用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求 SPCC 中五插班經驗
go

求 SPCC 中五插班經驗 [複製鏈接]

想問一下聖保羅男女中學嘅插班經驗係讀喇沙, 中三升中四, 成績唔錯, 英文全級頭20, 入左精英班, 亦係幾個校隊嘅committee. 佢想係喇沙讀完中四, 轉去SPCC讀中五IB, 但中三操行差, 想問一下SPCC大唔大機會收?多謝賜教。

2    0    0    0

Wolfyh_007 發表於 23-8-8 09:27
想問一下聖保羅男女中學嘅插班經驗仔係讀喇沙, 中三升中四, 成績唔錯, 英文全級頭20, 入左精英班, 亦係幾個 ...

操行差即係有點NAUGHTY?

呢類男仔, 係咪留在男校包容D 又好玩D 呀?

又有咁多好兄弟!

想問一下聖保羅男女中學嘅插班經驗仔係讀喇沙, 中三升中四, 成績唔錯, 英文全級頭20, 入左精英班, 亦係幾個 ...
3年的IB可以只读最后两年的吗?

回覆 猴子爸 的帖子

ST. PAUL’S CO-EDUCATIONAL COLLEGE

Form 2 – Form 5 Admissions 2023/2024

Notes to Applicants

Submission of Applications

1. All applications must be submitted through our eAdmissions system. The applicationperiod will begin at 9:00am on 24 April 2023 and end at 4:00pm on 5 May 2023.

2. Each applicant should apply for only ONE grade level and curriculum (selected fromF2 / F3 / F4 DSE / F5 DSE / F4 Preparatory Year / F5 IBDP). Applications for morethan one grade level / curriculum will NOT be accepted.

似乎可以選擇中五 IB 🧐

Wolfyh_007 發表於 23-8-8 20:56
回覆 猴子爸 的帖子

ST. PAUL’S CO-EDUCATIONAL COLLEGE
SPCC的两条stream是分开的, 这里所说的插班F5 IB, 我相信是指从其他学校的IB program完成了F4后,转过去读F5 IB. 当然,最好是问一问学校,确认一下。 如果真的可以从别的学校 DSE F4,转过去读 IB F5,就真的很意想不到。

回覆樓主:

考慮 李寶椿聯合世界書院

操行差一定唔收。
就算成績好好,學術interview 收咗,學校都要睇最後學期成績表操行的表現。

另外,必須中三轉過來入中四。 IBDP 位置有限,盡量留給原校生,外來生quota有限,成績和操行必須要非常好。

Even 讀 LS “成績唔錯, 英文全級頭20” 應該都唔夠班入SPCC IB program

差即係點?只要仲有B就唔會有問題

回覆 eit2003 的帖子

喇沙係分 Excellent, Very Good, Good, Satisfactory, Fair, Poor. 佢一致以來都係 Very Good, 但係中三搞左兩次大事, 得Fair. 但係佢入左精英班之後無人同佢癲, 應該會去翻Very Good.

回覆 woooiiii 的帖子

佢總體全級頭 30, 英文十幾

可能轉去DBS會易D. 冇級前3名,應該希望唔大,除非你拎過D咩國際獎之類。

Dylanli2017 發表於 23-8-11 19:57
可能轉去DBS會易D. 冇級前3名,應該希望唔大,除非你拎過D咩國際獎之類。

唔駛喇沙級前二十可以考到,識得有兩個去左,現升中四數特別叻。

Rpp 發表於 23-8-11 20:11
唔駛喇沙級前二十可以考到,識得有兩個去左,現升中四數特別叻。
即是攞國際獎之類。我見某IMO選手,之前代喇沙出賽,後來變左SPCC .如果名次唔前,冇特殊技能應該唔會收

Dylanli2017 發表於 23-8-11 19:57
喇沙級前3名,已經是全港 DSE 探花 的級數!咁都唔夠班入SPCC ?

SPCC 有多少位 狀元 榜眼 探花 ?

小鹿揀學校 發表於 23-8-11 21:30
喇沙級前3名,已經是全港 DSE 探花 的級數!咁都唔夠班入SPCC ?

SPCC 有多少位 狀元 榜眼 探 ...
果班spcc家長講到spcc天上有地下冇呀嘛,其實好多1A學校都有探花榜眼。莫非我高估左佢

小鹿揀學校 發表於 23-8-11 21:30

SPCC 有多少位 狀元 榜眼 探 ...

班仔好衰前喎唔多出走,過檔大多係十幾打後最興。

Dylanli2017 發表於 23-8-11 21:09
即是攞國際獎之類。我見某IMO選手,之前代喇沙出賽,後來變左SPCC .如果名次唔前,冇特殊技能應該唔會收 ...

無特殊技能,只係成績並且喇沙成績單每科都可以有排名。

Rpp 發表於 23-8-11 20:11
你呢個case講緊幾多年級入幾多年級?
她講緊入 IBDP 班。

chingyu 發表於 23-8-12 00:00
你呢個case講緊幾多年級入幾多年級?
她講緊入 IBDP 班。

入IB都唔使特殊技能吧,英文無番咁上下佢都唔會諗吧,係咪偏科適合更重要?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊