用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三Repeat? 定轉校? 好苦惱!!!
發新帖回覆
go

中三Repeat? 定轉校? 好苦惱!!! [複製鏈接]

小女在B1女校讀中三,
剛見完家,
因有兩科主科唔合格,
同埋平分唔合,
要佢留班.
我同佢都早有心,
但諗諗下,
想轉去其repeat或者試升中四,
有無可?

repeat,
prefer想轉去直資學, 但係咪直資學唔會收repeater?
同埋見好多間已,
係咪已無機?
求各位jm,
!

1    0    0    0

CTSK 發表於 23-7-7 17:58
小女在B1女校讀中三,
剛見完家長,
因有兩科主科唔合格,

直資會收repeater, 問題係以此成績,B1直資應該唔會收, B2接唔接受到?

另外如果要轉就快啲去, 真係有啲中學已經完成筆試插班了!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

聽過band2直資收repeater,係band 3中中級前列,轉去band2英文直資重讀中三,預備升上高中可以英文考dse

小女在B1女校讀中三,
剛見完家長,
因有兩科主科唔合格,
如果女兒已盡左力都考里個成績,可能學校程度太深?轉校有機會有生機,升中四選科亦可以選到心儀科目。就算原校留級但對手太強到明年選科又是一次挫敗。快快去揾直資b2試下,可能會收試升中四亦説不定。

小女在B1女校讀中三,
剛見完家長,
因有兩科主科唔合格,
朋友女兒1年前原本讀b1直資,中三個年學校暗示叫佢轉校,最後轉去b2津校升中四。

小女在B1女校讀中三,
剛見完家長,
因有兩科主科唔合格,

主科唔合格,中 英 數?邊科合格?如中英都唔合格好難攪,如 英文同數唔合格,會唔會考慮轉中中?

回覆 CTSK 的帖子

另一邊家長小朋友中三讀得好想轉,我就覺得不適合轉.  你這邊中三想轉,我就覺得若有要求低啲學校選擇可嘗試,最好先同孩子溝通了解下,先確認問題出在那裡,是基礎未夠好,還是好像某些家長講,原校程度或要求可能太高吧,當然有人會講補下習可能會改善到,但已讀了三年,重新適應也是一個問題.  最後始終讀邊一間都好,最後都係一樣統一考DSE,

回覆 LeeCC 的帖子

請問知唔知邊間?🙏

樓主女兒中一,二成绩又如何?如一樣有唔合格但未至於留班,這代表學校未必適合女兒,那傳校吧,就算已過deadline,一樣申请,send email或寫信去學校。又如果中一,二成績冇問題,只是今年發生一些事,無心向學而造成現有结果,那就看看可否解決,重新上路。初中是反判期,孩子重視自我形象,留班可能難於接受,家長要多做工夫。

我見過BAND 1 中學
有學生 中4 留了三年班

所以學校玩留班, 就要走

中三留了班

中三, 一陣再出事, 留多年呀?

中四, , 五,  呢?

中三, 留得班, 已經是要走

盡量上到去先 再 諗

一年青春很寶貴

人生唔係好多年,  你有冇見過外國 玩留班?

本地中學, 玩指標, 留班,   整靚學校盤算升職

教育是一盤生意

中三 留你一年

中四又留你一年

中五又留你一年

中六DSE 成績 不好,  重考多年

人地大學畢業, 你個女, 仲要考DSE

無計, 要盡快走 不宜久留

回覆 hehehaha2017 的帖子

agreed
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊