學生事務發展嘅意見,身體力行嘅參與度上面,都係深具影響力嘅元素。
外人未感受到係好正常。

有EK友叫我分享SPCC IBDP, 我又試吓,不喜勿插。這都是幾年前所見所聞,當然亦是個人見解和經歷。

Spcc 中四前就要決定好揀DSE or IBDP。 學校會辦簡介會,詳細解釋,亦都會個別interview ,主要睇吓學生是否清楚明白自己是否適合IBDP。

由於PTA舉辦不少活動,聽過DSE和IB狀元分享, 兼且初小亦有接觸過國際學校,一早就十分了解 IB嘅課程理念,TOK/EE/CAS等等的要求,個人喜歡 IBDP 追求學問的過程。 最記得某DSE 狀元分享,最緊要做晒N年 past paper和搞清楚教育局想你嘅答案,千祈唔好睇其他教科書。個人不喜歡這樣的考試模式。 但是,對於偏向全理科或者全文科嘅學生,我覺得DSE或A level 可能較為適合,較容易取得高分。

Spcc 不用考igcse.  Local Schools 中三課程已包括很多科目,學生已經嘗試過各科的測驗考試,清楚明白自己嘅能力,知道適合揀選什麼科目。 至於國際學校,我相信有IGCSE較好,他們從小較少測驗考試經驗,
IBDP前來一個考試確係好事。

以上有人問中四前,學校有冇特別鋪排? 我覺得是有的。SPCC  F.1-3  中英文的教法,是多方面的培訓。中英也不單是按書本教,又有時事討論,英文又有debate, 又有加插文學欣賞。每一年每一級又會有一星期出去活動 (類似CAS)  (我見他們去不同地方/機構做義工和出國交流)。中三去澳洲一個月生活,參加不同種類有挑戰性的戶外活動。  學校亦有鼓勵學生參加 MUN, Round Square, Debate 等等課外活動。  我感覺真係有別於一般local schools。 至於其他直資學校,我亦都見到百花齊放,有幾間都辦得不錯,中英文亦有新制定的課程。SPCC 中四前,我見英文要求是頗高。有DSE同學覺得,點解中四英文好似淺過中三英文。 我覺得係初中打好個底,中四揀任何一邊課程都可以。

至於IBDP中文A,確係不容易取得滿分。而且,continuous assessment 中文佔很多時間。(我嗰年國際學校的朋友,兒子在Esf學校中文要修A卷,結局他成功轉去DBS, 中文可以修B卷,我認識至少有兩個男同學也是這樣。)

至於IBDP 英文卷,由於幾乎全部同學都係揀母語中文A 卷,根據IBDP bilingual diploma 寫明,學生英文係可以揀 B卷 (兼且其他科目都要用英文寫論文),  已確定學生英文水平。雖則IBO容許學生揀英文B卷,我女兒都係揀較難的英文A卷,Eng Lit A。 (老師鼓勵學生揀英文A卷的。當然同學們有揀 Eng B的自由。)  國際學校母語是中文的大部份同學都可以揀中文B, 他們自然必須揀英文A。  Fair enough.  

至於數學,我見SPCC同學全部揀Maths卷, 沒有揀較容易的 maths studies.

DBS and  ESF 讓學生可以選較淺的數學卷 maths studies。 學校稱,如果同學想大學選讀文科 (e.g. Law), 這批同學就唔使咁辛苦應付較難數學卷。但這樣亦都會縮窄學生大學揀科的選擇,譬如突然唔想揀law, 轉Econ , mathematics studies 就不認可。 現在IB課程已經改了, 再沒有maths studies.  請自行研究最新嘅syllabus。 我見分為 Maths AA/ Maths AI.

至於其他科目,DBS有得揀 Psychology 而 SPCC是沒有的。

由於已隔幾年, 煩自行看清楚每間學校的課程選擇和IBO最新要求。

至於LPC, 朋友容許她女兒由ESF轉入LPC . 結果她說後悔。一來,LPC 宿舍生活令女兒變得太早無王管,二來,她並沒有考入較好的大學。至於接觸不同種類的文化,LPC學生大部份都去外國升讀大學,出國時亦有機會體驗。

當然這是她的個別例子,如有其他例子,請分享。 至於,近年LPC仍多學生入Ivy league and Oxbridge 嗎? 靠EK其他網友數據分析。

chingyu 發表於 23-11-10 01:46
有EK友叫我分享SPCC IBDP, 我又試吓,不喜勿插。這都是幾年前所見所聞,當然亦是個人見解和經歷。

Spcc 中 ...

我也是笫一次聽因為bilingual diploma的定義而可以選eng b, 有點以果為因咁。一直以來我理解也是按學生的語文水平去選A or B,學校亦有責任把關。有次看報導spcc全部學生取bilingual diploma, 以為全部中英皆A,心想當然啦,spcc喎,所以知道一半,甚至2/3 考eng b, 係意外嘅,這單纯係一個普通師奶對spcc的期望。

poonseelai 發表於 23-11-10 06:54

我也是笫一次聽因為bilingual diploma的定義而可以選en ...

明白。 正如我對DBS都有啲期望,男仔數學應該較佳,他們絕大部份可以應付 Maths,  不用選 Maths studies.

香港成績較佳嘅學生,尤其Spcc/Dgs/Dbs, 我估他們寧願可以有得選擇全部揀 English Lang and Lit A,  而不用揀 Chinese A。 然而, Spcc 當時只可揀 Eng Lit A, 不可選 Eng Lang and Lit A,又規定全部要揀中文 A。

現在 Spcc 好似有得揀 English Lang and Lit A , 我都鼓勵師弟妹,不妨選 Eng Lit A or Eng Lang and Lit A. (但中文A continuous assessment 要求高,除咗難,亦都佔去很多時間去預備。)

另外,無論DSE/IBDP,  Spcc 都鼓勵同學一齊考晒 IELTS。 這都是有別於其他學校。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊