用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學畢業生10大後悔及不後悔學科
go

大學畢業生10大後悔及不後悔學科 [複製鏈接]

2    0    0    0

令我意想不到,心理學及犯罪學竟然係 10大不後悔學科,令我大跌眼鏡

新聞學、社會學位列第一及第二位後悔科目,實屬意料之中

小時了了 發表於 22-11-19 14:53
令我意想不到,心理學及犯罪學竟然係 10大不後悔學科,令我大跌眼鏡

新聞學、社會學位列第一及第 ...

所以我仔真係冇揀錯科,佢揀讀電腦果時香港仲係唔算太受歡迎,  有啲家長甚至話有得揀其他都唔好揀,但呢科響外國其實已經好吃香,我仔高中時自己都講,相信做呢行會係未來2-3拾年最吃香嘅科目之一  

回覆樓主:

這類調研,比較粗疏不能作準。
咩科目咩行業在一個城市有前途、在另一個地區可能已有好大分別。
醫科法律金融一直吃香,因為社會有需要。大家反而應好好思考有些行業好快被AI取代,慎選。

esmehouse    發表於 22-11-20 15:26
2jkidsfather    發表於 22-11-20 12:32

小時了了 發表於 22-11-19 14:53

新聞學、社會學位列第一及第 ...

這個是外國網站的粗疏估計,不是香港的,你會誤導本地家長!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

目的可能在於推廣個求職網站App。
‹ 上一主題|下一主題