用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊福小,如果收到協恩插班offer 會點揀? ...
樓主: ClaraHo0612
go

讀緊福小,如果收到協恩插班offer 會點揀? [複製鏈接]

恭喜哂
其實協小功課量雖然多但抄寫部份就比較人性化,只抄3次, 亦小抄寫功課, 初初真係要比多d時間去適應但習慣左就應付自如

中文默書大約2-3星期一次
英文quiz or dict就每星期都有,quiz多數係grammar 野,所以grammar 底要好好
數小測就每月一次

加油呀

elli1125 發表於 23-10-22 21:50
對,朋友個囡响𥚃面讀緊小二,簡直讀到哭,日日七八樣功課,又默書又測驗又評估,做到冇十點都唔駛 ...

神校先少功課,唔知就唔好亂講

利申:三大神校都識不同年級用家

回覆樓主:

係,聽講女拔小少功課,總有大把時間發展體藝。

回覆 ClaraHo0612 的帖子

恭喜晒! 請教一下成功考入學校的關鍵要素是什麼? 是否網上所說要級五名內先有得做筆試, 要唔要音体藝都有出色成就先入考入到間學校?

回覆 elli1125 的帖子

我哋冇級五,係班二,中文科級三,冇其他特長,我哋應該係運氣好,第二輪報名冇咩人知,得三個人筆試

回覆 hugub 的帖子

請問呢間學校點樣培養學生獨立和自信?謝謝你的分享。

aa06 發表於 23-11-6 14:04
回覆 hugub 的帖子

請問呢間學校點樣培養學生獨立和自信?謝謝你的分享。
其實學校打從小一開始已經鼓勵學生多參與活動,老師好懂得欣賞孩子既長處,對建立自信有好大幫助, 獨立方面學校有好多專題project 要孩子响學校同同學夾份完成,家長冇得參與,體育堂夏季係游泳課,孩子要自己用10分鐘換泳衣,上完堂又係10分鐘換返校服上堂,訓練獨立

唔使惗一定轉
兩校不同層次

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊