用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
發新帖回覆
樓主: ericwong520
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎   [複製鏈接]

ericwong520 發表於 23-2-16 11:26
mcs 和GHS 我都聽到類似的數字。雖然真系因有移民而離學,但同時又不斷有插班。所以聽媽媽們說移民因素不 ...

移民因素絕對影響,mcs 一向80-85% 升中,呢個都係舊數字,小六唔再收插班,呢幾年升中都差不多收哂 , 每班只有大约1至2 人無收

我女個班1 個無收,後來都叩到另一band 1A 中學,隔離班1 個本身第一志願填另一次一级女校

仲有d 本身轉國際/其他學制學校

Azzurro 發表於 23-2-16 08:00
呢個問題關乎你自認為小朋友係公海有幾大競爭力
如果你係插班/叩門去 MCS,說明你本身好有競爭力,我就唔會 ...

上年3個朋友都係先有GH offer, 再自行中mcs, 再有 HY 後 SPCS

2個揀左mcs, 1個spcs

不過我係佢地可能都係揀spcs

msnake_mama 發表於 23-2-17 00:59

小學嗎? 自行中了mcs再hy係叩hy?

前文係講緊升中

ericwong520 發表於 23-2-18 08:44
咁係咪即是mcs 在自行時都已通知差不多所有的同學話收返?

晤會,mcs 唔會自行收返自己學生

中學既自行位係用來收出面d 勁人,小學部個d 係用直屬位,即7 月大抽獎來收,呢幾年都差不多收返哂

ericwong520 發表於 23-2-18 09:19
喔明了。即15%系自行位。我聽人講2,3月初已知中學部會收返呢?

因為每次呈分後都有個grouping 俾學生,group A, A-, B, C, C-

group A, A- 係必收生,即使大抽獎有任何意外 (都好少有), 學校都 guarantee 左一定收番, 咁3月第三次呈分完可能係保險線以上咪知實收, group A- 其實都去到成90人咁上下

其實年年收到去C, 即11x, 120 咁上下,但而家根本無咁多人,所以其實其他grouping 既同學其實都唔太擔心

PTL_L 發表於 23-2-18 12:02
但上年,我聽番嚟起自行有收target 直小生,唔止一間直屬學校係咁,幾間都係,可能因為學生減少,總之種種 ...

我剩係講番 mcs 情況,mcs 肯定係無,因為group A students 佢直頭係叫我地唔駛交自行form, 所以我地 group A,A- students 基本上係無填自行

group B 打後佢有叫可以交自行,不過都係for 之後做野 just in case

其他學校如民生 以我所知係一向自行收返唔少自己既學生,朋友仔話可能外面未必好多top students 揀佢地,又唔想流失左自己一d 成績比較好既學生

hkpapa852 發表於 23-2-18 15:18
應該只有group A係必收,因為group A 係B1學生A-應係B1/2邊緣人,所有痈機會係大抽手奨入唔番
B係B2, B-係B ...

錯,我可以 100% 答你一定唔係

我女今年中一,上年小六,我親身去學校聽校長親自不停重複又重複 講 group A and group A- 係必收生,呢條係保險線,有哂 slide 架

就係果晚佢派自行表俾大家

到填大抽獎嘅時候再有一次校長zoom 架,亦都係呢一次校長再重複講,group A and A- 就算大抽獎出錯,中學部都 guarantee 一定收返呢批學生

學校亦都無 B- 呢個 grouping , A, A-, B, C, C- 5個,每個 grouping 有幾多人亦寫得清清楚楚

其他資訊你可能好清楚,但呢樣野你無可能清楚得過我地在學家長

hkpapa852 發表於 23-2-18 15:50
咁請問每個group約有幾多人呢?

每group 人數不一 , group A 同A- 印象中大約係1-89人,exact number 唔太記得,group B maybe 90到10x, 最記得 C- 係 121 打後

學校無將 grouping 同 banding 掛勾,所以我地都從來唔知自己banding

PTL_L 發表於 23-2-18 16:13
呢樣野真係好難講,想當年我都一心以為自行唔會收直小生,仲要俾網友話唔抵得直中收咗佢朋友,當年都係在校 ...

你可能引錯quote   我地咪上年囉,group A 生真係叫你唔駛交自行 form ,所以真係無交架,交都無交無得收呀

至於可以交既其他 group ,學校都係其實婉轉地講唔會收 不過睇下之後將來點樣幫你

我女因為參加左一d 校外活動,小學畢業後副校 校長仲有聯絡,總之就自行只收校外勁人啦   至於之後風向我就唔知勒

Poyau 發表於 23-2-18 20:55
謝謝分享
請問小六全級多少人

正常一級150人,不過上年小六得返平均大約22人一班

Poyau    發表於 23-2-20 16:27

ericwong520 發表於 23-2-20 13:11
如理解無錯,咁即系收85%直小係guarantee , 由group A 到 group C 呢120人已超過大抽獎數目, 所以要係自 ...

我意思得一個,全部直小生都係透過大抽獎升中,無自行,之後仲有冇一兩個叩返入就唔清楚

group B C 校長話可以交自行,係可以無叫佢地一定要交,用途係邊我亦無考究

其實我地呢 d 直小家長 最無考究升中制度,因為已經有間 band 1A 中學等緊你,而又知道都差不多收哂,所以根本唔理佢點計數

hkpapa852 發表於 23-2-20 14:07
唔知係唔係MCS改變咗, 你講既情況同幾年前有D唔同:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&g ...

其實我地冇咁多 speculation, 我地直小家長亦都冇理 band 唔 banding, 一來唔知, 二來根有唔care, 唔需要理會 ....at least 我同身邊家長都係咁

所以你問A- 係咪有band 2 學生,無人答到你....在我地睇黎,只係學校派既定心丸,無人話有試過A- 試過入唔到,只係叫你唔駛擔心 ....相反如果你咁講,學校保證得A同A- 為必收生,應該係好有信心係band 1 生先係

另外, 同唔知幾多年前有冇改我唔清楚,我只講我自己肯定/親身既事,你既link 都8年前,我係近3年,總之 grouping 就係我上述差不多

你話 group A and B 唔夠99人,我好似無咁講過,麻煩你再睇清楚,grouping 係group, not Grade....所以B 係去到10x 就係10x

至於上年人數我估計小六最後大約110人

Lightwriter 發表於 23-2-19 01:10
咁係錢vs英文能力了。我倒覺得反正去外國,英文都一定好,mcs英文又唔差,但每年可以慳返5萬5學費。當你6 ...

mcs 英文係好好,good hope 都係,當然spcs 相信都係,所以我都想知係點睇得出一間勝人一籌 純粹八卦下

用平時spoken English 計, 三間小朋友都平時成日講英文架喎,spcs 我只識幾個難作準,用公開比賽,battle of books champion 係 Marymount (mcs 有team 但上兩次都無參賽) , 計 English debate 公開賽 , mcs 小學中學都經常赢,上年中學盃小學組全港 champion 都係mcs, final round vs DBS, dbs 領隊老師係澳洲net, debate team 係搵最出名既capstone 教..... mcs 用自己老師only,唔係話dbs 無咁叻 ,應該係唔夠女仔講   主要想講mcs 英文其實真係教得好好

我地好多有仔讀男校既媽咪,都係拎返 mcs d notes 黎教仔,good hope notes 都一樣做得好好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊