用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS九龍塘學校 VS 嘉諾撒聖家(聯合道)
樓主: cindygoby
go

KTS九龍塘學校 VS 嘉諾撒聖家(聯合道) [複製鏈接]

boboapril 發表於 23-6-23 09:13
兩間都傳統學校,最好初小已經家長跟,否則之後可能要用多咗時間調教,九小係私小,佢更加expect 家長有心 ...
你講得啱,如果有其他普通b1中,我地又真係唔係想入聖家中的。

boboapril 發表於 23-6-24 07:45
如果覺得英文程度ok, 唔需要外補,咁限制小朋友選比較平d嘅團體運動同hea d 咁學樂器,咁你除咗學費就少d  ...
樂器都係其中一個我唔太清楚的項目,因為本身小朋友學緊柳琴,不過唔係學左好耐。不過知道柳琴唔可以用作學校考試,而我自己都冇咩音樂細胞,所以都唔識點揀。

cindygoby 發表於 23-6-26 12:53
Thanks小朋友本身冇咩其他體藝叻,佢只係學緊中樂,但聽聞kts唔可以用中樂考試。所以都有擔心如果小朋友體 ...

可以放心,學校可以以中樂應考音樂科樂器考試的
體藝天份好多時都係小學時才發現,就算只係一般小朋友,沒話什麼體藝強項,係KTS讀書一樣開心嘅,更唔會話俾人覺得弱

bettyay 發表於 23-6-26 21:29
可以放心,學校可以以中樂應考音樂科樂器考試的
體藝天份好多時都係小學時才發現,就算只係一般小朋 ...
多謝你的back up : )

mamamic 發表於 23-6-22 20:51
不好意思,遲了回覆。

首先,當年我的掙扎是聖家有聯繫中學而九小冇。但係後來再仔細研究,九小冇中學但 ...
多謝你寶貴的意見和祝福

cindygoby 發表於 23-6-26 12:55
你講得啱,如果有其他普通b1中,我地又真係唔係想入聖家中的。

同埋呢間聖家細校,每級都得3班,似乎活動會更少,唔好話校隊夠唔夠人,淨係ECA都少啲choice;仲有單性別,只有女孩子,overall 估計實在有d太狹窄,小學階段應該玩多啲野,學好d社交。

boboapril 發表於 23-6-23 09:13
兩間都傳統學校,最好初小已經家長跟,否則之後可能要用多咗時間調教,九小係私小,佢更加expect 家長有心 ...

聖家書院 band 1b都叫一般?!
真的很容易考到或派到band 1a中學嗎?

sally001 發表於 23-6-27 09:00

聖家書院 band 1b都叫一般?!

Banding 嘅嘢人哋俾面/開心高興下啫,聖家好似冇資料公開DSE成績, 自己覺得好未好lor,冇乜所謂。可能係學校低調、可能係成績冇亮點。學校-般也有-般嘅好。

不過,我本身意思係女女讀得叻,可能會因為同學和對學校有感情,想升書院啫,因為有其他人話乜嘢升中可以去更好嘅學校。我覺得入咗都等於9成讀呢間中學。

當然係選擇有中學配套的學校,老實講,點知自己個女小六畢業係咪一定屬於band 1,聖家小學band 2頭都升到書院嘅,起碼有英中讀,如果揀咗無中學配套的學校,到時有排煩

Dybala 發表於 23-6-20 12:15
比錢唔係問題嘅話一定係KTS

作為聖家用家, 覺得間學校各方面都好似時光倒流30年去返自己讀小學嘅年代咁,  ...

十分同意, 二線津校, 為左成績就會谷成績, 所以功課測驗繁重, 如果小朋友係鍾意讀書, 而屋企資源唔多既, 都係唔錯選擇, 另一方面, 私小預左家長投放資源反而唔會太過谷

而家個社會好似唔止著重讀書, 仲有課外活動, 人際關係等, 更傾向全能發展, 仲用返三十年前既方法, 已經同時代脫節, 啲小朋友在家長睇實下, 成績大家差唔多, 倒不如發掘多啲潛能

最後, 讀得九小既家庭有返咁上下, 想識返背景差唔多既同學都係考慮之一

jacky0579 發表於 23-6-29 09:58
十分同意, 二線津校, 為左成績就會谷成績, 所以功課測驗繁重, 如果小朋友係鍾意讀書, 而屋企資源唔多既,  ...
呢個係普遍傳統津校通病, 冇辦法
不過呢間免費, 唔難入(去信教拎住20分已經穩入), 又有直屬B1中學, 仲想點? 如果樣樣都好就唔到我呢啲平凡人讀啦

回覆樓主:

聖家都叫二線?

johnwooo    發表於 23-6-29 14:23

其實如果樓主原本都唔係咁想小朋友入聖家中,咁真係建議你唔好讀聖家小,揀KTS啦!

boboapril 發表於 23-6-27 11:29

Banding 嘅嘢人哋俾面/開心高興下啫,聖家好似冇資料公開 ...

可以看中學版,有会員用dse 成績來判斷banding 的table
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊