用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 神科排名
樓主: 猴子爸
go

神科排名   [複製鏈接]

medicine 發表於 23-9-19 10:28
資本社會,有咩現象是供求關係解釋不了的?
呢單野應該係多自命聰明的叻人上咗船...

medicine 發表於 23-9-19 12:22
個架越南神車,(展示已可)流通量717万股.竟然市值炒上2000億美元.我是一日敲了N次去睇,幾時有貨可借.
可惜, ...

所以我要時不時打電話問功課!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 23-9-19 11:40
今時今日神科是什麼也有爭議...

這個當然啦,十年河東,十年河西。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

twobirds 發表於 23-9-19 12:38
呢單野應該係多自命聰明的叻人上咗船...
只是,這單是個局.
至於自認非凡之人,早兩三年,約220平方呎賣8.9百萬,甚至過千萬(回佣未計),難道又不是叻人?

EK都有一個,當時仲有歧視公營房屋住戶的話語,怪人懶.不上進.話當時的"呼吸盤"好易上車添~~

medicine 發表於 23-9-19 13:14
只是,這單是個局.
至於自認非凡之人,早兩三年,約220平方呎賣8.9百萬,甚至過千萬(回佣未計),難道又不是叻人? ...

今次走得快嗰批咪好世界, 保證每年回報19%, 好吸引呀, 美國幾年前爆煲那個玩咗幾十年先爆, 今次係快咗D

poonseelai 發表於 23-9-19 13:37
今次走得快嗰批咪好世界, 保證每年回報19%, 好吸引呀, 美國幾年前爆煲那個玩咗幾十年先爆, 今次係快咗D
...
曾經,有朋友問,話香港站地下人行道做大型廣告個一間交易所點睇.我咁回,世界上,本來未有路,走的人多了,就成了路.(意爲虛假繁榮,亦可以炒好耐),先自問能否及時脫身再入局吧(當時未意識到是局,以爲類似比特).唔貪心.咬一口是可以的,更多的是貪婪出事

medicine 發表於 23-9-19 13:14
只是,這單是個局.
至於自認非凡之人,早兩三年,約220平方呎賣8.9百萬,甚至過千萬(回佣未計),難道又不是叻人? ...

所以,我認為讀相關嘅科目才算是神科no 1 …

ANChan59 發表於 23-9-18 19:24
其他科成績好唔好?如果數學唔好,會唔會都有4,5?

法律?會計?
英文好, 中文都尚可, 宜家先中三, 鐘意背野,講到選科她想選地理歷史經濟這些
數學今年開始補習, 精英班老師數學教得快, 跟唔到, 只好今年開始去補習, 希望有效果。我都想她考法律就唔知能否考到, 數學唔好, 可以讀會計嗎?多謝解答

Starrynite 發表於 23-9-19 00:06
Supply / Demand 問題。香港大學牙醫學系每年只有 90個位,而 MBBS + MBChB 每年共 590 個位。有一件事我也 ...
哈哈, 我通常認為D成績好的學生學醫大多都是為了收入高, 事業好
所以次次采訪狀元點解選醫科, 回答系救死扶傷, 幫助人這些, 我就覺得好假

auroresy 發表於 23-9-19 15:45
英文好, 中文都尚可, 宜家先中三, 鐘意背野,講到選科她想選地理歷史經濟這些
數學今年開始補習, 精英 ...

會計識+-×÷就ok

200904    發表於 23-12-5 15:29

auroresy 發表於 23-9-19 15:45
數學今年開始補習, 精英 ...

會計的數學係好淺,+ -x /,不用擔心。

但入大學嘅經濟,就要好高嘅數學,不要搞亂。

auroresy 發表於 23-9-19 15:49
哈哈, 我通常認為D成績好的學生學醫大多都是為了收入高, 事業好
所以次次采訪狀元點解選醫科, 回答系救 ...
是嗎?女兒學校的 IB 狀元,有的去進修純藝術,有的去讀歷史,有的讀 neuroscience, 反而揀醫科的一個都無。或者,這個世界上仍然有些年輕人是真心相信及追求理想的呢?又或者,你說的那些醫科生是真心想幫人呢。

poonseelai 發表於 23-9-19 15:57
會計識+-×÷就ok

心照不宣

Starrynite 發表於 23-9-19 16:14
是嗎?女兒學校的 IB 狀元,有的去進修純藝術,有的去讀歷史,有的讀 neuroscience, 反而揀醫科的一個都無 ...
我老同學兒子, 畢業就去讀廚藝.
屋企有資源, 鍾意咪去法國進修.

邊有話去讀醫.

大家係揸刀, "唔計"搵錢.
邊個開心d?!!!

是嗎?女兒學校的 IB 狀元,有的去進修純藝術,有的去讀歷史,有的讀 neuroscience, 反而揀醫科的一個都無 ...

44,43分去咗邊?唔好同我講去咗MBBS囉!

IB同 NSS選科取向,可能有些分別。

ANChan59 發表於 23-9-19 16:37
44,43分去咗邊?唔好同我講去咗MBBS囉!

IB同 NSS選科取向,可能有些分別。
有啲人,講野就係鍾意以偏概全.
講一個半個有乜代表?再講,IB咁多狀元最多一年超過170個(2000多個考生),香港兩醫學院,全部學額都未知能否收曬IB全部的45,44,43分(僅僅2000多個考生而已).反觀,DSE約5萬考生.符合人爲設定的best6科36分,亦大約700多個罷了.哪個考試制度難哪個考試制度更易達到人爲設定的門檻,不需討論吧.可偏偏,就有人喜歡話IB難度高.

又或者拿細微概率事件或脫離現實的個別事件當大概率事件來講.

poonseelai 發表於 23-9-19 15:57
會計識+-×÷就ok
真的? 咁我女有希望了, 謝謝

ANChan59 發表於 23-9-19 16:11
會計的數學係好淺,+ -x /,不用擔心。

但入大學嘅經濟,就要好高嘅數學,不要搞亂。
好的, 謝謝! 咁想請問選科時, 系選經濟還是BAF好D, 數學唔好, BAF能讀得好嗎?

讀IB的多數屋企有D錢, 所以可以發展自己興趣, 同DSE狀元的選擇會唔同, 尤其基層出身的

auroresy 發表於 23-9-19 18:25
好的, 謝謝! 咁想請問選科時, 系選經濟還是BAF好D, 數學唔好, BAF能讀得好嗎? ...

在高中程度,经济,BAF就算唔通,都係可以死背的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊