用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 ...
樓主: stanleypyk
go

有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 23-8-24 12:00
咁佢畢業後這三年沒什麼大輸也算是好叻, 但和他的夢想只炒賣不工作, 經過實戰後也要面對現實, 就算輸少當嬴 ...

如果不用交租/供樓,只是水電煤和生活費當然月月清, 否則應該入不敷支!

23歲肯搵工做好過繼續啃老!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

個市係咁跌又好小輸大嘅!通常大升是最危險❗️

gracelam 發表於 23-8-24 13:20
如果不用交租/供樓,只是水電煤和生活費當然月月清, 否則應該入不敷支!

23歲肯搵工做好過繼續啃老!
現在我太太已回港和阿仔一起租樓住, 每人付一半租, 不似以往我擔起成個家, 住和食也不用出錢, 自然做唔做都得, 所以環境改變了一切。

高達紅色 發表於 23-8-24 13:33
個市係咁跌又好小輸大嘅!通常大升是最危險❗️
他是炒國際市, 什麼都炒, 自然升跌也可賺蝕, 市有波動就得, 但咁樣估市勢做買賣, 很多時不可用常理推斷, 自然輸多羸少。

多謝你重開呢個題目, 這個有162頁的帖文驟看有很多思想及參考地方.

我都要追帖, 為了預防以後可能發生的問題.

stanleypyk 發表於 23-8-24 13:55
現在我太太已回港和阿仔一起租樓住, 每人付一半租, 不似以往我擔起成個家, 住和食也不用出錢, 自然做唔做都 ...

恕我直言, 如果一齊住,令公子好快另一半租金也不負責……. 切切實實啃老!

gracelam 發表於 23-8-24 17:42
恕我直言, 如果一齊住,令公子好快另一半租金也不負責……. 切切實實啃老!
...
是的, 希望他在事業上有發展後, 不再有以往的想法, 會考慮日後在港再置業, 得閒我兩老可回來短住。

stanleypyk 發表於 23-8-24 19:20
是的, 希望他在事業上有發展後, 不再有以往的想法, 會考慮日後在港再置業, 得閒我兩老可回來短住。 ...
置業?咁樂觀?
在初始階段,單單是房租開支已經吃掉了青年的一大部分收入,何來積蓄?

更不敢想象的是,如今這般田地還會有來自只顧退休的某些支持?

未見栽培樹木,只見幻想乘涼,世間有這等好事???

一個城市,並未有多大的空間讓青年去選擇開支稍低的地區以尋求生存,從而謀求發展.連生存都難,就妄圖置業?

養兒百歲,長憂九十九.

扶上馬,送一程.

哪一樣做到了,就已經思考申索,極品.

PS:如果本身基層.已經是住緊板間房的話,我是不會這般回應的.反而會認爲父母已經盡力了~~

gracelam 發表於 23-8-24 17:42
...

嘩,你真有人生經驗,我這把咀都算敢講,都忍住左。

Rpp 發表於 23-8-24 19:56
嘩,你真有人生經驗,我這把咀都算敢講,都忍住左。
咁你會唔會推個21嵗連正式大學都不是的兒子出來獨立租房,自己生活先.

今時今日`,就算大學畢業,一下就需要乜都係自己搞掂,真係甘容易?

medicine 發表於 23-8-24 20:01
咁你會唔會推個21嵗連正式大學都不是的兒子出來獨立租房,自己生活先.

唔識答你M記,21歲已經成年了,可以自己賺錢養自己了。硬住頭皮要推出去。再唔推迟啲可以佢推我出去。

Rpp 發表於 23-8-24 20:24
唔識答你M記,21歲已經成年了,可以自己賺錢養自己了。硬住頭皮要推出去。再唔推迟啲可以佢推我出去。
...
資產全在你名下,又如何假定到兒子可以推你出去?

medicine 發表於 23-8-24 20:34
資產全在你名下,又如何假定到兒子可以推你出去?

假設21歲讀唔到書,日日無所事事係屋企唔想做野,你打算養佢一世?遲推害佢-世。

medicine 發表於 23-8-24 20:02
今時今日`,就算大學畢業,一下就需要乜都係自己搞掂,真係甘容易?

樓主回鄉幾年, 兒子都係靠自己生活(唔知有冇接濟), 希望佢明白生活艱難, 體諒兩老, 膊頭有啲承擔!

14歲開始年輕人就係缺乏責任感及承擔!

其實香港肯做易過在國內搵工好多, 在港買私樓當然不容易, 退而求其次就是買居屋, 父母幫手比部份首期, 以後就由阿仔供, 依家在港租房也要數仟元, 加多些少買間樓價不高的居屋去供, 總好過租房。

gracelam 發表於 23-8-24 20:38
樓主回鄉幾年, 兒子都係靠自己生活(唔知有冇接濟), 希望佢明白生活艱難, 體諒兩老, 膊頭有啲承擔!
...
最初一年有津貼一半租金, 之後就靠自己, 當山窮水盡的時候, 要生存就係要工作, 好過在家游手好閒。

Rpp 發表於 23-8-24 20:38
假設21歲讀唔到書,日日無所事事係屋企唔想做野,你打算養佢一世?遲推害佢-世。
...
父母有樓要推佢出去確實有點難, 很多人說現在年青人就算到20多歲都未開竅, 唔通養佢一世直至佢開竅為止, 咁就要養兒九十九。

Rpp 發表於 23-8-24 20:38
...
有無想過,教育的責任?是單方面的還是雙方面的?
宜家仲係一面之詞啵.(指14嵗開始個時)

任何事,假定來討論,是很難有個共識.因想揾個托詞,實在太易.正如你的"打算養一世"的論點.

如果"假設21歲讀唔到書,日日無所事事係屋企唔想做野,你打算養佢一世?遲推害佢-世"成立,那麽.推出去后再幻想他僅僅凴自己不會有支持卻能有一番成就從而置業以讓兩老偶爾返去住一日,容易嗎?可能嗎?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊