用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基OFFER
go

啟基OFFER [複製鏈接]

請問有冇其他家長收到OFFER呢? 21/10 in, 今日就出Offer, 真係算高效率!
   0    0    0    0

lamsquarefamily 發表於 23-10-30 16:13
請問有冇其他家長收到OFFER呢? 21/10 in, 今日就出Offer, 真係算高效率!
佢來緊11/11 再有第五次簡介會

lamsquarefamily 發表於 23-10-30 16:13

Congratulations

我今日都收到offer

想了解下啓基課程深嗎?

回覆 Fat阿豬媽 的帖子

根據爬文,程度唔會特別深淺,係功課同考試測驗既壓力冇咁大。
我特別鐘意佢著重Theatre learning, 希望我屋企位怕醜仔可以練得自信D. 不過學費以學校硬件黎講真係算貴呀.

我都收到offer,不過要18/11前俾錢註冊,自行20/11先有結果,15 16中。幾中意佢d職員個個都好好笑容,但係個校舍都幾細,
講到好似唔使點理小朋友功課咁又幾吸引🤩

請問有沒有校車時間表?

回覆樓主:

我可以分享少少俾大家參考,我小朋友係在學中

選擇啟基如果只係睇校舍呢啲硬件,會覺得呢個學費不值得

因為呢間學校主要賣點係小朋友向一個充滿愛嘅環境下成長

沒有ABC D精英班,相反大家都有機會做班長,大家都有機會負責唔同崗位,機會大家都有

演說、戲劇,呢個文化放喺課程裏面,一路俾機會小朋友表達自己,從而建立自信

大家最擔心四至六年級會唔會有欺凌..
我夠膽講,響啟基一定唔會容許呢件事情發生,因為每位老師、主任上下都好關注小朋友待人接物及相處

正因為佢唔係完全成績導向,所以好多時間會放喺德育方面

呢啲就真係成長部份係好需要嘅種子

希望大家欣賞呢間學校嘅教育理念,而家響呢啲學童咁大壓力嘅情況下,更加要珍惜

zebrama 發表於 23-10-30 20:48

好多謝你既分享呀, 對我地呢D 15 16既家長真係好有參考價值。
我自己估因為佢下午堂全部都係課外活動,所以經營費用都相對貴D。如果貴得黎係用返落小朋友度,我都會覺得值。我仔性格比較內向,我都好希望佢既恆常戲劇課程可以幫到佢建立自信。

我想問下你當年你有冇對比啟基, 嶺小同救恩呢?

zebrama 發表於 23-10-30 20:48

同埋我想請教你,雜費,膳食費大約幾多錢呢?

lamsquarefamily 發表於 23-10-31 17:29
好多謝你既分享呀, 對我地呢D 15 16既家長真係好有參考價值。
我自己估因為佢下午堂全部都係課外活動,所以 ...

今年仲更加幸福,因為請咗藝術總監胡博士去統領成個戲劇教學

同埋睇學校,我都比較重視老師流動性,佢哋老師流動性好低,班底都好穩陣,我感覺上學校大部份老師都係呢個環境教得好開心,

我冇對比過另外兩間小學,地點都係我考慮嘅其中一個因素

lamsquarefamily 發表於 23-10-31 17:32
同埋我想請教你,雜費,膳食費大約幾多錢呢?

雜費我唔係好記得,但係合理嘅
而膳食費大約$40一餐,自設健康廚房,星期一係素食日

作為現任用家,我都係推薦。其實揀學校真係好睇個人價值觀,如果係重視學生品行及德育,我覺得係fully satisfactory,如果係追求分數,其他選擇或更適合。啟基係欣賞到學生嘅多方面,真係唔係聲稱,係實踐。

課程正常,無特別深淺。lunch $42一餐,雜費$2000多啲半年。

收到offer,等埋另一間消息同自行再決定😃
唔知今年多唔多人申請呢?

yilau407 發表於 23-10-31 22:17
作為現任用家,我都係推薦。其實揀學校真係好睇個人價值觀,如果係重視學生品行及德育,我覺得係fully sati ...

絕對認同,一定要考慮清楚自己教育方向,大部份學校爭到尖子位置先有機會,即係家長係咁谷啊,即係放學後繼續補習嗰啲,慢慢變成家長攞咗小朋友為競爭對象

呢位家長講實踐,我好認同,因為你怕羞啲咩,學校會鼓勵你俾機會你,你喺某方面做得出色啲,就會鼓勵你帶領同學

如果你比我再揀多次,我都會咁樣揀

請問你小朋友讀緊幾多年級

Bear_Family 發表於 23-11-4 17:52
請問你小朋友讀緊幾多年級

小六,最後一年了,不捨

其實是否in 都會收到Offer?  

TempoT 發表於 23-11-16 14:05
其實是否in 都會收到Offer?
不係架, 我仔仔在WAITING LIST

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊