用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如去英國讀U, 會唔會DSE放榜後好忙(諗住去英國前響東南 ...
go

[英國] 如去英國讀U, 會唔會DSE放榜後好忙(諗住去英國前響東南亞 [複製鏈接]

Plan 緊暑假去旅行,因有兩個小朋友,要就埋細嗰個放暑假先去旅行,到時又差幾日DSE放榜了,想知放榜後會唔會好多嘢搞?
   1    0    0    0

會,如果大學confirm offer,會出CAS, 跟住要搞visa,body check,宿舍,機票etc,超忙。去旅行最好放榜前。

回覆 SIYip 的帖子

請問搞visa - student visa?body check - 這是什麼?

去英國讀書要申請student visa,申請visa要照肺。

如果大吉利是meet 唔到offer仲更多嘢做,放榜後去旅行太搏啦。

醒目開學勳章

LAUGHT 發表於 22-12-22 17:51

請問搞visa - student visa?body check - 這是什麼?
申請Student visa 前,要預約做TB test

2jkidsfather    發表於 22-12-22 18:58

其實可唔可以分享吓申請Student Visa整個流程? 係咪當meet到co,學校會自動出cas俾學生,攞到cas之後就去預約照肺,跟住就上網申請Student Visa(填表,upload資料),之後等上北角打指模,然後再等消息?

我諗住申請BNO VISA, 所以應放榜之前搞

每個人的考慮點不同,承受風險度亦不同。我細膽,當年9成把握派到中學首志願也不敢買機票暑假去旅行,就是怕那個萬一。

大學出CAS 亦有不同,有大學一meetCO好快出,呢度舊post 亦有分享有學校出得好慢。肺可以預早約去照,印像中係要提供學校資料的,可以先照,有學校資料後補通知,然後才出報告。
DSE 放榜早過A Level, 順利嘅話,時間好充裕,但如果meet 唔到firm choice 嘅CO, 就複雜好多。

醒目開學勳章

SIYip 發表於 22-12-22 21:13
每個人的考慮點不同,承受風險度亦不同。我細膽,當年9成把握派到中學首志願也不敢買機票暑假去旅行,就是 ...
上年阿女做TB test , 冇寫大學資料。

肯定係去就預先預約照TB 先,亦都多人要做,無須有cas, 只係要填英國地址。至於cas 都要等埋ucas 結果大學至一齊搞,有cas 至可以做visa,呢樣比較趕,大多數拎快証。

呢段時間咪寫咗自己10年嘅旅遊時先,visa application 要填。亦要睇你讀邊科需唔需要做良民證,因為約警署做都要時間。而家機票都炒到好貴,最好考定dse 安排咗。咁到出成績無咁亂,agent 會幫手。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆樓主:

Deleted

財力證明,student visa 就係成個 course 嘅學費加生活費,BNO Visa 就6個月生活費,包括屋租。兩個 visa 財力證明都可以由父母提供,加封信寫明為仔女提供財力支持就可以。

pauline_c 發表於 22-12-23 08:52
見大家講 10年 travel history,我記得2021年申請 student visa 唔使填

我也在2021 申請過,肯定需要填

mamamui 發表於 22-12-23 09:51
我也在2021 申請過,肯定需要填

Sorry, 係我記錯
‹ 上一主題|下一主題