用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPCC vs DGS
樓主: Kcp415
go

SPCC vs DGS   [複製鏈接]

有小朋友讀緊搞緊小-

想了解一下其實N冇什麼定義?我見現在呢兩間其實好多siblings 都未必入返,好多有關係都未必考到

Kcp415 發表於 23-8-14 20:23
想了解一下其實N冇什麼定義?我見現在呢兩間其實好多siblings 都未必入返,好多有關係都未必考到 ...

N無

家長非職員/舊生/校董校監
兄姊非舊生
唔識校監校董

好多siblings考唔到有乜咁奇,位就得咁多,都無可能俾哂有關係人士。但你諗下N無vs 有關係人士,邊組人多d。你target果兩間,Spcc有關係人士大機會過DG, DB都有so過DG

回覆 Kcp415 的帖子

即樓主大女已係SPCC/ DGS其中一間讀緊所以煩個細既?咁應該算係有關係人士。定講緊讀緊BH/CCKG其中一間?

讀其中一間但我見其他post 寫唔係有關係人仕讀邊間其實冇優勢,但我又唔明有人話SKH如果唔係有關係多數考唔到,但Lh又咁多人考到,唔通Lh都係全部人有關係?

其實你睇到既無contradiction。

SKH一向係SPCC team A集中地,所以有offer既應該team A比例較高。但Team A不一定只讀BH/SKH架嘛,特別係住九龍新界果d,會分散於其他名幼。
我估計(真係靠估!)LH如其他名幼team B比例會高d。近年LH考小成績係亮麗既,堆offer Queens/Kings的確受不少神校名校青睞,但佢學生基數係大( SKH/BH/CCKG加埋都唔夠LH咁多人)。

假設Team B有offer機會率係2%,SKH一屆180人左右vs LH一屆成800人,乘返個數字已經好大分別了。

回覆 Jean1769 的帖子

好奇一問,點解DB有so過DG?

CamilleLily 發表於 23-8-15 00:11

好奇一問,點解DB有so過DG?

DB 有關係人士second in 加十分(寫明)
DG聽聞有關係人士必入second in only

Kcp415 發表於 23-8-14 22:19
讀其中一間但我見其他post 寫唔係有關係人仕讀邊間其實冇優勢,但我又唔明有人話SKH如果唔係有關係多數考唔 ...

你指你個大 讀緊spcc/dg?

咁真係邊間都無大分別
DG咪cckg
spcc咪BH
我會話個幼稚園嘜頭影響力比你個有關係人士身分的影響力弱(但不是無,加多少少少分,信心的保證咁解)

仲要睇DG新校長會否新人事新作風了…

LH 其實大部分也是Chatham + 青衣campus 佔80%+

唔出奇,一向某幾間分校業績係特別好(整體上),當然又返去雞先定蛋先既問題。
其實不論team AB,好多野家長做都係為求安心(得罪講句怕蝕底)。事實呢班有offer既小朋友可能讀邊間(最好係名幼生身份)都會入到。

咁照計LH每間個syllabus 差唔多,但只集中兩間派得好,家長專登入去青衣讀?

Kcp415 發表於 23-8-15 11:01
咁照計LH每間個syllabus 差唔多,但只集中兩間派得好,家長專登入去青衣讀? ...

其中兩間team B多少少入到,有幾個因素,家長多數谷d, 入面小朋友水準高d, etc. 當然LH都有team A的。

讀Bh/cckg嘅team A team B, 都係家長好識玩呢個遊戲同好識谷先入到spcc dgs

BH 也會有位but obviously competition is huge as always

回覆 a_c2612 的帖子

例如LH 港島得-間campus, 唔通冇team A 住港島讀?

Kcp415 發表於 23-8-15 11:22

例如LH 港島得-間campus, 唔通冇team A 住港島讀?

唔係無但一定好少。佢哋要都去聖公會幼稚園讀拎個嘜頭相輔相成

Kcp415 發表於 23-8-15 11:01
咁照計LH每間個syllabus 差唔多,但只集中兩間派得好,家長專登入去青衣讀? ...

你睇下佢哋網站啦,其實近年已經唔係話只集中一兩間考得好,當然有一兩間較標青,但其他分校都唔錯,係得一兩間遜色少少

正解,所以都係雞先定蛋先既問題。
生源已篩選過,家長較進取,學校課程,所有野相輔相承。相信某些分校因往績好收生要求會更高。

我無睇LH 今年 placement 但那間campus都會有三數個team A.當然無可否認spcc dg的team B來自LH的是算多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊