用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔邊間中學活動教學多?
go

大埔邊間中學活動教學多? [複製鏈接]

小女小五,成績一般…操行品得都好既。想睇定啲比較無咁谷成績既中學,怕佢跟唔到。
所以想搵間活動教學比較多啲,等佢興趣大返啲。
望咗啲Band 2 Band 3頭既學校,都了解佢地既語文教學,
不過佢地啲活動教學就唔太清楚。
   1    0    0    0

師仔 發表於 22-11-29 14:23
小女小五,成績一般…操行品得都好既。想睇定啲比較無咁谷成績既中學,怕佢跟唔到。
所以想搵間活動教學比 ...

羅定邦?但不屬2c-3A,印象萬慈也可以,大埔中學傳統居多。

Fanny_ma 發表於 22-11-29 16:39
羅定邦?但不屬2c-3A,印象萬慈也可以,大埔中學傳統居多。
萬慈係 band 3尾

eit2003 發表於 22-11-29 17:16
萬慈係 band 3尾

卍慈既今日已經不是B5年代

對於支援學生好選擇,港島區B3學生有老師建議自行交表卍慈。

師仔 發表於 22-11-29 14:23
所以想搵間活動教學比 ...

B3學生:靈風+劉梅軒,三育
B2學生:攻救恩(開3班英文班)+圓二/何中/孫書/聖道,較少競爭康神

馮中近年STEM較多無壓力,鄉中官校自行唔需要揀,李中算吧…自行亦唔需要揀,鄉中李中放乙部最後兩間都派入。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 22-11-29 20:51
B2學生:攻救恩(開3班英文班)+圓二/何中/孫書/聖道,較少競爭康神
有留意你的comment,但好奇為什麼你不推薦李中,我反而覺得他們幾積極。

Fanny_ma 發表於 22-11-30 00:06
有留意你的comment,但好奇為什麼你不推薦李中,我反而覺得他們幾積極。

我唔知你對積極既標準定義?

一間中學放學有警車泊校門,經過隧道童黨聯群打學生,曾經有位田千畢業派入首日上學已經被毆打;再一位放學經隧道過新達被高年級欺凌,回家報警處理;另一個與父母回流返港小學已經惡霸欺凌,小學著校服食煙講粗逃學浦機舖欺詐,父母富貴人家用錢了事,不作管教,受害同學家長投訴至校方,校方轉介教局及社署支援協助此男童轉校至則仁,升中派至李中,升中後變本加厲‘’響朵‘’,還聯同所謂大佬兇人,響自己邊到既要搵佢就去李中,還有頗多。。。數之不盡!

我係大埔土生土長原居民,除了70年代前創校既中小校外,我無邊間80年代創校既中學不知,當年學能測驗/B5年代大埔北區爛仔中學多的是,要幾黑有幾黑,白極有幾多間, 時移世易靈風、卍慈、大光都可以轉營教學校風改變受家長歡迎。

小學自行不建議B3學生交表,可想!小學建議寧揀馮中、鄉中都不要排李中在前。李中創校至今未曾聽過‘’有讚無彈‘’,唯獨你覺得積極,真心佩服你

mrs.so 發表於 22-11-30 02:16
我唔知你對積極既標準定義?

一間中學放學有警車泊校門,經過隧道童黨聯群打學生,曾經有位田千畢業派入 ...

可能我時運好高,四五點經過運頭塘見到學生都好似幾乖,反而運頭塘另一邊傳聞校風OK的羅x邦就見有啲學生拖吓手仔,所以我以為不錯,都應該管教幾嚴,可能最多成績唔好。如果你說的是真,真係好恐怖,好似拍戲咁。

mrs.so 發表於 22-11-29 20:46

卍慈既今日已經不是B5年代
對,他們的支援好足夠,朋友孩子讀得開心。

Fanny_ma 發表於 22-11-30 02:56
可能我時運好高,四五點經過運頭塘見到學生都好似幾乖,反而運頭塘另一邊傳聞校風OK的羅x邦就見有啲學生拖 ...

中學年代拍拖普及化了,要懂潔身自愛。

一間學校成績高低是次要,重點教職員辦學心態,對學生置之不理,老師要帶備防衛旁身,可悲!

Fanny_ma 發表於 22-11-29 16:39

英中應該未必揀啦…我真係好怕佢返到學校完全唔知老師講咩…

如果大光呢?成績會唔會好差呀?我見佢收生比重,操行比其他學校都重,係代表學校品行好D?

救恩成功開到三班英文班?

師仔 發表於 22-11-30 13:55
如果大光呢?成績會唔會好差呀?我見佢收生比重,操行比其他學校都重,係代表學校品行好D?

...

至今大光/卍慈,已經不是十數年前,兩間辦支援學習唔錯,大光也出港隊學生。

只是過去B5 年代校風差,校董局重整架構,積極轉營。

tomato100hk 發表於 22-11-30 16:32

救恩今年9月起,獲教局加批1班英文班,共3班,可參閱校網或向救恩查詢。

tomato100hk 發表於 22-11-30 16:32

https://www.kyc.edu.hk/tc/about.php?id=175
‹ 上一主題|下一主題