用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好難搵到好嘅補習老師
樓主: JanMom2015
go

好難搵到好嘅補習老師 [複製鏈接]

Jean1769 發表於 23-10-31 18:11
你咁高要求。賺你果百幾二百蚊至多三百要人重新出題。搵坊間練習做類似題至有乜問題
...

Absolutely agreed.
以前就係我自己出題目做成一份份mock 卷俾我小朋友做。日頭要工作,要用幾個晚上才可以攪得掂)

Greylay 發表於 23-11-14 14:56

呢個要求確實好難搵補習..數學出題唔難…其他科就…..
只有父母對小朋友先有咁既心機…

b3410    發表於 24-3-26 22:48

JanMom2015 發表於 23-10-30 18:40
其實我嘅要求唔複雜
未上堂已經同老師講清楚
係想老師俾心機睇吓我個女學校嘅工作紙老師點樣出題目法
老實說、比緊幾錢一小時呢。一分錢 一分貨

有些不明白想請教下, 補習老師/家長出題比小朋友, 針對考卷模式, 可以到什麼程度?
例好數學科, 習作都普遍包括了書本範圍.
我看學校考卷都是差不多每樣題目都有些.
其中, 會有2-3題是特別困難, 要動腦筋, 比叻既人答.

我只看到什麼題類是阿仔弱項, 包括他大意, 寫錯例如運算1字看錯7字, 我都當是手寫/腦筋不清晰能力問題.  
道理上當應能力提高, 沒有分心下, 不會有這種錯誤.

是否有更好的針對性出卷方向, 求教.

加樂爹 發表於 23-11-17 11:07
有些不明白想請教下, 補習老師/家長出題比小朋友, 針對考卷模式, 可以到什麼程度?
例好數學科, 習作都普遍 ...

我以前係先要有第一次測驗卷派番先(如果你有前人past paper 參考就更好啦),我就會知道學校大致怎樣出題。
例如: 中文,我會跟番學校份卷咁分part : (一)閱讀理解 (二)填充
(三)課文內容及文法應用,(四)作句,(五)標點運用…
然後真係自己睇晒佢要考的範圍嘅課文,係入面搵資料出題,閱解就會買高一級嘅練習(小二就買小三),係入面搵一篇出嚟自己在家copy , 連埋其他parts出咗嘅題目,釘成一份完整嘅mock 卷俾我小朋友做。
通常會做兩次,第一次就未溫習前做,大約會睇到佢係邊度錯得多,叫佢重點溫多啲,之後溫習完,考之前一兩日再做同一份mock 卷一次。

另外,為增加佢做卷的興趣,我會用啲特別嘅名字(老師名,同學名,卡通人物名代入份卷啲句子題目度)我見我小朋友一路做一路會笑到很開心,那就不覺得做卷溫習是苦差了。

b3410    發表於 24-3-26 22:50

Greylay 發表於 23-11-17 20:20

我以前係先要有第一次測驗卷派番先(如果你有前人past pap ...

真係勞苦功高

我通常都只是在留意平日佢不熟習,常做錯的地方,思考佢究竟是什麼原因,找類似題目,或修改一下,比佢做,其實沒有特別出考卷給他。

不過,相信你做一個考試既題目環境,做多幾次卷真係可以幫到佢認真小心,心態及時間掌握準確。

回覆樓主:

要求吾複雜,如自己黎

多謝兩位提醒, 之前3年見阿仔成績都可以, 所以都忘記仲有操卷呢個方法.以往, 都只是要他番看書本, 字詞背寫, 嘗試運用在作文上便考試.
甚至很小特別買語文習作去做.

今次, 正值考試前, 抽出類似試卷給他做.
發現了問題點, 可以在弱項加強, 並且對老師出題的用意, 更能掌握到整個課程重點.

感覺是...做好溫習, 在考試前做卷評核, 加強...本小利大!

我自己都有出題比小朋友做,我可以話比你聽,呢個要求好高好難做到。我係跟開佢嘅功課,知道佢邊方面弱,邊啲題唔明,臨考試前針對性手寫出一兩張紙比佢做,要花好多時間心機架。我通常都係自己上網搵/書店買啲資料比老師同佢溫。

JanMom2015 發表於 23-10-30 18:40
其實我嘅要求唔複雜
未上堂已經同老師講清楚
係想老師俾心機睇吓我個女學校嘅工作紙點樣出題目法

我識有個好好既補習老師,好有耐性,佢主要係教方法,開頭試堂好平,其實唔太貴可以試下,睇下撞唔撞到好老師,我初初都試左好多個先搵到岩既

回覆樓主:

搵補習老師真係好講求彩數,就算有家長用過講到點好點好,但到真係用時,可以係兩碼子既事

回覆樓主:

點會唔難搵,就好似請工人,睇醫生

回覆 CRYSTAL53 的帖子

你好,請問可提供老師資料嗎?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊