用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 西太平洋幼稚園和地利亞語境邊個好?
發新帖回覆
go

西太平洋幼稚園和地利亞語境邊個好? [複製鏈接]

請問有西太平洋幼稚園用家?
語境好嗎?老師有愛心嗎?
學術深or淺?

地利亞用家有嗎?校風如何?

兩間幼稚園哪個好?
Thanks!
   0    0    0    0

回覆 Babycii 的帖子

我囝曾經有呢兩間幼稚園offer,最後揀咗地利亞,因為我老公比較心儀地利亞,最緊要係K2有全日班。老師有愛心,學術一般唔深亦唔淺,有語境多活動,學生有禮貌,囝囝鍾意返學會分享學校事,我哋仍然覺得揀啱學校。

雖然我哋唔係西太平洋用家,但係有了解過…佢哋係六成英語教學,
我睇佢個專訪…中文都教得唔淺例如蟹,interview當日覺得老師都有愛心。

呢兩間比較少本地人讀,所以好難搵到資料。

ymyyy 發表於 23-11-3 10:33
回覆 Babycii 的帖子

我囝曾經有呢兩間幼稚園offer,最後揀咗地利亞,因為我老公比較心儀地利亞,最緊要係 ...

地利亞知道有愛心,其實抵讀,小朋友們能英語交流?教中文程度好嗎?

回覆 ifcsir 的帖子

我哋家庭背景係0語境,囝囝初初K1,老師話佢有啲唔明,而家K2,最近學校活動,我見佢同外籍老師交流,識聽同簡短回答,明顯係有進步。K2中文方面,讀短句寫單字,我覺得唔淺亦唔深,津幼+英幼嚟講佢學術已經唔錯,普遍認為英幼中文應該會教淺,我又唔覺得。

我囡上年岩岩在西太平洋畢業,讀足3年,升小考到St Clare正取生。可以好肯定咁講西太平洋英文教得十分好! 十分感謝西太平洋的老師!

全校上上下下,校長/老師/嬸嬸好有愛心,認得晒全校同學仔。囡囡在校期間十分喜歡番學,全班22人,我地有5個本地生(已經是全級最多本地生的班,其他班是2-3個本地),佢最喜歡同南亞同學玩,相處十分融洽。如果升小打算是中小,就不好揀西太平洋,全部科用中文時,始終是一個大問題。

學術上當然不可以同名幼/私幼比較。但同一般卷校比,英文程度肯定是足夠小一使用。 完全可以無縫接軌英文小學,所有用英文的科目都不用擔心,自動識睇,依家在St Clare讀小一,英小(英數+英常識),大測時,所有英文卷不用老師讀卷,全部睇得明。最新一次數學評估,因為老師不再讀題,要自己睇題目,全班只有我囡考滿分,K3時有外補phonics + reading。

中文的話,我囡一向中文差,沒本地生好,岩岩升上K3時,我囡不肯講中文,好彩老師十分體貼,規定佢同中文老師只可以講中文,慢慢進步左好多。西太平洋中文是教得淺的,直到K3時是一日抄一個詞語,每星期抄一次句子。

我囡小一大測中文不合格,上堂亦表示聽不明中文堂,但不可以怪晒西太平洋,最大的責任是我自己,因為長久以來重英輕中。

回覆 foxfoxfoxchan 的帖子

請問囡囡係咪英語first language?

foxfoxfoxchan 發表於 23-11-7 11:39
我囡上年岩岩在西太平洋畢業,讀足3年,升小考到St Clare正取生。可以好肯定咁講西太平洋英文教得十分好!  ...

中文不能缺

ymyyy 發表於 23-11-6 22:55

我哋家庭背景係0語境,囝囝初初K1,老師話佢有啲唔明,而家K2,最近學校活動,我見佢 ...

請教地利亞幼稚園,升小一多數是否地小?因為冇得睇,比較難選擇地幼

回覆 ymyyy 的帖子

不是呀,屋企是講廣東話的。不過佢就真係好鐘意好鐘意英文,睇youtube睇書都是全英文。佢聽不明中文堂的書面語,不肯認中文字,好抗拒中文。

如果想升直資,中文係不能缺,地幼升地小有優勢,往外闖聽講比較多二線直資,亦有一線私校。

我大囝都係咁…因為中文太弱所以考直資同一線津校全軍覆沒。今次細佬有經驗,有外補中文。

ymyyy 發表於 23-11-9 13:28

我大囝都係咁…因為中文太弱所以考直資同一線津校全軍覆沒。今次細佬有經驗, ...
我都覺得考小大部分小學是偏向中文。我囡in左坑真/林文燦/St Clare, 只有St Clare是正取生。坑真/林文燦都有考中文,我囡全部唔識,林文燦仲用普通話,一粒字都聽不明。St Clare面試時多少少英文,囡囡先好彩過到關。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊