用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cardiff Sixth Form College (Cambridge campus)
發新帖回覆
go

[英國] Cardiff Sixth Form College (Cambridge campus) [複製鏈接]

請問有冇人打算去讀呢間/喺呢間讀緊呢?女兒今日收到Offer不過唔知道讀唔讀好,始終心理上覺得Wales嗰間叻啲。
   0    0    0    0

你覺得佢開新校舍,係咪都預咗家長會擔心成績問題,都想整靚個招牌先?我上年睇過哩間分校簡介zoom meeting,A level好似只有理科,文科要返去Cardiff 先有,我覺得係打算先開辦相對容易攞A*嘅科,同埋揀D條件最好嘅學生集中響哩度,等佢哋炒旺個場,如果真係咁,相信都會放一班最叻嘅老師響哩邊…我估
8-)

回覆 anitawong21 的帖子

請問你嘅小朋友最後係咪讀咗CSFC,或者其他補習社形學校呢?想聽多少少你嘅意見~

LaiYan8899 發表於 23-3-24 20:07
回覆 anitawong21 的帖子

請問你嘅小朋友最後係咪讀咗CSFC,或者其他補習社形學校呢?想聽多少少你嘅意見~ ...

冇,去咗寄宿學校
8-)

回覆 LaiYan8899 的帖子

CSFC 成績係好,但係同時有少少 “臭名昭著”
佢成績好係因為你internal assessment唔達標會叫你走
同埋佢本身做開唔係full boarding experience

若果貴子/女想筆學費係有boarding experience的話就唔建議呢間
但係如果係想快快手入top uni讀完攞A*走人的話,係不二之選

回覆 麥精豆奶 的帖子

我請楚佢哋升班criteria 係AAB⋯⋯ 其實都有啲擔心阿女達唔到 請問你係咪有認識人俾CSFC 踼咗? 想知道一下佢哋後來去向又是如何的呢?

LaiYan8899 發表於 23-3-28 01:41
回覆 麥精豆奶 的帖子

我請楚佢哋升班criteria 係AAB⋯⋯ 其實都有啲擔心阿女達唔到 請問你係咪有認識人俾 ...

香港人不會啦
讀得差都是本地生

回覆 titibaby 的帖子

Might be a little bit late 但謝謝你呢粒定心丸

LaiYan8899 發表於 23-3-24 16:57
請問有冇人打算去讀呢間/喺呢間讀緊呢?女兒今日收到Offer不過唔知道讀唔讀好,始終心理上覺得Wales嗰間叻 ...

英國越嚟越多a工廠,唔係好事

回覆 sleung2020 的帖子

百貨應百客啫 有啲成績唔太好又冇乜動力嘅學生(我女兒)就要學校逼佢讀多啲書唔可以happy school玩咁多

想請教Cardiff同學仔開始簽Visa未?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊