用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 美國CS 人工
樓主: barque
go

美國CS 人工 [複製鏈接]

whoo99 發表於 23-9-25 19:00
看來未來空間還是在Software

我自己畢業到現在都做軟件R&D方向,個人覺得junior嘅engineer會比以前需求低好多,畢竟大家都會用code gen。今年好多大軟件公司嘅intern位置大減,可能俾4、5年前少50%以上。剛剛在幫一個UCB嘅小朋友搵機會,微軟、Amazon、Google都仲有,但Meta就話今年基本沒有,即係今年college hire都會非常少
個人覺得如果有Comp Eng反而好啲,embedded仍然比較需求高,單軟件工程就唔一定4、5年後仍然吃香

mizuho 發表於 23-10-2 03:19
我自己畢業到現在都做軟件R&D方向,個人覺得junior嘅engineer會比以前需求低好多,畢竟大家都會用code gen ...
多謝,真係隔行隔山。專業選擇誠然小朋友Passion第一位,現實狀況也不得不結合考慮

whoo99 發表於 23-10-3 09:56
多謝,真係隔行隔山。專業選擇誠然小朋友Passion第一位,現實狀況也不得不結合考慮 ...

剛剛去完一趟美國,跟一些大學freshman聊了,基本只要係中國籍學生,都話要讀CS,有一些明顯係對coding冇興趣甚至有啲抗拒,但因為覺得呢條路喔係唯一可以留美工作嘅機會,大部份人都話因為人工高福利待遇好,所以選擇CS。其實幾無謂,讀得辛苦成績自然差,GPA唔好連面試機會都冇,何來搵工?
之前有人話CS出嚟有5m港幣,呢個可以幾肯定係冇可能,我自己睇唔少公司嘅pay range,畢業生(PhD以上除外)基本冇過20萬美金嘅package,當然算上total compensation可以多一part RSU,呢個就要睇4年後vesting嘅價值。
如果冇美籍,其實連intern都有困難,雞頭鳳尾嘅問題,名牌大學對國際生有可能更唔著數,資源分配不均連professor都見唔到嘅情況下,根本冇可能攞referral,搵工作機會就更難。現在出國留學真係一門學問,好睇個人策略和目標。

現在出國留學真係一門學問,好睇個人策略和目標——的確如此,讀大學絕對只係一個開始,唔係結束,特別在外國,其實情況都更加唔太了解,真係複雜,再加上每個人情況都唔同

其實唔止中國學生,印度學生也個個要讀CS;另外,中國學生除著CS就商科,呢兩門多

barque 發表於 23-7-31 15:36
同意,如果望遠些。這些機會是全球性的。
2024年, 可有什麼消息更新/分享?
2024已經見到Al技術直接運用於一個科技產品.

三星新手機.
Al portable devices,  AI pin,  Rabbit R1.
新手提電腦.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊