用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人食緊vyvanse?
發新帖回覆
go

[過動] 有無人食緊vyvanse? [複製鏈接]

私家醫生開vyvanse 比我仔,20mg,除左頭2日有副作用:無胃口,之後就再無副作用,食得訓得⋯

有無人都係食緊哩隻?
知唔知HA有無得開?
   1    0    0    0

回覆 square72 的帖子

我小朋友之前食過, 大約3-4個月。醫生話呢隻個時間可以LAST得耐啲, 所以試呢隻。開頭好似無咩副作用, 但食咗一些日子, 開始有情緒問題, 脾氣好差, 情緒低落, 成日話唔想做人。我哋懷疑係藥既副作用。所以停了。現在食C字, 最低dosage。講真唔知係咪關V事。總之食緊個期成日收到老師電話, 話佢又發脾氣, 拍枱, 等等等等。真係好少事就令到佢好唔開心。以無食藥都無試過咁樣收電話。
不過唔使太驚。每人對藥物反應都唔同。A有副作用可能B完全無。總之, 你細心留意小朋友。有時反應未必係即時出來。

Clarkie 發表於 23-6-21 17:31
回覆 square72 的帖子

我小朋友之前食過, 大約3-4個月。醫生話呢隻個時間可以LAST得耐啲, 所以試呢隻。開 ...

我仔而家食左大約一個月,暫時見佢有食藥嗰日情緒好左,自動自覺左,好恆常要做既嘢(例如:沖涼)會自動波做,或者提佢一次就去做,以前叫極都唔去⋯ 不過以佢體重可以食70mg, 而家佢只係食20mg

my son 11Y now, he took VYANSE 20mg before and his weight had dripped a lot, over 10kg, growing line under  average, so changed STRATTER 25mg (atomoxetine) since last year. The side effect was growing slowly, but the weight growing a bit. I also found had got band temper always. Doctor gave me a medicine for claim down his motion everyday :(
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊