用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 smc出offer未?
樓主: loklok_mom
go

smc出offer未? [複製鏈接]

回覆 jesswu 的帖子

smc的waiting offer會唔會有唔同款式內容架?佢始終都要分出真waiting同安慰式的waiting

bearclub 發表於 23-3-27 10:43
討論的確係為咗集思廣益,但如果有人不負責任地亂講,以致可能誤導咗其他家長,你覺得點?
...

別人是有意圖地發放錯誤資訊誤導閣下? 如果是一時講錯,之後也澄清了他有可能的誤解,事件已然結束了。
萬一是沒有reject被說錯了有reject, 你若手拿offer, 已對你不能造成任何影響。你若手拿waiting, 別人有reject與否,對你影響也不致太大(除非你知道別人有reject而你有waiting 便躊躇滿志覺得最終一定有offer, 之後全部他校的offer也推却)
升中壓力已經很大,如果字裡行間的絲毫不稱心便窮追到底,壓力可能更大。
得勢者,如能明白得饒人處且饒人,自己也開懷些

kellycc66    發表於 23-3-28 13:59

jesswu 發表於 23-3-27 10:59
別人是有意圖地發放錯誤資訊誤導閣下? 如果是一時講錯,之後也澄清了他有可能的誤解,事件已然結束了。
萬 ...

有位咁高質父母,你囡囡可想而知有几叻,埋個絕對係SMC的遺憾,我囝也少了個叻師妹。

BTW,你個style同學校理念真係好一致,我真心為學校感到可惜,祝你囡囡响果边讀得更开心。

其實SMC 不嬲出offer/waiting/reject的模式都好free style, 真waiting假waiting都好, 只係得學校先知, wait唔到同reject都冇分別

loklok_mom 發表於 23-3-27 10:58

smc的waiting offer會唔會有唔同款式內容架?佢始終都要分出真waiting同安慰式的waiti ...

一封信的一個字眼那麽着意,精神負擔好大啊
我可以分享,舊年3面,最後是家長和小朋友言談甚歡談了二十分鐘。校長親口説:多謝你地,我地好快學校再見。

我真的以爲99%收,最後也是waiting.
我以過來人分享,見到waiting就平常心,你覺得好大機會wait到,可是偏偏wait不到。相反,有些收真真正正reject信(其他學校),最後收call.
舊年我抱渺茫機會的心情行去叩門,次日收call. 機率如不是百分百,計來也意義不非常大呢

一字半語那麽觸動神經,影響心態也影響氣場。

回覆樓主:

按學校资料,前幾年中学部是19位收1位,校長講,佢好想收晒d合适既學生,但学校細,申請創建校寫,政府批左地,一会又收番,听講校長為埋件事 喊过。所以,唔係學校selective, 係冇办法,希望大家見諒

twhkleung 發表於 23-3-27 11:08
有位咁高質父母,你囡囡可想而知有几叻,埋個絕對係SMC的遺憾,我囝也少了個叻師妹。

BTW,你個style同學 ...

我真心喜歡smc,也是小女出力最多去考的一間學校。到最後始終沒有考入,當時我們也摸不着頭腦,考卷部分,校長拿着成績說每科也很高分,面談部分(學生對主任)也順利通過,才去到最後家長小朋友一同見校長。
我尊重學校抉擇,一定有一些什麼是我們還欠缺的,才過關斬將後依然失敗。我們依然未死心,本想放榜去叩門。
怎料先去叩另一間便收了。
現在在這間非常開心,成績很不錯。
回想當天,smc如果收了我們,是緣分。沒有收我們,卻爲我們締造另一段緣分。感恩當初沒滿身怨氣或頽然消沉去走這路,我認爲,保持良好心態,親子共同積極去做這件事。即使失敗,也沒輸掉信心。

vanillara    發表於 23-3-27 12:36
catf2    發表於 23-3-27 12:30

jesswu 發表於 23-3-27 10:59
萬 ...

人人講嘢都要負責任,所以我話「唔肯定嘅嘢唔好亂講」,難道個個亂講嘢然後一句「搞錯咗」就得?你睇返啲對話,我一直都好有禮貌。但嗰個人竟然話自己無講錯啲咩,呢點最令我驚訝。如你睇清楚,佢到最後係無澄清返。

件事無影響我,我就唔可以去求真??

唔該你搞清楚,唔係「字裡行間的絲毫不稱心」,係有人疑似發放假消息,我想進一步去求證。

以下係懶人包:

3月7日 : 家長A問SMC是否有reject letter,Mchacha話喺群組見到有些人已收到reject letter

3月20日:Mchacha喺另一個post表示SMC無咁快有reject letter,應該7月先有,於是家長A就問佢,又話已有人收到reject letter?但Mchacha無回應佢。

於是,我問Mchacha,是否喺whatsapp群組見到有人已收reject,以及該句說話全句係點樣,以便去求證。

—-

求真唔會令我壓力大。

個個喺討論區不負責任地發言,係唔健康嘅事。

bearclub 發表於 23-3-27 13:50
人人講嘢都要負責任,所以我話「唔肯定嘅嘢唔好亂講」,難道個個亂講嘢然後一句「搞錯咗」就得?你睇返啲 ...

明白你的立場。
網上資訊,參考之餘還需自行判斷可信性,必要時求證內容。
對方如有錯,甚或有態度不恰當,那是別人的選擇,自己改變不了。可是,一隻手掌拍不響,小事可化大,也可化無,視乎如何態度處理。

有時有些事沒有絶對的對錯,也沒有絶對的輸贏。適時以四両撥千斤,反能得個身心舒態。
(先對不住,我離了題啊)

loklok_mom 發表於 23-3-27 10:58

smc的waiting offer會唔會有唔同款式內容架?佢始終都要分出真waiting同安慰式的waiti ...

我記得有人話1st in後收到waiting信⋯ 以為無希望,但之後收到2nd in邀請~

jesswu 發表於 23-3-27 14:03
明白你的立場。
網上資訊,參考之餘還需自行判斷可信性,必要時求證內容。
對方如有錯,甚或有態度不恰當 ...

網上資訊如發現有錯,點會改變不了呢?可以問清楚、可以通知佢哋改返。

未必人人睇完資訊都會去fact check,有啲人睇完就信咗。錯誤嘅資訊會誤導人,求證、澄清係為免有家長被誤導,麻煩啲都要做啦。

bearclub 發表於 23-3-27 14:04
我記得有人話1st in後收到waiting信⋯ 以為無希望,但之後收到2nd in邀請~

説回smc 收生。
總之waiting就不=冇希望
waiting 結果得2個:wait到或wait不到
舊年我係1st in, 數天後2nd in, 跟住3rd in
再收waiting
waiting可去叩,要交新成績表。從未考過交$100(考過不用收費)

jesswu 發表於 23-3-27 14:12
説回smc 收生。
總之waiting就不=冇希望
waiting 結果得2個:wait到或wait不到  

原來上年有三次面試咁多。今年得兩次~

bearclub 發表於 23-3-27 14:13
原來上年有三次面試咁多。今年得兩次~

smc收生程序/模式比較彈性一些。
真是比較難捉路。
記得舊年我先去叩另一間,再打了電話給smc詢問叩門程序,對方説:帶同最新成績表,考生同來,因即時會面試。
於是我翌日帶小朋友去,放下成績表,職員篩選過合資格,但叫我們回去等電話,明明説即場見的。。。所以,不要估,只要跟指示,抱着期待的心情靜候結果吧!

jesswu 發表於 23-3-27 14:19
真是比較難捉路。
記得舊年我先去叩另一間,再打了電話給smc詢問叩門程序 ...

明明話即場面試但又話返去等電話,唉⋯ 不過唔緊要啦,你女而家讀得開心讀得好係最緊要!我都同意你話係要睇緣份~

bearclub 發表於 23-3-27 14:11
網上資訊如發現有錯,點會改變不了呢?可以問清楚、可以通知佢哋改返。

未必人人睇完資訊都會去fact chec ...

欣賞你的擇善固執
但不要太緊張影響心情

jesswu 發表於 23-3-27 14:23
欣賞你的擇善固執  
但不要太緊張影響心情

其實我一啲都唔緊張
件事對我係完全無影響
只係唔想有人被誤導

jesswu 發表於 23-3-27 14:19
真是比較難捉路。
記得舊年我先去叩另一間,再打了電話給smc詢問叩門程序 ...

我果時收生已好难,除非超叻,否则waiting多。可能我人比較傻,沒有太大攻擊性,比較隨遇而安,返而有很多用家PM我教路,例如寫求位信,內容点先中學校要求,結果幾日收到學校call,話副校睇完你封信后,决定俾個位你囝囝,你接唔接受...

受人因果千年嘅,本打算問下係咪用家or考生,如果係考生,本想分享下还有什么可做,好过齋等.

twhkleung 發表於 23-3-27 14:46
我果時收生已好难,除非超叻,否则waiting多。可能我人比較傻,沒有太大攻擊性,比較隨遇而安,返而有很多 ...

主要位少,又有小學直上。
加上近年成績上升,更多人慕名而來。

選學校都講緣分同timing
當年恨到發燒,今日我問阿女:你成績而家幾好啊,試不試插smc中二,好大機會收啵今次?
她說:過左去喇,我而家好開心。

所以有時一個結束就是另一個嶄新的開始

jesswu 發表於 23-3-27 14:55
主要位少,又有小學直上。
加上近年成績上升,更多人慕名而來。

係呀!缘份好重要,勉強無幸福

話時話,我係局內人,真的不知外面点知學校进步了?以我所知,所有資料學校都不公开的。

你是有朋友在讀的嗎?
‹ 上一主題|下一主題