用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求 SPCC 中五插班經驗
樓主: Wolfyh_007
go

求 SPCC 中五插班經驗 [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-8-12 00:22
入IB都唔使特殊技能吧,英文無番咁上下佢都唔會諗吧,係咪偏科適合更重要?
...

唔明。

即是中幾插班?邊一年?入DSE or IBDP ?

Dylanli2017 發表於 23-8-11 22:05
果班spcc家長講到spcc天上有地下冇呀嘛,其實好多1A學校都有探花榜眼。莫非我高估左佢 ...

邊班spcc家長?邊度有講到 天上有地下冇?
我覺得次次有人問嘢,次次有人答,次次就俾人咁樣話,真係好無辜。

其實我見到你哋全部係 xxx 家長。
不過我都唔想影響其他 xxx 家長,我都費事講你哋學校大名。

大家EK發言可唔可以有兩分尊重?

//可能轉去DBS會易D. 冇級前3名,應該希望唔大,除非你拎過D咩國際獎之類。//

至於呢句 是 你以上 #12 寫出。
咁即係跟 spcc 家長 無關!?

小鹿揀學校 發表於 23-8-11 21:30
喇沙級前3名,已經是全港 DSE 探花 的級數!咁都唔夠班入SPCC ?

SPCC 有多少位 狀元 榜眼 探 ...

這樣回應你的人不是 spcc 家長。

Spcc 不是什麼神校。大家有努力才會成功。

有讀書叻,有讀書唔叻的學生。
有勤力的,亦有不勤力的學生。
有富裕的,有中產的,亦有不太高收入的。
有文靜的,有活躍的,有多才多藝的,有專注某方面興趣的。

用家滿意的地方是課程好、活動好、老師好、制度好、朋輩好 。
(當然,老師和朋輩亦視乎好唔好彩。)

其他學校亦有其他學校優勝之處。

大家只想找到適合自己孩子的學校。

兼且,很多激烈發言者,原來又不是某校的家長。
就算是,亦不能一竹篙打一船人。

猴子爸 發表於 23-8-8 23:12
SPCC的两条stream是分开的, 这里所说的插班F5 IB, 我相信是指从其他学校的IB program完成了F4后,转过去 ...

ib diploma是一個兩年制課程, 有直資就中四開始分流, 中四那年屬pre ib 或者ib預備班

Wolfyh_007 發表於 23-8-8 09:27
想問一下聖保羅男女中學嘅插班經驗仔係讀喇沙, 中三升中四, 成績唔錯, 英文全級頭20, 入左精英班, 亦係幾個 ...
坦白講,這幾年好似未有成功插班中五lB嘅例子。

chingyu 發表於 23-8-12 02:03
Spcc 不是什麼神校。大家有努力才會成功。

有讀書叻,有讀書唔叻的學生。
其實不必太介懷。總有些人常常說CC家長什麼什麼"䕶校",不比人講CC不好等等。你已經寫左CC家長滿意的地方。從來冇寫SPCC嘅學生全港最叻。但總有人偏離意思解讀。

pipeter.john 發表於 23-8-12 13:49
坦白講,這幾年好似未有成功插班中五lB嘅例子。

是,阿女當年,只見兩個女生插入中四,記得她們有一齊去 ROP。一個入了 Oxford Law,  另一個入了 LSE Law。

再早一年,有一個中四插班的男生入了醫科。

再早一年,有兩個中四插班的女生,一個入了Oxford Law 另一個入了醫科。

Wolfyh_007 發表於 23-8-8 09:27
想問一下聖保羅男女中學嘅插班經驗仔係讀喇沙, 中三升中四, 成績唔錯, 英文全級頭20, 入左精英班, 亦係幾個 ...

點解阿仔想讀IB? 入到精英班,應該中文都唔差得去邊

chingyu 發表於 23-8-12 00:40
唔明。

即是中幾插班?邊一年?入DSE or IBDP ?

中二結束插去cc,今年九月升中四。

Rpp 發表於 23-8-13 01:11
中二結束插去cc,今年九月升中四。
係囉! 但大家討論緊 中四、中五 插入 IBDP 嘛。

behappypapa 發表於 23-8-13 00:38

點解阿仔想讀IB? 入到精英班,應該中文都唔差得去邊

入 IBDP ,想考得好成績,中文要基礎好好㗎。

尤其 spcc , 中文 要求考 A 卷, 即是native speaker.

香港學生係同中國、台灣的學生 一同考試。

所以,中文係極難取 7 ,因而導致 狀元数量減少。

不過, IBDP 根本就不是只看總成績,狀元更加冇意思。

有質素的大學會考慮你考什麼卷。

中英數有深淺之分,是否願意risk taking,等等…..

想挑戰自己,定想容易高分? 揀IBDP 之前,最好清楚認識此課程設計和核心目標。

chingyu 發表於 23-8-13 08:12
係囉! 但大家討論緊 中四、中五 插入 IBDP 嘛。

中四五插IB咁忟水呀,要一早部署至遲中三要過到去。DSE麥記中五都唔收了吧。

Rpp 發表於 23-8-13 10:30
中四五插IB咁忟水呀,要一早部署至遲中三要過到去。DSE麥記中五都唔收了吧。

...

所以你講緊嗰個 case (your post#13) 不是樓主想了解的情況。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊