用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教租房和統一派位的關係問題
go

請教租房和統一派位的關係問題 [複製鏈接]

大家好,請教一下關於租房和統一派位嘅問題,謝謝

阿仔計劃出年參加小一嘅統一派位,而家準備去12校網租房,聽一個中介話租房時要關注件事,就係尼間房近6年係唔可以參加過統一派位,不然派位大概率派唔好喔,真定假噶?我點知間房近6年有冇派過位呢?

1    0    0    0

回覆樓主:

唔關事

happy_1000 發表於 23-6-20 19:53

阿仔計劃出年參加小一嘅統一派位,而家準備去12校網租房 ...

小一統一派位按隨機編號定先後
隨機編號與住址有否曾參加派位無關

未聽過呢個講法

回覆 happy_1000 的帖子

唔可以參加統一派位情況得兩種:自行收左、本身讀緊係龍校唔可以抽中介話唔可以,意思係指邊種??

低BB公主 發表於 23-6-20 22:13
回覆 happy_1000 的帖子

唔可以參加統一派位情況得兩種:自行收左、本身讀緊係龍校唔可以抽中介話唔可以, ...

中介嘅意思係,如果尼間房近6年別人租左並用尼個地址參加左統一派位,咁我哋而家再租尼間房就會受到一定嘅影響,大抽獎嘅時候唔容易中第一志願,好容易中後面嘅志願。我覺得好出奇先至問下大家。

阿仔計劃出年參加小一嘅統一派位,而家準備去12校網租房 ...
如果果間房年年都有人參加小一派位,可能令教局關注去抽查下啫....

中介倒自己米?除非之前不停租比人抽獎,教署查就唔奇,不過你要真係住係度吧。個别地址會影响機會率就真係未聽過。

回覆樓主:

佢真係有人抽查你嘅,我抽被教署乜生寄信嚟叫我打比佢傾下,我買樓都會查唔關事吧,隨機編號再抽應該係另一個 process. 除非教署講大話

回覆樓主:

反而你要自己查清楚,個地址係咪真係果區

happy_1000 發表於 23-6-21 00:31
中介嘅意思係,如果尼間房近6年別人租左並用尼個地址參加左統一派位,咁我哋而家再租尼間房就會受到一定嘅 ...
中介識唔識抽獎係點玩架佢係咪想講已經有人借左呢個地址去抽,所以如果你地都填呢個地址可能有影響??如果教育局對你地申請有懷疑要抽查既,你證明到你地真正住喺度咪得囉。抽獎係跟你點填然後隨機編number,去分配學校,唔係跟地址編,不過你要check清楚個地址係咪真係喺net12,有時對面街,已經係另一個net。

仲以為個中介會講住親呢間房既唔中甲一都中乙一. 個中介真係唔識做生意

heidya    發表於 23-6-27 15:13

回覆樓主:

有聽鄰居講過,幾年前有人借地址41網,好似仲要係抽同一間學校.唔肯定教育局定學校發現.真係上門調查,好似話衰咗!不過我冇fact check真實性

如果個地址借左出去, 咁咪有兩個或更多唔同姓的小朋友報住同一地址去參加同一年抽獎?

回覆樓主:

老實講如果只係租地址而唔係住,係好危險嘅,唔好搞呢啲野,真係細路一生人一次大抽獎架咋。

會唔會個業主想租間屋出去, 又想用番個地址比自己或親朋子女去抽獎? 我有朋友住九龍城好似就係咁只想租比冇或子女都升中的租客.

醒目開學勳章 王國長老

中介講嘅完全無根據
反而,樓主要留意,只租房係唔夠,要用作恆常地址至得
即係話,萬一被抽查,父母要提供證明真係住喺果度
12網係熱門網,聽聞教育局視某d大廈為「熱點 」,因為太多外區人租個房仔就用12網地址抽。如果樓主打算用呢個方法,我就勸你三思 (俾人抽查無咗個學位,中介唔會負責)
如果你真係認真地租 搬去12網,就唔需要擔心,學樓上話齋make sure係12網地址就好

pccw2017 發表於 23-6-21 10:30
仲以為個中介會講住親呢間房既唔中甲一都中乙一. 個中介真係唔識做生意 ...
呢個中介好誠實,買樓要搵返佢

中介其實好負責任,佢意思係唔好以為有個地址就可以成功

租房真係太易惹人生疑...至少真係要租屋.

我以前住果度既樓上同一單位, 就係專租比呢D客, 次次都係一年左右就會搬出搬入.
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊