用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 drop邊科好呢?
樓主: piv
go

drop邊科好呢? [複製鏈接]

piv 發表於 23-7-8 14:12
我女都如果要drop科,就drop econ,不過都要睇下呢個暑假,攪唔攪得掂m2
囡囡有理想,要支持佢,同佢搵下補習,其實M2同Econ課程比較少,亦不用多背,有高人指導的話,加上自己肯做下練習,容易短期追上。好好利用呢個暑假。

bbc2018 發表於 23-7-8 21:46
囡囡有理想,要支持佢,同佢搵下補習,其實M2同Econ課程比較少,亦不用多背,有高人指導的話,加上自己肯做 ...

一定會支持佢,但覺得佢不是尖子材料,驚佢期望過高。我呢個呀媽唯有盡人事啦。

tavia_yy 發表於 23-7-8 11:35
邊科成績唔好drop邊科,但我建議drop econ, econ難拎星星,錯少少careless可能已經無晒兩粒星(emoji)‍(emo ...

thanks

每個人的醒的時間不同

有些人, 早些,

有些人, 遲些

有些人, 不會醒

你渣住科越多, 子女一醒 就不同

大家賭 仔女會否會醒

一DROP 科, 好影響你中六報大學
限制了選擇

我見過高中中下的人, 在港大醫科考到頭1/4

你永遠不會知, 仔女 的 真實力, 除非子女ALL IN 讀書個刻

有遠大理想,  卻想偷雞讀少一科
唔好諗偷雞

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/129306/%E9%AB%98%E5%88%86dse%E7%94%9F%E5%88%86%E4%BA%AB%E5%BF%83%E5%BE%97-%E7%A8%B1%E5%90%88%E7%A7%9F%E6%B7%BA%E6%B0%B4%E7%81%A32000%E5%91%8E%E5%96%AE%E4%BD%8D%E5%82%99%E8%A9%A6-%E7%B6%B2%E6%B0%91-%E9%9B%A2%E6%99%92%E5%9C%B0

piv 發表於 23-7-8 23:26

一定會支持佢,但覺得佢不是尖子材料,驚佢期望過高。我呢個呀媽 ...

其實我更看重的是讀書態度,唔通大學到時遇到某一科難讀,fail或低分就失信心?放棄轉系?

其實讀書係講心態和決心,想讀自然搵到方法,唔好成日想drop, 應該搵方法去解決。理想只係另到自己有毅力去追求,唔會輕易放棄,可能其間可以發展其他自己潛能,如修Econ, 可能會越讀越有興趣,之後大學修商科呢

朋友囡囡今年考大學,心儀大學學科CO無需睇Bio成績。Bio又最花時間,佢囡囡本來想drop, 集中時間併其他科,我朋友鼓勵佢囡囡繼續讀落去。終於自己當初選擇,學習時間管理,心理質素調整,相信自己能力,呢啲經驗會畢生受用

最後佢囡囡如願以償,入到心儀學系,雖然呢科難度高,挑戰重重,相信佢一定可以搵到自己讀書方法,解決問題決心,堅持落去!

bbc2018 發表於 23-7-13 09:20
其實我更看重的是讀書態度,唔通大學到時遇到某一科難讀,fail或低分就失信心?放棄轉系?

其實讀書係講 ...

佢自己就偏向唔drop任何科,所以現在就算考完試,放緊暑假,佢依然做緊dse past paper(之前考試無做)補救中。

hehehaha2017 發表於 23-7-13 05:07
每個人的醒的時間不同

有些人, 早些,

我女偏向唔drop任何科,但如果兼顧唔到就無謂勉強,讀少一科可能有更好效果呢!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊