用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
發新帖回覆
go

del [複製鏈接]

Deldel
   0    0    0    0

回覆 唔凖笑 的帖子

CAC醫生係兒科醫生做評估,出面自己一般搵Ed Psy或者C. Psy做。分別好大,係咪個建議服務嗰喥唔同?
CAC醫生對唔同服務嘅熟悉喥正常係好熟,中度問題會選嗮I,E,O位俾小朋友,但私人嗰d好多係唔選I位,因為佢地唔熟,或者係幼稚園自己機構安排做嘅評估,只建議番小朋用幼稚園O位服務。

講番轉頭,如果其中一個個報告建議你小朋友入S位,就梗係信嚴重嗰個先啦,派到s位前可以用學習訓練津貼,俾小朋友多d訓練一定係好事。同埋如果唔係評估都有嚴重問題,相信醫生/心理學家係唔會建議小朋友入S位。

sonokosy 發表於 23-6-28 02:49
回覆 唔凖笑 的帖子

CAC醫生係兒科醫生做評估,出面自己一般搵Ed Psy或者C. Psy做。分別好大,係咪個建議 ...

私人建議o位,好輕微,政府就乜事都冇,2個評估相差年半,所以到校已經開始左啦

回覆 唔凖笑 的帖子

如果結果係正常vs好輕微,其實兩個評估結果分別唔算好大。只係私人評估完都係話好輕微,但都建議派O位,正如我之前所講,私人對評估對服務嘅認識無CAC醫生咁熟。不過點都好,小朋友用到學前服務係好事,不論評估結果如何,有額外嘢俾小朋友訓練下一定係好事。

我覺得CAC算準,佢地唔會鬆手,所以佢話小朋友正常就應該冇問題,佢地評估係小朋友智力發展係某個range都屬正常,不過私家如果建議O位,當然有得跟進最好,有咩落差都盡量升小前追進度
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊