用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 22-10-9 09:49
每個機構都是社會的縮影,但確實正經歷留殻不留人、又或留殻留不住人。

放諸大環境,人人都「講」提質提量 ...

不少機構在被掏空之中,在入面嘅係好無奈,仍然緊守崗位。在外面嘅,可能仍然儍下傻下。

如果香港真係得番個殼,留低嘅都幾辛苦。

密切留意,自求多福!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PSKLAI 發表於 22-10-9 10:20
陳sir嘅題, 夢醒時份喺呢個夢醒時份, 大家要好好面對新天地了

係呀,new normal,new world, new game, new rules of the game.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-10-9 07:23
There are predictors
There are scavengers
大自然嘅平衡在乎。休養生息。

老友,是否predators?

Yanamami 發表於 22-10-8 22:08
心痛啊~想還想,但總要面對現實。俾多句你“南柯一夢”,我地都努力過了..... ...

um…

ANChan59 發表於 22-10-9 10:24
不少機構在被掏空之中,在入面嘅係好無奈,仍然緊守崗位。在外面嘅,可能仍然儍下傻下。

如果香港真係得 ...
眼見離開的人都在說因為下一代而走, 但其實是香港的教育有問題, 還是根本是整個香港發展已走進胡同, 還是什麼其他問題? 如果有些問題, 悲觀一點說, 根本不能解決, 是不是要及早夢醒?
當然, 良禽的天地永遠很大, 即使棵樹麻麻地, 良禽仍然有更大機機會站在食物鏈最高位置

PSKLAI 發表於 22-10-9 10:44
眼見離開的人都在說因為下一代而走, 但其實是香港的教育有問題, 還是根本是整個香港發展已走進胡同, 還是什 ...
制度問題

PSKLAI 發表於 22-10-9 10:44
眼見離開的人都在說因為下一代而走, 但其實是香港的教育有問題, 還是根本是整個香港發展已走進胡同, 還是什 ...

我認識而離開嘅真係有不同原因,為自己前途,下一代,家族原因,社會及政治氛圍,各有原因及故事。出去都有成功,也有不如預期,每個都係事實,不是單一的原因及結果。

香港的發展係遇到瓶頸,是否入到死胡同?真係睇你自己在什麼位置去看。我個人覺得係瓶頸,還有運作空間,但時間不多,不能拖,不能再落錯藥。

我寫夢醒時分,係覺得應該要清醒了,面對現實,係真正brain drain,而且嚴重,要努力做點事,不要自己呃自己,以為復常后就能回到以前的繁榮,事實上已經有很大變化了,時間不等人嘅。

ANChan59 發表於 22-10-9 12:13
我認識而離開嘅真係有不同原因,為自己前途,下一代,家族原因,社會及政治氛圍,各有原因及故事。出去都 ...

你講玩"復常"係疫情前社會運作,但你知我知,整個社會制度同管理唔會再"復我地心中果個常",所以根本唔洗眷戀以前果種繁榮。衹有adjusted expectation,手上有乜牌就盡力打啦唯有。

題外話,俄富豪蒞臨香江,我地會唔會無矢中的?驚驚....

Yanamami 發表於 22-10-9 12:23
你講玩"復常"係疫情前社會運作,但你知我知,整個社會制度同管理唔會再"復我地心中果個常",所以根本唔洗 ...

既然要adjust expectation,跟最初的期望不一樣,如果一樣就不需要調整,對不對?

ANChan59 發表於 22-10-9 12:50
既然要adjust expectation,跟最初的期望不一樣,如果一樣就不需要調整,對不對?

好聽叫adjust expectation又或者適者生存/叢林的法則/靈活變通, 唔好聽叫退而求其次/俾人得寸進尺/溫水煮蛙/認命/委曲求全/馬死落地行......

回覆樓主:

是緣是債是場夢 ......

https://youtu.be/hQdSp0B58Ig

ANChan59 發表於 22-10-9 10:29
老友,是否predators?
阿蛇,點解咁問?
我是Survivor

因為你寫 Predictors(預测者),跟后面你所講嘅有d唔夾,后面似叢林的法則.。我所以問你 是否Predators(獵食者)?

如果你形容自己為生存者,咁Scavengers 係清道夫,你可能係指找尋香港剩餘價值嘅人。

PSKLAI 發表於 22-10-9 10:09
呢版真係非一般不是資訊咁簡單, 係智慧和人生經驗嘅交流, 甚至有啲朋友間傾計嘅感覺, 真係睇得好舒服
...

這裏參與討論的網友,新知舊雨有些相識超過十多年,大家的孩子由小學中學開始,現在已經入大學,或者畢業幾年,有在香港,也有去了海外,討論得嚟較平常心,去留也有祝福,順逆都會加油。所以我們不時慨歎EK已經變質,返唔到轉頭。

我一直都講不少EK家長臥虎藏龍,只係分享多或少,題目對口,一班前輩高手就會蒲頭,分享精警的觀點及經驗。

你如果還未拜讀beastiebistro的如何選擇及安排英國寄宿學校,咁你就要去他在EK的blog看看,內容豐富,比什麼agents 有過之而無不及。不過要預備掃把,因為可能滿地玻璃碎。

Stillgood20 也分享政治軍事經濟看法,就算你同唔同意他的觀點,都可以欣賞他的恆心及洞察力。

Radiomama 分享了兒子從PYP,MYP到IBDP的發展及進度,資優孩子的栽培,細緻分享真實的成長故事,另一個狀元孩子選工程的例子。

Sorry,我未得他們同意替他們宣傳網誌,只係希望大家唔好走寶,在日誌分享討論係賞心樂事,較真實,網主較多寫自己的經驗及看法,較少道聽途說,容易有共鳴!

ANChan59 發表於 22-10-10 07:52
因為你寫 Predictors(預测者),跟后面你所講嘅有d唔夾,后面似叢林的法則.。我所以問你 是否Predators( ...
你滿有智慧。
跟隨 主 的道路,祂必與你和你一家同行。

ABC-DAD 發表於 22-10-10 08:45
你滿有智慧。
跟隨 主 的道路,祂必與你和你一家同行。

終身學習中,箴言是我的至愛!

多謝 祝福!同樣祝福你及家人!

ANChan59 發表於 22-10-10 07:52
因為你寫 Predictors(預测者),跟后面你所講嘅有d唔夾,后面似叢林的法則.。我所以問你 是否Predators( ...
金融市場嘅環境就大概如此。Predators 善於隱藏行蹤,經驗獵人同Survivors 會發現佢地在地盆內刻意留下嘅氣息認出佢地存在。

PS 我有時都會打錯字

ABC-DAD 發表於 22-10-10 08:56
金融市場嘅環境就大概如此。Predators 善於隱藏行蹤,經驗獵人同Survivors 會發現佢地在地盆內刻意留下嘅氣 ...

哈哈,我估你講叢林法則,延伸去金融市場的比喻!

ANChan59 發表於 22-10-10 09:01
哈哈,我估你講叢林法則,延伸去金融市場的比喻!
感謝你瞳俯就卑微。

願意同我交流

ABC-DAD 發表於 22-10-10 10:14
感謝你瞳俯就卑微。

願意同我交流

玩嘢!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊