用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人部署中三或中四轉直資IB 或者AL?
樓主: 高達紅色
go

有冇人部署中三或中四轉直資IB 或者AL? [複製鏈接]

lm251099 發表於 23-2-25 08:35
課程設計用意就係咁......等你

所以有能力嘅點會唔跳船,你睇有幾多高官嘅子女選擇考 DSE  

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-1 23:41
所以有能力嘅點會唔跳船,你睇有幾多高官嘅子女選擇考 DSE

呢樣真

回覆 sumikogurashi 的帖子

咁其實DSE課程同IAL 課程大唔大分別呢?上網睇過話IAL比較多寫essay 係用自己既文字去分析題目;而DSE就係傳統既背書方式答題。

JayJayMum 發表於 23-3-14 16:35

咁其實DSE課程同IAL 課程大唔大分別呢?上網睇過話IAL比較多寫essay 係用自己 ...

除咗題及 IAL比較多寫essay,出題係比較直接啲,DSE題目比 IAL多啲刁鑽野。

我係聽阿仔學校高中講座得知, 利申最後我哋決定揀DSE課程, 因為有第一個經驗, 而且都覺得佢比較適合DSE課程。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

多謝你既資訊 我都想有機會同阿仔去了解下,想問你個講座係咪學校自己搞架?之前有同阿仔傾過,佢就話佢宜家一路都係讀緊DSE方向既課程,驚轉左形式反而讀得無咁好。。。佢數理方面出色既,本身佢中四揀科都會讀理科。其實除非佢讀醫或者law, 否則我prefer佢去澳洲。所以我自己都15/16中,驚幫佢揀錯條路

JayJayMum 發表於 23-3-14 17:22

多謝你既資訊  我都想有機會同阿仔去了解下,想問你個講座係咪學校自己 ...

講座學校搞, 因為佢哋高中有雙課程選擇, 好多人怕鬼咗考中文科DSE考慮轉IAL, 但佢中文科又唔錯, 而且寫essay又唔係佢強項,學你話齋一路以來都學緊DSE課程條路, 突然轉變都有少少擔心, 所以開完家庭會議, 佢最後決定考DSE!

其實如果英文不錯, 寫essay又ok, 而且又將會去澳洲, 轉IAL可能更好!祝福你哋

我仔同你仔一樣都係唔叻寫essay, 佢中文成績都係幾好, 如果佢繼續行DSE條路,係咪之後考返IELTS 就可報考外國大學呢?

JayJayMum 發表於 23-3-14 17:50

我仔同你仔一樣都係唔叻寫essay, 佢中文成績都係幾好, 如果佢繼續行DSE條路,係咪之 ...

係呀!我女係考DSE, 不過都有報英國大學, 考埋 IELTS!

gracelam 發表於 23-3-14 18:00
係呀!我女係考DSE, 不過都有報英國大學, 考埋 IELTS!

我都唔轉

JayJayMum 發表於 23-3-14 19:19

咁我都唔轉

不過提一提,考DSE報外國大學唔好處係讀多2科冇用科, 中文同公社科(我女讀LS)因為佢哋唔計嘅, 而且數學要加埋M 1 /2先當一科數, 我女係有修M2!

gracelam 發表於 23-3-14 19:24
不過提一提,考DSE報外國大學唔好處係讀多2科冇用科, 中文同公社科, 因為佢哋唔計嘅, 而且數學要加埋M  ...

明白!我仔都係鍾意數佢會修M1/M2, 中文無辦法啦若果佢第時係香港做嘢都需要既… 佢暫時都係想考DSe, 既然佢有自己既選擇,我都唔想逼佢呀

JayJayMum 發表於 23-3-14 19:39
明白!我仔都係鍾意數佢會修M1/M2, 中文無辦法啦若果佢第時係香港做嘢都需要既… 佢暫時都係想考DSe, 既 ...

JayJayMum 發表於 23-3-14 16:35

咁其實DSE課程同IAL 課程大唔大分別呢?上網睇過話IAL比較多寫essay 係用自己 ...

可以話兩個幾唔同的考核,IAL 內容深入廣泛,題型直接,考考生應有的知識,DSE題型刁鑽,考考生有乜嘢唔識,就算你背晒都未必一定攞到高分,另外, DSE 中文唔係背咗讀咗就掂,你有時間可以研究下就明。

如比較課程DSE vs IAL , 理科內容差唔多,離不開嗰啲嘢。

不過提一提,考DSE報外國大學唔好處係讀多2科冇用科, 中 ...

的確係,用DSE 成績報外國大學,尤其名牌大學,冇著數,有家長曾經比較過A* vs 5** 之別。

如果打算留港讀大學,就DSE,去外國讀大學都係IAL / IB 比較好。

sumikogurashi 發表於 23-3-14 20:26

的確係,用DSE 成績報外國大學,尤其名牌大學,冇著 ...

唉真係搞到我好苦惱

sumikogurashi 發表於 23-3-14 20:26

的確係,用DSE 成績報外國大學,尤其名牌大學,冇著 ...

就係驚揀錯,如果有得試讀就好(emoji)

JayJayMum 發表於 23-3-14 20:45
就係驚揀錯,如果有得試讀就好(emoji)

係呀,有時真係好怕揀錯,或者叫仔睇吓兩個試的題型比較吓。

回覆樓主:

睇下邊個考試易拿狀元, 反正香港D神科 喜歡收!

不過提一提,考DSE報外國大學唔好處係讀多2科冇用科, 中 ...

我都發現部份海外大學,用IB/IAL成績申請比用DSE成績申請容易啲,著數過用 DSE

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-15 14:09
我都發現部份海外大學,用IB/IAL成績申請比用DSE成績申請容易啲,著數過用 DSE
...

的確係嘅!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊