用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC AM vs SKH PM 應該點揀好
發新帖回覆
go

SC AM vs SKH PM 應該點揀好 [複製鏈接]

知道兩間都係好好既學校,所以更想虛心聽下各位以及用家嘅意見🙏🏼

英文語境 vs 品德培育。兩樣都覺得好好好重要,好想俾到小朋友。所以係魚與熊掌嘅掙扎。
另外,自信建立、表達演講、解難能力、對小朋友愛心等等,請問會有多啲比較或資訊嗎?

小朋友(女)活躍開朗,好鐘意講野,喜歡音樂同Art。只係雖然讀咗一年全英PN,能完全聽得明英文,但仍然唔喜歡用英語說話。。但又考慮到SKH其他嘅優勢,所以非常苦惱,希望可以聽多啲意見和分享,謝謝。

P.S. 屋企距離兩間學校相約,travel不是問題。
   0    0    0    0

兩間都係好學校,恭喜!咁你有無心儀既小學?

如果家長肯發功,兩間都差唔多。

重視英文可能St Cat 會適合d.

SKH無考小支援。

回覆 CamilleLily 的帖子

現階段主要想小朋友先建立好品德禮貌、基本嘅學術基礎、語文底子,再中長遠想小朋友可以有偏向IB模式嘅活動教學、訓練思考多於背誦嘅教育。

所以某幾間有IB課程嘅的確會名中小會好吸引,但暫時呢一刻亦唔想去框死自己另小朋友被谷得太大壓力,小朋友開心做返自己我地覺得好重要。所以當下想小朋友培養好品德跟學好中英兩語就足夠了。

品德培育?
最重要係父母身教吧

你個VS都奇奇怪怪
SC都注重品德培育喎

兩間都好多人心儀,你放位,兩邊都多謝你

回覆 catlover1026 的帖子

如果你覺得呢個vs奇怪,那請問你會考慮咩因素同點樣選擇嗎?謝謝你

回覆 Johnlee811 的帖子

其實品德禮貌普遍幼稚園都會教,分別可能係有些學校教重紀律(例如食茶點/轉堂時唔可以傾計,比較著重「安靜」),有些則無咁著重,認同品德係家教最重要,不過SKH有宗教,呢樣對你家庭重要嗎?AM同PM對家庭人手時間安排大影響嗎?
重思考唔死板,由朋友用家分享返黎應該呢兩間都差不多,相對英文應該SC更好同presentable,但SKH重竹inspire,始終兩間都係歷史悠久既名幼,唔使擔心,基本學術一定無問題,但為考小一兩邊外補既人都大有人在(就似有一種凍叫阿媽覺得凍一樣,學術幾深都會有家長覺得唔夠,呢個睇個人需要)。

IB名校我諗你指SPCC(因係DGS係IAL既,同應該唔係指真道)。其實除寶山SKH同CCKG,其他名幼(SC, KV, LH etc)機會似乎差不多…可能人數上呢幾年反而LH最多(因不少學校無公布,都係聽學校家長group分享出黎)。但解讀數字上要小心,到底係因定係果所以數字上幾間大戶咁標青呢。

兩間都讀呢?

ustvct 發表於 23-7-26 15:21

兩間都讀呢?

唔需要讀兩間,太辛苦

回覆 ustvct 的帖子

點解要返兩間呢?真心覺得大人小朋友都辛苦。

個人覺得如果差不多, AM 班將來銜接小學會好D

回覆 ngyeungbun 的帖子

am pm isnt the main issue

SC K2 all pm > K3 all am

回覆 eleung123 的帖子

無錯。有些名幼K2只開下午班(如SC, KV),然後K3轉返上午班,唔會對銜接小學有影響亮。
反而係上下午對家庭人手安排有無preference?無既我會揀間近屋企既,因如係無關繫人士,兩間黎講差不多。

I assume you will go cckg then....

回覆 CamilleLily 的帖子

係, 我都會揀間近
反正都要外補

使唔使外補就睇個人需要,但始終3-4幾歲人仔,太舟車勞頓都辛苦。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊