用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小朋友郁啲就好大反應
go

小朋友郁啲就好大反應 [複製鏈接]

雖然心知自閉寶寶同其他小朋友唔同,但佢好多行為真係好令人頭痛
   1    0    0    0

有邊方面比較大問題?

shuen_chan 發表於 23-6-13 11:39
有邊方面比較大問題?

我小朋友對聲音好敏感,例如地鐵到站啲吱吱聲,其實只係好輕微嘅聲,就會按住耳仔,有時仲會大叫或者尖叫,仲有佢只肯睇英文書,一見中文書就揭都唔揭立即走人,教佢寫字就更加係世界末日一樣,就算我同佢玩遊戲,都係十分鐘內已經走咗去

腐竹雞蛋 發表於 23-6-13 18:04
我小朋友對聲音好敏感,例如地鐵到站啲吱吱聲,其實只係好輕微嘅聲,就會按住耳仔,有時仲會大叫或者尖叫 ...
其實呢類特質好多自閉小朋友都有,你唔係孤單一個,當中應激行為應該隨住生活經驗多咗,聽多咗唔同嘅聲音,接觸多啲唔同質感嘅物件,重複耐心解釋,係會慢慢有改善㗎

樓主,我個小朋友都係咁,佢係無端端先開始,有時搭lift或係街行行下,佢唔知係咪聽到d高頻聲音?佢就會突然fing甩我手塞住自己耳仔,問佢咩事又唔講或唔識講

回覆樓主:

或者佢對邊方面有興趣就主力學,例如鍾意英文討厭中文就避重就輕,可能過一排又唔同啦

restlesswife 發表於 23-6-14 13:28
或者佢對邊方面有興趣就主力學,例如鍾意英文討厭中文就避重就輕,可能過一排又唔同啦
...
抱歉借個位呻,有時真係好勞氣,係咪英文字母易認?佢又係只鍾意睇英文書或短片,唔使大人陪佢都會睇,但一到中文,伴讀都搞唔掂,但無理由放棄,雖然之前參觀唔少特殊學校,見學生已經係高中年紀,佢地既中文功課較叻個批都只係去到高小程度,我係怕我小朋友將來連高小中文程度都達唔到

湊自閉症小朋友真係唔容易,每次我同佢出去都講定去邊,坐咩車,會見到咩人,咁就會好少少,不過只要過程有啲變化,例如架車多人搭冇位坐,佢就會大大聲話冇位坐呀,搞到人哋以為佢係港童,其實佢係固執心態,之前試過幾次都係有得坐,就覺有位坐係應該嘅,我而家次次搭車前都要同佢講幾次唔係時時都有位坐,解釋好多次佢先開始接受

cowbbboy 發表於 23-6-15 12:07
湊自閉症小朋友真係唔容易,每次我同佢出去都講定去邊,坐咩車,會見到咩人,咁就會好少少,不過只要過程有 ...

照顧自閉寶寶真係好大壓力,佢個啲過激反應同固執行為都幾常係街出現,要安撫佢之餘又唔想影響到其他人,真係狠狽又尷尬,其他人嘅眼光有時令我好心痛

親子童讀樂

6歲前係黃金治療期,搵下坊間唔同既訓練俾小朋友做,唔多唔少都有d改善

腐竹雞蛋 發表於 23-6-15 20:34
照顧自閉寶寶真係好大壓力,佢個啲過激反應同固執行為都幾常係街出現,要安撫佢之餘又唔想影響到其他人, ...

明白媽媽真係照顧得好辛苦,不過佢地始終都會大,佢地唔係唔會進步,只係人地可能教幾次就識,佢地要教100次先識,最緊要唔好放棄,佢地係要多d去街,接觸多d唔同既人同事物

Margot215 發表於 23-6-16 11:11
明白媽媽真係照顧得好辛苦,不過佢地始終都會大,佢地唔係唔會進步,只係人地可能教幾次就識,佢地要教100 ...

除咗出街令我好困擾之外,仲有學習問題,讀緊S位已經學嘅嘢好淺,佢真係完全冇動力學野,特別係中文,我明白好難好似普通人咁,但基本溝通,寫字認字都總要識,而家佢連自己個名都唔肯寫唔識寫,將來都唔知可以點算

腐竹雞蛋 發表於 23-6-16 15:00
除咗出街令我好困擾之外,仲有學習問題,讀緊S位已經學嘅嘢好淺,佢真係完全冇動力學野,特別係中文,我明 ...

如果想改善可以試下俾小朋友做腦神經反饋訓練,我小朋友都係自閉,唔能夠帶佢去太嘈既地方,否則會又叫又喊,仲有就係固執問題好嚴重,搞到影響生活

orangecar 發表於 23-6-16 21:21
如果想改善可以試下俾小朋友做腦神經反饋訓練,我小朋友都係自閉,唔能夠帶佢去太嘈既地方,否則會又叫又 ...

我都覺得太固執唔識轉彎好令人煩惱,你小朋友有幾嚴重?

腐竹雞蛋 發表於 23-6-17 14:47
我都覺得太固執唔識轉彎好令人煩惱,你小朋友有幾嚴重?

平時返學都係坐港鐵,放假唔係返學搭去其他站就發脾氣,連邊卡車上車都要話事,做功課就更加唔洗講,坐定幾分鐘都難,之前一直都無佢符,好在佢都有進步

邊度做腦神經反饋訓練?都係第一次聽

叫V Brain,我都係sen group同其他家長交流先開始了解

親子童讀樂

腐竹雞蛋 發表於 23-6-18 12:26
邊度做腦神經反饋訓練?都係第一次聽

又或者可以試下係上環東華做針灸,都有d幫助

訓練係做啲咩?會唔會同學校課程有相同重疊?我小朋友對學習冇乜動力,如果又係差唔多嘅嘢,佢應該走夾唔抖

回覆樓主:

係點樣訓練?我都想知係乜
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊