用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 ...
樓主: stanleypyk
go

有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 [複製鏈接]

天外之人 發表於 23-9-12 18:08
第一點做得好,之後那幾點對孩子影響係唔會太大,且亦都可以從中學習到唔係學術既野,對將來出來社會好處多於 ...
第一點做得好固然日後遇到的困難會較易處理, 但也不能保證最終教出正常三觀的人, 因為現在太多人是按喜好處事, 不論事情的好壞, 如果按理去行事, 才不會出現這麼多的歪理。有聽教聽話和叛逆兩類性格的子女, 第一點做得好是否不會出現叛逆性格的子女呢?

stanleypyk 發表於 23-9-12 19:38
第一點做得好固然日後遇到的困難會較易處理, 但也不能保證最終教出正常三觀的人, 因為現在太多人是按喜好處 ...

世上所有野都冇保證,就算你好有錢,都保證唔到你天天都過得好,可能明天就離開去了西方極樂世界.

叛逆這樣野,所有小朋友在青春期都要面對及處理,這亦都係學習之一,更何況女仔定時都有月事,自然好容易出現叛逆, 人是有各自既獨立思想,三觀都有他自己觀點,衹要唔係差可隨自己意思做.

就以我孩子為例,已經準備踏入有責任既成年人階段,成長期中既三觀都唔係話好完美,青春期開始間中都有叛逆反叛表現,衹要唔傷害自己及他人既野,任由她舒發去表現,但最重要一點就係,佢知道父母對佢係最好,幾小時或一兩天後就正常晒, 父母唔好要求咁多野,孩子最重要唔係學業成績而係身心健康,做好第一點,讓孩子自由咁去真真正正領悟全人教育所指要點,之後那幾點就算有些少問題都會好容易去解決及適應.

天外之人 發表於 23-9-13 10:29
世上所有野都冇保證,就算你好有錢,都保證唔到你天天都過得好,可能明天就離開去了西方極樂世界.

叛逆這樣 ...
咁我也有個欵問, 如果你能教育子女教育得這麼好, 那是否任何一個家庭的子女在你的教導下也是這樣完美, 會不會出現一些子女你也無法駕馭呢?

stanleypyk 發表於 23-9-13 14:49
咁我也有個欵問, 如果你能教育子女教育得這麼好, 那是否任何一個家庭的子女在你的教導下也是這樣完美, 會不 ...

睇你所指既好係幾高幾低,唔會百分百一樣,始終每個人思想不同,更何況人係感情動物,不論男女都有一定程度既感性,從小受父母深切既關懷信任,品性上絕對唔會差去邊, 無得講會唔會無法駕馭,始終我的做法係長期性,唔係中途插隊才去糾正.我亦都講過,孩子經第三者照顧成長係容易會有所缺憾,
-
早前提及過一位國內朋友孩子已入了醫科大學,暑假年年我們兩家人常一起玩耍(除了疫情沒有),都有受了一定程度感染吧,朋友慢慢由小學強逼學習改變孩子自主學習到中學,最終都有成果,我唔會講話係我功勞,衹係給予朋友意見去改善. 所以我唔覺得國內教育唔會令孩子好及死板,學得好唔好都係家庭教育怎樣做成,唔係單靠好學校就成功.
-
我唔覺得係好完美,衹係將多聽孩子說話多支持孩子能力,唔係由中學才開始,從孩子出世到慢慢會說話,到爬起來到自我控制要大小二便,牆上亂畫東西等等,所有野都聰及支持.  學習好最主要一樣就係唔會強逼,當然學習上能有多高唔代表佢將來一定平步青雲,但起碼係開心學習,這是對孩子成長路有益冇害.

天外之人 發表於 23-9-13 17:02
睇你所指既好係幾高幾低,唔會百分百一樣,始終每個人思想不同,更何況人係感情動物,不論男女都有一定程度既 ...
相信你由子女出生已在家長期陪伴成長, 應該不是父母全職那款, 如果父母全職沒有足夠時間陪伴子女成長, 相信很難成事。

stanleypyk 發表於 23-9-13 18:23
相信你由子女出生已在家長期陪伴成長, 應該不是父母全職那款, 如果父母全職沒有足夠時間陪伴子女成長, 相信 ...
是呀,早早同先生一起有共識,我放棄工作全職照顧孩子成長,因為就算工作賺回來的錢,買唔翻陪孩子成長既回報.苦肯定是有,但甜多於一切.

天外之人 發表於 23-9-14 10:11
是呀,早早同先生一起有共識,我放棄工作全職照顧孩子成長,因為就算工作賺回來的錢,買唔翻陪孩子成長既回報. ...
那如果父母全職那差不多註定子女或多或少會有問題, 除非子女天性自律和聽教聽話。但現今社會大多都是全職父母, 一是為經濟, 二是父母其中一方不願留在家, 寧願在外賺取高薪另聘請傭工代勞。

stanleypyk 發表於 23-9-14 10:16
那如果父母全職那差不多註定子女或多或少會有問題, 除非子女天性自律和聽教聽話。但現今社會大多都是全職父 ...

所以點解講現今社會真正人才少之又少,唔敢講百分百肯定,但差不多註定子女或多或少係會有些少問題,貧越貧富越富,教育制度既失衡又唔糾正好,書本年年改篇年年加,但真正要學既野又冇咩顯著不同,一般家庭為了生計為了孩子教育雙雙工作,個人享樂心又提高,加上科技網絡又發達,冷落下一代機會率漸增,品性從小積下來好與不好,出現中學管不了孩子家庭比比皆是,好多野都係連帶關係做成. 做得父母準備有孩子應雙方一起衡量過安排,有得必有失,想要某一樣自然一定有失去另一樣,所以不論結果是怎麼,這都是自己選擇的.
-

PS: 從來都覺得後天係可以做成你所指天性自律同聽教聽話,這要看父母自己甘願為孩子可以付出多少(這些我唔係所指金錢). 你睇中國人100米短跑可以跑出9秒幾,華為手機比外國制裁咁多野,更做出衛星5.5G電話,全都是後天做成.

天外之人 發表於 23-9-14 11:26
所以點解講現今社會真正人才少之又少,唔敢講百分百肯定,但差不多註定子女或多或少係會有些少問題,貧越貧富 ...
那同一對父母教出的子女, 如果是自少培養, 那多於一位子女, 就算性格不同, 有沒有機會教出一位乖巧, 一位叛逆不聽話的子女, 我總覺得教導方法是對, 但子女的性格或接觸的人物或事物不同, 也會出現束手無策的局面, 雖然說機會較少也不能保證。

stanleypyk 發表於 23-9-14 14:08
那同一對父母教出的子女, 如果是自少培養, 那多於一位子女, 就算性格不同, 有沒有機會教出一位乖巧, 一位叛 ...

始終好睇一個家庭父母對孩子放棄同堅持既心態,我既一位長輩,有三個男孩子,我的教育方式都是由她啟發出來,都是一樣在家陪伴成長,其中第二個孩子小學時候比較叛逆不聽話,慢慢成長到中學就好,所以以你所指既叛逆不聽話,真係睇孩子從小怎樣教育下成長衍生出來,三個孩子最後都算好成才,大既成為社工,三弟鋼琴演奏級音樂人,現修讀神學博士生,反而最叛逆不聽話那位成為婦科醫生,你說諷刺嗎?

PS:  仲要全都係唔需要補習,三兄弟同父母家庭很溫馨.

今天又睇到一單新聞,一位在校內獲選為總領袖生既男學生,成績又優異名列前茅,但....家庭教育不太好,中學入了男女校,加上好多家長都覺得子女有Puppy Love是好既心態,間接容易發生唔應該有既感情事件,所以更特顯從小家庭教育幾咁重要.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊