用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll and ESF offer (urgent)
樓主: girl2016
go

Maryknoll and ESF offer (urgent)   [複製鏈接]

yiqiyihui 發表於 22-9-4 13:06
上述神校值得留幾年讀中文,但同時英文點都冇咁好。老師高水凖,但同native有距離。
所以睇吓想要啲乜
對 ...

大家IS vs LS只從語言及名氣出發,另外考慮下性格發展和well-being
其實IS係幼稚園同初生小時最開心的

Poyau 發表於 22-9-4 23:28
套用本地 B1A/B/C
據約頭11%/22%/33% 成績分級
ESF 近五年 IB 成績 B1B 水平

不能這樣套用吧,完全唔同嘅野

JKLhome 發表於 22-9-4 01:11
回覆 宮二 的帖子

IS 始終係小數,但係如果marynroll, 預左要花時間溫書做功課,升中大概6-7成,一定要kee ...

唔止 6-7成

JKLhome 發表於 22-9-4 11:45
回覆 yiqiyihui 的帖子

如果係Dgjs or SPCC 可能我會考慮在local 讀初小,不過高小仍會轉is。我女夠25 分 ...

睇疫情時的support, ESF應該好過好多英國states school(好多連zoom都冇)。其實ESF管理不錯,內部infrastructure齊備,special learning, speech, gifted etc都有support。和其他有規模的傳統IS比,佢比較大班和ECA可能少D,小學冇泳池,但後者學費起碼貴50-100%,而且有需要IS轉IS亦相對容易。
(利申我當年也打算放棄名女津入ESF, 不過之後再轉了去一間更適合的一條龍IS)

964000 發表於 22-9-5 10:24
似乎大家IS vs LS只從語言及名氣出發,提供另外的考慮:
其實IS係幼稚園同初生小時最開心,好多活動,例如 ...

唔係。只係IS 的benefits 大把人在其他地方已講過,不贅。
老師質素參差,有名氣學校吸引到比較好嘅老師,朋輩父母亦係比較有要求嘅人,大家想法似啲,我係呢個角度出發。
我個睇法係自己讀書時經歷了兩個system後的決定。
你講嘅Eenie meenie miney mo, 我返學頭一個禮拜睇佢哋點就學咗啦。其他嘢都係,要有人同你玩同融入,即學啦。

性格我就同意嘅,但呢個亦係我開頭諗唔明嘅地方。點解local 老師問問題,擺明係唔難,實有人知答案,但總係冇人理佢㗎呢? 所以我成日答老師,等佢哋唔好咁尷尬。

依家我睇老師改作文就開始明喇。老師改英文作文係改錯處,而唔係睇你背後個idea. 作得精彩但唔跟足規矩會低分,平平無奇但follow 哂指示就高分,都唔係真作文嚟嘅。就正如我覺得不少公開試英文A嘅人英文都唔係有幾好。所以你講creative writing 呢啲我明嘅。唯有靠睇多啲故事豐富下想像力,第日先用返出嚟啦。

但其實local 嘅學生做嘢會比較有譜,所以都唔係全無可取之處嘅。

同埋我覺得現在的小朋友普遍已西化了好多,冇咁passive。
另外,中文真係博大精深,我都嫌自己識得太少,有時人哋閒談間引經據典少少就變咗唔明。
所以希望佢哋兩邊平衡啲。

都係衡量兩者之後嘅取捨啦。

Poyau 發表於 22-9-5 03:50
IBO 有公布 IBDP 全球積點分佈
套用本地B1A/B/C 將成績分為九等份
頭⅑(11.11%) 為B1A 如此類推

I see
全球計
LPC and ESF 算係top ~20%

964000 發表於 22-9-5 10:28
不能這樣套用吧,完全唔同嘅野

我都同意,
如果可以用大學placement 分,更合適。

DSE B1A 未必可以拎到LPC 唔夠40分的同學得到的世界名大學offer

見到樓主話如果讀ESF學費可以負擔,不過生活上需要有些改變,也打算高中留學。如果咁,其實讀Maryknoll更加穩陣。畢竟學費年年加,而且將來如果想轉去其他IS學費只有更加貴。 儲多幾年錢,將來選擇更多。而Maryknoll已經屬於免費津校最佳選擇 ,如果讀下覺得唔適合,轉去ESF或者其他IS並不難。

回覆 B.B.BaBa 的帖子

可能而家多人移民或者轉入IS,入中學可能會高啲,但係一定唔會係guarantee 一條龍

回覆 Poyau 的帖子

不同制度不能用同一把尺去計,SPCC/ dbs 讀得Ib 都係最top 嗰啲,基本上IB  36分,足夠入三大。你應該睇吓入大學率同埋入咩科就知道點解啲人爭住讀Ib

回覆 b3410 的帖子

同意,如果經濟有點勉強遲啲先再諗 is, 畢竟is 係一條不歸路,而且如果樣樣野要慳住慳住,小朋友都會感覺到,未必會感覺良好

JKLhome 發表於 22-9-5 22:12
回覆 Poyau 的帖子

不同制度不能用同一把尺去計,SPCC/ dbs 讀得Ib 都係最top 嗰啲,基本上IB  36分,足夠 ...

同意, 因我唔太掌握dse的band 123點分。如果用成績計 香港人dse頭33%叫band1

但ib 計全球頭33%又係只叫band1 好似條數唔太岩。
所以諗,係咪計大學placement 會合適啲。

JKLhome 發表於 22-9-5 22:02

可能而家多人移民或者轉入IS,入中學可能會高啲,但係一定唔會係guarantee 一條龍 ...

當然唔係一條龍,亦唔關移民事,一向都唔係 6-7成人上中學部咁少

咁即係應該幾多成?80-90%?往年都有咁高?我嘅資訊只係來自朋友嘅小朋友同埋自己嘅姪女。如果你係家長可能清楚啲。以下係2020年嘅討論https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3843809

I went to maryknoll myself and now my kid moved from an international school to local school.
I think it depends on your family circumstances.

For me, I plan to send my kids abroad for secondary school. So my focus now is solely on discipline and Chinese language, which local school offers.

If your kid plans to stay in HK at least until end of secondary, then I’d suggest going for Esf/ international school. The IB curriculum is advantageous for university admission.  I assume your kid is already fluent in Chinese so for her teenage years, give her the freedom to develop an international mindset and critical thinking skills which will serve her well as an all rounded person. Cost is a concern but if you can afford it then it’s the best gift to a child.

天底下所有大學都可以用同一個標準去比較
所以全世界所有中學都可以用大學排位或考公開試成績互相比較啦
只不過好少跨國比較,流動性冇大學/ 大學生咁高
係大學眼中固然有國際學校,直資學校,免費學校之區別,但係都可以互相比較
你估大學收生組的人傻嘅咩

Westminster School
https://www.westminster.org.uk/a ... niversity-entrants/

Wycombe Abbey
https://www.wycombeabbey.com//wp ... lyer-2021-final.pdf

Maryknoll Convent School
http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/prize_uni.htm

English Schools Foundation
https://www.esf.edu.hk/university-destinations/

Azzurro 發表於 22-9-7 08:33
只 ...

不過ESF係non selective school, 收生spectrum 好濶,而且英國學生和香港學生target又不同,所以整個”package”咁睇去評估間學校會比較全面D。

只 ...

如果唔係為咗慳錢,有幾多個諗住海外升學嘅會考埋DSE先走呀。依家問緊小學
一心去外國讀書嘅,local高小開始就年年有人走啦
所以唔需要睇到中學升大學個成績去比較囉。

只 ...

university placement 好難比。

英國大學要照顧返當地學生,如 Oxford Ugrad 有68%來自英國 state schools、77%係英藉、9%來自EU,只有13.4% 來自non-EU地區。冇可能同香港既 IS、LS比較到。
何況攞 academically selective 既 Westminster、 Wycombe Abbey 來比,ESF 只係「平民」學校。考得入去、又俾得起 40萬一年,唔係大多數

yiqiyihui 發表於 22-9-7 13:45
如果唔係為咗慳錢,有幾多個諗住海外升學嘅會考埋DSE先走呀。依家問緊小學
一心去外國讀書嘅,local高小開 ...

中學升大學個成績 --- 呢個正正係大家追捧 ESF 第一原因。。。
所以點可能唔睇
‹ 上一主題|下一主題