用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 ...
樓主: stanleypyk
go

有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 23-9-4 13:30
認同大部份觀點, 但以下這論調:"所以小學階段更唔好阻礙比小朋友玩既機會,小學知識唔係好深,這階段比孩子玩 ...

所以就更要在幼稚園時候就開始,令孩子對學習求知慾不失興趣,這段時間孩子身邊父母陪教陪玩就更顯重要,所以點解講父母為孩子好,係要犧牲放棄時間及自由,世上冇咁多事事如意既事,有得必有失,當然最終會否如自己所願開花結果都係冇人知曉,但孩子這期間感受父母親人既愛就更穩固,越唔會容易受其他外人影響.

從早教好自覺性,那些吸引誘惑都冇咁容易受影響,仲有就係唔係咩都要一番理論去引導孩子,有時候作為父母會當作自己同佢一樣既年齡心態去想事情(就係所指既朋輩心態),就好像online game,我都有同佢一起玩皇者,從中的走位/支援/合作/交流,勝出後的成就感的確很滿足, 感覺還有一點睇到,好像你所指既任佢玩,係佢自己去玩,唔係陪佢一起玩,當然若孩子幼稚園小學時候父母都唔陪佢玩,到中學自然孩子都唔想你陪佢玩.

香港既教育,本身已存在不太好升學制度,咩都以自由為主,想讓孩子自由發展,但又受好多野限制多多,又有階段觀念,加上外來野又多誘惑,連大學能力認受性都差埋,更唔好講品行呢啲野,強行同逼既教學學習會令孩子有心去發展嗎?會成為真正專業人才嗎?

天外之人 發表於 23-9-4 17:20
所以就更要在幼稚園時候就開始,令孩子對學習求知慾不失興趣,這段時間孩子身邊父母陪教陪玩就更顯重要,所以 ...
相信子女一出生作為母親便要準備不工作在家以正確的方法培育子女, 否則只在工餘和假期的時間去培育遠遠不夠, 但現在職業女性多了, 寧願出外工作找家人或傭工照顧, 出現問題的機率非常大, 這是癥結所在。

stanleypyk 發表於 23-9-4 17:44
相信子女一出生作為母親便要準備不工作在家以正確的方法培育子女, 否則只在工餘和假期的時間去培育遠遠不夠 ...

現今社會衣食住行令雙方要工作都難避免,所以有冇發覺,最近這年代已好難有好出色既年輕專業人才了,不論香港,全世界都係. 科技太好,誘惑太易,父母與孩子之間關係唔夠緊密,造就出好多男女平凡既通才,之後間接令好多人為生活奔波,下一代又繼續........... 所以不論學校教育幾好,家庭教育唔好,就衹會不停咁循環.

講真,我覺得中國對孩子在教育上都好平衡,唔會強逼某一方向發展,唔似香港咩都偏向某一方向. 藝術有藝術專才,體育有體育專才,醫生有醫生專才,太空有太空專才,金融有金融專才,軍人有軍人專才,科技有科技專才,好像剛剛比外國制裁華為手機,都可以做出令外國人都驚嚇既科技.

stanleypyk 發表於 23-9-4 13:30
認同大部份觀點, 但以下這論調:"所以小學階段更唔好阻礙比小朋友玩既機會,小學知識唔係好深,這階段比孩子玩 ...

係啦!小學比機會玩多啲大個就唔玩,唔怪之得D網上遊戲執哂!習大都唔使管!

樓主都認同此教育方式,日日出帖都呻唔掂仔仔嘅事。

Rpp 發表於 23-9-4 19:12
樓主都認同此教育方式,日日出帖都呻唔掂仔仔嘅事。
當時是仔仔同意將大家的問題出帖問大家, 不是我偷偷出的, 只是看大家的意見作參考, 我覺得並無不妥, 大家覺得我出帖有問題嗎?

stanleypyk 發表於 23-9-4 20:48
當時是仔仔同意將大家的問題出帖問大家, 不是我偷偷出的, 只是看大家的意見作參考, 我覺得並無不妥, 大家覺 ...

沒有問題。

高達紅色 發表於 23-9-4 18:51
係啦!小學比機會玩多啲大個就唔玩,唔怪之得D網上遊戲執哂!習大都唔使管!
...
你我皆凡人.如何可以和天外之人同日而語?

stanleypyk 發表於 23-9-1 07:19
宏觀身邊朋友, 大多能教出乖巧的子女, 大多是母親犧牲不工作, 在子女幼兒時已在家中從旁管教, 但現今社會,  ...

時代唔同以前,上一代思維裡子女必定要服從聽教,跟著父母嘅指令要求去幹才被認同為乖巧孩子,會博咀有自己思想嘅孩子是否就教不到,個人認為絶對不是,教育子女方法不能一成不變,但無可否認孩子年紀越細越容易教,所以良好嘅品德/自理/自學/自控能力,甚至親子關係,都必須從小就要養成。

唔太認同全職家長才能教好子女,在職家長就不能,相反見唔少全職家長未必懂得如何教育子女,就算全日時間對住小朋友,往往祇懂管束及責罵,小朋友變得非常倚賴亦欠缺自制能力。當然亦有部份全職家長教得好好,同意全職家長可以多些時間陪伴孩子,但在職家長或是全職家長查實並非重點,最重要係揾到小朋友嘅長短處,因才施教,揾到孩子肯接受你教嘅方法。

父母做嘅決定通常都係為子女好,但有時有沒有想過孩子感受是否與你相同,呢點必須要取得平衡,若孩子心底裡反對家長決定甚至反感,無論家長原意幾為孩子,衹要孩子感受唔到的話其實都係無用,講白啲呢項管教就算係失敗。

樓主當年開帖時兒子已經14歲,個人覺得呢個年紀嘅孩子性格/思維早已成形,如果錯過咗小時候嘅階段,升中後想改變佢並不容易,現階段再去歸究是誰問題已無意義,如果從分享或討論角度去睇,如何減低孩子對電子產品/電子遊戲嘅沉迷,個人認為從小做起效果會好好多。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-29 23:28
水能戴舟亦能覆舟,我經常説,打機並非洪水猛獸,懂得操控亦會有其好處。我兩個仔都有打機,但我深信,教 ...

沉迷電玩呢個話題,我有講過,教懂孩子自控往往比父母監控來得更有效,句説話好簡單,但要做到父母往往要動動腦筋花點心思,由監控層面慢慢放手去養成孩子自控能力。

或者分享下我細仔,我係在職家長平日要返工,每日放工時間緊迫,所以從kg開始已經訓練囝囝放學後自己做功課,自己的事要自己負責,我從不對功課初小時衹會對下齊唔齊,kg開始已經買好多玩具/圖書比佢,不同繪本/漫畫/益智玩具都會訂購,平日晚上會陪佢玩陪佢學習,所有假期都會為仔安排。

記得我仔小二升小三開始接觸電子遊戲,當時爸爸買了 I pad比佢及下載遊戲,同囝囝講平日做完功課,佢可以光明正大拎 I pad出嚟玩,教佢自己安排時間,比佢感受到我係信任佢有自制能力,亦會經常洗佢腦比佢知道沉迷電玩嘅後果,灌輸遊戲好玩有樂趣可以作為學習工具,但長時間玩樂害處,會影響眼睛,課金買武器會比人偷令自己損失,同時會比零用錢教佢學習應洗先洗,養成儲蓄習慣等等...。
小四開始正式比佢用電腦玩 minecraft,我哋會經常陪住佢玩,陪佢睇 youtube同佢討論,甚至會投其所好,買好多 minecraft 嘅嘢比佢,初初買圖多字少嘅書(英文版),到後來係全文字嘅小説,亦因為我仔經常睇所以英語能力進步神速,亦從來未試過沉迷不能自拔。

中一果年阿仔同我講,班上一半以上男生都有打機習慣,平日會圍在一起討論,仔説曾經跟同學失去討論話題,原因係某些遊戲佢冇玩所以插唔到咀,兒子説班 group有部份同學係一放學就打機,晚上十點先開始做功課,但由於我仔已經習慣自己讀書方式,放學後佢會先做完功課,才開始玩網上遊戲/上網同睇書,十點半已經上床訓覺。

或者你可能會話我仔乖易教啫,但我認為生活模式同態度潛移默化慢慢影響佢,又好似我唔喜歡人食煙,從小就幫兒子洗腦強調食煙好臭,肺會變黑色影響身體,所以我兩個仔都唔鍾意煙味,響街有煙味佢哋就會走開。孩子跟父母親子關係好,在管教方面都會較為容易。從小我已經比好大自由度啲仔,我仔係一個好有主見嘅人,有自己嘅諗法,但無論如何,跟子女保持良好關係,就算現在我仔已成年,好多事佢都會願意同我分享。所以如果想改變沉迷電玩對孩子嘅影響,建議家長從小就要做起。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-9-5 15:42
沉迷電玩呢個話題,我有講過,教懂孩子自控往往比父母監控來得更有效,句説話好簡單,但要做到父母往往要 ...

這就是家庭教育,KG就已經開始教育,洋蔥頭媽媽除了工作,大部份全都係關於孩子,小時候玩得夠,慢慢越大越懂得分串,當然對學習上都係唔會有討厭為主要. 特別早睡呢點十分讚同,孩子成長休息足夠專注力更優越.

好多人講孩子中學已唔聽講或易教或天生好等等,這些都衹不過係自我安慰,先問家長自己,孩子出世後有幾多時間係真正既親子關係,小學生涯咩都願意同父母家人分享已難得,更唔好講孩子到了中學階段,不論好壞都願意同你分享,這基本上家庭教育就係最好的,學習都唔會差得去邊,且這種孩子品性都優質.

medicine 發表於 23-9-4 21:44
你我皆凡人.如何可以和天外之人同日而語?

可能細細個食白粉,大個就唔驚食k仔啦!食完揈頭丸考DSE 攞5**

高達紅色 發表於 23-9-5 21:02
可能細細個食白粉,大個就唔驚食k仔啦!食完揈頭丸考DSE 攞5**
用呢種咁既例子,剩係得把口亂咁去講但又唔敢去做,正常都唔會用咁既例子去講. 印象中還記得有家長講汽水論孩子成長健康話題居然用漒水(冇記錯的話)......

洋蔥頭媽咪 發表於 23-9-5 15:42
沉迷電玩呢個話題,我有講過,教懂孩子自控往往比父母監控來得更有效,句説話好簡單,但要做到父母往往要 ...
你兒子當時玩的電玩遊戲種類也不算太刺激, 記得我仔當時玩跑on-line已不妙, on-line game有好多規則和奬罰制度, 通常是隊制形式, 勝出的一隊有很大的成就感, 加上畫面和聲響比較吸引人容易投入, 要不斷晉級去提升自己的戰鬥力, 很難中途脫身, 所以好睇子女的自控能力, 所以on-line game的出現, 會吸引一些意志力比較弱和自少沒有一套自控教育的人沉迷下去, 如果在其他方面沒法得到成就感和認同, 那很容易被電玩吸引住沒法脫身。

高達紅色 發表於 23-9-5 21:02

天外之人,果然非同凡響.

明明人家揶揄緊天外之人自己的觀點:細個玩多啲.大個便不玩".

上帝好公平,正常人每日都一樣24小時~~

引申,每個正常人有一個大腦,至於是否有正常思維,則連上帝也管不到

stanleypyk 發表於 23-9-1 07:19
宏觀身邊朋友, 大多能教出乖巧的子女, 大多是母親犧牲不工作, 在子女幼兒時已在家中從旁管教, 但現今社會,  ...
首先對您和貴公子的分享精神致以敬意!
另外對您想甩鍋畀太太嘅行為不敢苟同

如用老一代觀念諗

養不教父之過

喺度失蹤咗

男仔青少年時期父親角色應重要過母親

medicine 發表於 23-9-6 18:20

明明人家揶揄緊天外之人自己的觀點:細個玩多啲.大個便不玩".
我都衹係一位低知識份子,所以不用吹噓咁跨張,比我更厲害既家長比比皆是,我衹係可以好普通咁教到孩子好而已.
我的所有觀點思維,都係比準備想要小朋友及小朋友已經係幼稚園初小家長參考(其實初小都已經遲),過了這些階段大部份家長都講話係歪理或不是一般正常人思維.

medicine 發表於 23-9-6 18:20

恕我直言,連要做到令小朋友真心鐘意學習都未做到,點會理解到細個玩多啲.大個便不玩道理.

正常人梗有大腦,衹係會唔會運用得好與好而已.且好多聰明反比聰明誤比比皆是.

PingWu_FB 發表於 23-9-11 13:06
首先對您和貴公子的分享精神致以敬意!
另外對您想甩鍋畀太太嘅行為不敢苟同

我並沒有說作為父親本人不無責任, 只是出外工作每天回家只有三數小時, 加上週六、日的兩天去培育子女, 相對其中一方留在家陪伴會有效得多, 所以才由母親主內去培育子女的說法。想當年小兒的小學是半日制未能改全天上學, 所以回家後有較多空閒時間, 如父母也出外工作, 只有印傭和子女在家, 而傭工又沒有培育僱主子女的責任, 而且為方便照顧給予較多的娛樂令子女靜下來。如果計責任其實有很多因素如下:
1. 父母教育方法
2. 子女的本身性格和缺憾
3. 老師對學生是否有偏心
4. 同學朋輩的影響
5. 社會的風氣
6. 傳媒的負面內容

子女成長其實一直受以上的因素影響, 但比例是很難計算, 當然局外人會有主觀睇法, 相信會歸咎於第1點, 但現實中確是存在這種種因素影響, 如果單憑父母教育便可駕馭其他因素, 對我相信有點難。

stanleypyk 發表於 23-9-12 16:36
我並沒有說作為父親本人不無責任, 只是出外工作每天回家只有三數小時, 加上週六、日的兩天去培育子女, 相 ...
第一點做得好,之後那幾點對孩子影響係唔會太大,且亦都可以從中學習到唔係學術既野,對將來出來社會好處多於幣處. 當然這些對後期才講要改變好難有成果,因為第一點已經係孩子出世後開始做.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊