用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一人讀書 全家移民
樓主: 猴子爸
go

一人讀書 全家移民   [複製鏈接]

auroresy 發表於 23-9-12 16:54
其實好多優才高才的目的只是為小朋友讀書, 好多都唔打算留港發展, 政府目前吸引人才貌似廣撒網, 你來我 ...
重點是上面d細路學術能力好強,普通財力既讀dse, 財力雄厚既讀IB, IAL. 香港本地學生能力稍遜既好易會被人取代。二十幾年前,我已見識過新移民同學既數理,係未改成DSE既AL年代,佢哋既數理科都輕易科科取全A. 只要搞掂英文,超越本地名校生亦非難事。

Dylanli2017 發表於 23-9-12 20:13
重點是上面d細路學術能力好強,普通財力既讀dse, 財力雄厚既讀IB, IAL. 香港本地學生能力稍遜既好易會被人 ...

無咁誇張,係神校香港學生並不差,普通中學就揮低好多人。

Yanamami 發表於 23-9-12 19:42
其實上邊落香港仲有一班,小朋友好細個已黎讀幼稚園,住係九龍塘。去九龍塘行個圈就見到耀中、英藝.....等 ...

你講果班係以前, 係另一個層次, 係一班 "上等人"...
而家有班內地既中產打工仔, 優渥工作, 趁這10年興旺 (港幣人仔CROSSOVER後), 在一線城市擁有一兩個單位既家庭, 佢跟我地一樣憂心子女教育, 為子女爭上一本, 211, 985 等高校而著緊...

而家我市搶人才, 認為各樣社會問題都源於人才輸入問題 (包括茶餐廳對旅客不禮貌!), 咁樣趁呢個機遇過來做 "人才", 順便替子女攞埋受養人VISA, 咁確係夠格在地讀書/考DSE/用JUPAS 報本地U 喎!!!

呢D 唔係下一波, 係ING, 現在進行式!

retriever 發表於 23-9-13 11:21
而家有班內地既中產打工仔, 優渥工作, 趁這10年興旺 ( ...

我梗係知你講咩。衹係想指出,佢地係各層各面既存在,高中低檔都有。ING左好耐,唔係近幾年咁解啫。

Dylanli2017 發表於 23-9-12 20:13
重點是上面d細路學術能力好強,普通財力既讀dse, 財力雄厚既讀IB, IAL. 香港本地學生能力稍遜既好易會被人 ...
我仔補習學生中,我知既其中有2個國內移民來,一個住公屋讀津校,一個住私樓覆式單位讀中西區直資,如果大陸學生個個都好似EK某啲人講既咁勁,使乜補習呢,我仔又唔係補習天皇。
香港/國內都有勁又有唔得既學生,唔洗見到大陸就一味捧。

October. 發表於 23-9-13 12:48
我仔補習學生中,我知既其中有2個國內移民來,一個住公屋讀津校,一個住私樓覆式單位讀中西區直資,如果大 ...
唔是一味捧,知己知彼是好事,加上上面我講左佢哋英文仲要努力。如果唔謙虛d,唔學多d野,以為自己已經好掂,咁好易大失預期。而且我講我d新移民同學pcb全A是事實,而大陸學校學既數理比香港深亦是事實,你大可拎大陸d高考卷來睇下自己識唔識做

October. 發表於 23-9-13 12:48
我仔補習學生中,我知既其中有2個國內移民來,一個住公屋讀津校,一個住私樓覆式單位讀中西區直資,如果大 ...

其實唔駛有幾勁, 多人過來考, 多人過來用JUPAS 報U 已經大鑊!

Dylanli2017 發表於 23-9-13 13:21
唔是一味捧,知己知彼是好事,加上上面我講左佢哋英文仲要努力。如果唔謙虛d,唔學多d野,以為自己已經好掂 ...
已閱

retriever 發表於 23-9-13 13:49
其實唔駛有幾勁, 多人過來考, 多人過來用JUPAS 報U 已經大鑊!

呢個係勢不可擋啦,目前來講移民走左咁多人,長遠又後生仔都唔肯生仔,結果影響唔知有幾大。
已經見到唔少來讀MASTER 留底做野,我公司都有。

回覆 Rpp 的帖子

F4 or F3?

retriever 發表於 23-9-13 11:21
而家有班內地既中產打工仔, 優渥工作, 趁這10年興旺 ( ...
Exactly! What can we do??? I'm really worried........

無得擔心,李氏家族賣晒所有業務,就係中資公司正式接管香港的時候,遲早的事。

Yanamami 發表於 23-9-13 12:06
我梗係知你講咩。衹係想指出,佢地係各層各面既存在,高中低檔都有。ING左好耐,唔係近幾年咁解啫。 ...

係有左好耐, 但今時唔同往日...

以前內地學生來港係當HK 跳板去西方取經, 而家係回馬槍...

以前係買樓攞身份, 優才假假地都係來唸科大畢業, 而家可以係輸入專才支援茶餐廳業務...

計政策背景, 計較基層的需求, 今波既量應該唔野少!

高才通子女可讀官津直資校 (星島)

https://std.stheadline.com/daily/article/2547955/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%AB%98%E6%89%8D%E9%80%9A%E5%AD%90%E5%A5%B3%E5%8F%AF%E8%AE%80%E5%AE%98%E6%B4%A5%E7%9B%B4%E8%B3%87%E6%A0%A1

retriever    發表於 23-9-14 17:12

auroresy 發表於 23-9-13 15:18
Exactly! What can we do??? I'm really worried........

在前帖討論過...

其實最令人擔心不是哪個公開試, 而係背後要競爭既本市教育資源...

再講遠D, 教育資源都唔係最重要, 而係本市未來既工作機會...

當外資企業慢慢離開, 本市剩下只是所謂"內需" 行業, 例如: 公務員, 教師, 紀律部隊包括公安, 醫療, 司法, 建築...

但係以上職位已經開放俾鄰近地區既大好青年/才俊過來競業....

retriever 發表於 23-9-14 17:12
在前帖討論過...
所以叫孩子眼光放遠啲,唔需要局限某一個地方. 現今教育制度下令好多小朋友衹可成就一般既通才,唔再改變一下教育方式,無法令小朋友真真正正去享受學習樂趣,衹為了分數成績去面對學習,以上所講既行業,的確係會比其他地方有料既大好青年/才俊過來競業....

回覆樓主:

上星期見到個媽媽黎讀珠海碩士,帶兩個小朋友受養人,老公暫時未來港。跟住佢好自豪並好似胸有成竹咁講,個大女係國內讀IS要30萬一年,兩個就60萬有壓力,依家用受養人身份讀英中免費,咁佢碩士一年都係18萬姐,好似精於計算攞香港資源咁。然後問我張國榮母校係咪好著名,玫瑰崗呀,我話好耐以前係。佢沾沾自喜ing。點知過左兩日之後新聞話學校自摺添,唔知佢知道咗會點。

BB-Tiger 發表於 23-9-19 08:09
上星期見到個媽媽黎讀珠海碩士,帶兩個小朋友受養人,老公暫時未來港。跟住佢好自豪並好似胸有成竹咁講,個 ...
通常他们会看Bxxexam, Schxxland之类的网站,清楚知道玫瑰岗是B2Cwor.看来这个妈妈并不是那么精明。

猴子爸 發表於 23-9-19 10:27
通常他们会看Bxxexam, Schxxland之类的网站,清楚知道玫瑰岗是B2Cwor.看来这个妈妈并不是那么精明。
...

肯定係睇小紅書教路黎攞資源。Anyway ,比我有出息很多,我比唔起30萬一年,亦讀唔到碩士。但我識得睇EK唔係淨睇士古欄

BB-Tiger 發表於 23-9-19 08:09
上星期見到個媽媽黎讀珠海碩士,帶兩個小朋友受養人,老公暫時未來港。跟住佢好自豪並好似胸有成竹咁講,個 ...

正常過正常...

內地朋友在極度競爭下成長, 係絕對比港人更懂得鑽營...

多年流連內地大型網壇, 香港人理解下某年齡段某技術層次, 要移民某些國家基本上是NO WAY! 但睇內地網壇分享, 真係見到不少幾經轉折成功移民他鄉的例子!

所以, 幾時要找"門路" 真係要參考一下內地分享!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊