用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b3 中學細分
樓主: eit2003
go

b3 中學細分 [複製鏈接]

eit2003 發表於 23-10-14 15:23
我見 ek 入面好似冇乜好明顯對於b3 既細分(好似b1/2 abc 咁樣),請問各位應該點分呢?

四班/ 3322+2 10-20 ...

3322率 徘徊10-20% 可算 B2C/3A

觀塘區真係唔好揀青松,近幾年觀塘區B3得佢跌banding。https://####/zh-hk/ssp/school/362校風好差,男生成個飛仔咁女生直頭化妝返學。小朋友讀書唔叻都唔好比佢學壞。

Poyau 發表於 23-12-29 17:40
3322率 徘徊10-20% 可算 B2C/3A

请问,其实有冇學校係3322会少於10%?

twhkleung 發表於 24-1-4 23:25
请问,其实有冇學校係3322会少於10%?

大把,你要一個堂堂瞓覺/有學習困難嘅人合格難度係超高的

10090 發表於 24-1-5 06:02
大把,你要一個堂堂瞓覺/有學習困難嘅人合格難度係超高的

其實有學習困難就應該早D轉軌道,世界唔係只得DSE一條路,行行出狀元,無奈有些家長堅持要仔女考DSE,期望入大學

pccw2017    發表於 3 天前

都要留意一下學校SEN學生的數量和比例,不是歧視,但是如果SEN學生多,真係會某程度影響學習風氣和學習進度,老師都要某程度調整教學方式和速度去遷就。

識得有人S4 插班,由B3 考返入 B1. 當然移民潮幫左佢一把。

lhasra 發表於 24-2-6 11:22
都要留意一下學校SEN學生的數量和比例,不是歧視,但是如果SEN學生多,真係會某程度影響學習風氣和學習進度 ...

雖然話唔應該歧視任何學生,但現實係有老師唔喜歡教SEN呢類學生。曾經有老師同我講,有個別SEN學生上課時突然大嗌大叫,成個人完全失控。嚇到老師要立刻疏散其他學生到另一個班房上堂。久不久要咁樣「走鬼」,好影響教學。另外,亦有老師表示唔太喜歡教非華語學生,因為大家語言文化唔同,平日溝通唔多投契。不過學校收生不足,佢哋要焗住收呢d學生。所以果d「校園國際化」、「關愛共融校園」可能只係學校生存的權宜之計。佢哋老師能否持續有咁多愛心去教呢d學生,實在係一個疑問。

地球上有 200國家左右

宇宙第一:美國
第二:大陸
3-10:一堆洲際強國
11-30:一堆區域強國
31-70:有名字國家
71-200:冇名字國家,分黎都多餘,雖然都偶有厲害的人

(來自冇名字國家)

yip144    發表於 24-2-8 12:22

Azzurro 發表於 24-2-7 16:34
地球上有 200國家左右

宇宙第一:美國
用國家力量比喻唔同級數學校?

咁大陸同摩納哥又點比呢?

eit2003 發表於 24-2-7 18:31
用國家力量比喻唔同級數學校?

後面國家嘅人要生存,要發展
後面學校嘅同學一樣要生存,要發展

所有排名都係對排前面的才有意義.

就算考試都係啦, 考第一考第十一要爭, 考101同111 就冇乜所謂了, 要轉換賽道發掘自己長處.

eit2003 發表於 23-10-14 15:23
我見 ek 入面好似冇乜好明顯對於b3 既細分(好似b1/2 abc 咁樣),請問各位應該點分呢?

四班/ 3322+2 10-20 ...
我都赞成B3学校要细分,但不是按成绩,而是按校风。我明白如果自己小朋友的归属惟有B3时,应该会十分担忧的,但如果能够入到一间校风不错的B3学校,起码应该会令到家长比较安心。
只是校风是很难量化的,当然成绩高低是一个反映校风的指标,但因为几乎没有B3学校会很透明,所以好像不太可行。
如果EK家长可以集思广益,把各区校风好的B3学校推举出来,相信会帮助到不少家长的。

猴子爸 發表於 24-2-9 11:28
我都赞成B3学校要细分,但不是按成绩,而是按校风。我明白如果自己小朋友的归属惟有B3时,应该会十分担忧的 ...

EK家長只懂band 1學校

LeeCC 發表於 24-2-9 12:06
EK家長只懂band 1學校
但屋企附近都可能有些B3学校,靠日常观测,应该最能看到哪些学校的学生OK d 卦?

B3 學校難分析的另一原因,係資訊十分貧乏。單靠學校提供的片面資訊,實在難以判斷學校好壞。每次發生事故,學校都盡力封鎖消息,以免影響校譽。
在我眼中所有B3學校的校風都有些問題。因為B3學校總會接收一些學業甚至行為都出了問題的學生。班中只要有三兩個倒蛋份子,都會影響其他同學。例如有間標榜校風良好的B3學校,有一年收咗幾個麻煩學生,當中有學生經常與老師發生頂撞。終於有一次師生發生爭執,學生用粗口鬧老師,老師嚴厲斥責學生,之後學生郁手打老師,場面十分混亂。但學校唔想事件鬧大,極力阻止老師報警。整件事低調處理,涉事學生停課一星期,停課期間安排見社工/心理學家。最後離開學校嘅係老師,因為學校收生不足,學校唔願意開除那頑劣的學生,令老師憤而辭職。頑劣學生繼續囂張無心向學,新老師又隻眼開隻眼閉,其實最終的受害者就是班內其他學生。

UTB 發表於 24-2-13 19:20
B3 學校難分析的另一原因,係資訊十分貧乏。單靠學校提供的片面資訊,實在難以判斷學校好壞。每次發生事故 ...
唔好一刀切,我覺得tko既張沛松都 ok,不過佢真係b3,定係 b2尾?因為佢太少 dse方面既資料

eit2003 發表於 24-2-14 19:31
唔好一刀切,我覺得tko既張沛松都 ok,不過佢真係b3,定係 b2尾?因為佢太少 dse方面既資料 ...
呢間嘢以前因為同學之間的糾紛而發生過命案
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141211/00176_075.html

UTB 發表於 24-2-14 22:21
呢間嘢以前因為同學之間的糾紛而發生過命案
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141211/00176_075.htm ...

咁得人驚

LeeCC 發表於 24-2-14 22:32
咁得人驚

整事件的來龍去脈:
https://www.youtube.com/watch?v=m9nXmQ8RMDs
片尾的結論,值得家長思考。

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊