用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問吓屯門天主教中學好唔好?
go

想問吓屯門天主教中學好唔好? [複製鏈接]

睇網上資料,有啲話呢幾年越來越差,學生質素越來越低,有啲就話係 Band 1 尾 band 2 頭,究竟係點架?謝謝大家!(emoji)
   5    0    0    0

terenceytf 發表於 22-7-26 21:35
睇網上資料,有啲話呢幾年越來越差,學生質素越來越低,有啲就話係 Band 1 尾 band 2 頭,究竟係點架?謝謝 ...

Band 2.

bananaGi 發表於 22-8-1 17:19
Band 2.

屯天2020年成績 B2B 水平
上年升學率跌 無DSE數字 B2B/C?
今年成績如何有待公布

畢業生出路
2021年 | 2020年 | 2019年
本地升學 67(63.8%) | 112 | 110
境外升學 10(9.5%) | 5 | 2
重讀/自修/工作 1(1.0%) | 1 | 1
其他 27(25.7%) | 0 | 2
---------------------------------------------------
總數: 105人 | 118人 | 115人

文憑試
2021年 | 2020年 | 2019年
中文2+ [···] | 94.1% | 98.3%
英文2+ [···] | 93.2% | 94.8%
數學2+ [···] | 93.2% | 95.7%
---------------------------------------------------
CEM2+ [···] | 93.5 | 96.2%
通識2+ [···] | 94.9% | 96.6%
主科2+ [···] | 93.9% | 96.3%
整體2+ [···] | [^] | 約94%

22222 [···] | 86.4% | [···]

^ 14科(包括各主科)2+高於全港

School Plans and Reports
https://www.tmcss.edu.hk/tmcss/?page_id=3953&lang=en

睇網上資料,有啲話呢幾年越來越差,學生質素越來越低,有啲就話係 Band 1 尾 band 2 頭,究竟係點架?謝謝 ...

與其話學生質素差左,不如話自從轉左校長之後,學校請人嘅standard 真係低咗好多。啲新老師全部都教得十分hea,真係好失望

過去10年應該頂多只係屬於B2B水平, 從未達到B1水平 (B2A水平都好似未試過)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

入左呢間?

bananaGi 發表於 23-1-2 20:50
入左呢間?

屯天2022年無公布各主科2+
近年 22222 平均達七成以上
相比上一年 86.4% 顯示成績急轉直下?

https://www.tmcss.edu.hk/tmcss/wp-content/uploads/2022/12/%E6%9C%AC%E6%A0%A1%E6%A0%A1%E8%A8%8A-22-23.pdf

https://www.tmcss.edu.hk/tmcss/wp-content/uploads/2021/11/2122_sch_info.pdf

請問屯門有哪些中學屬Band2A?
屯門Band2排位應該如何分配?
謝謝各位解答!

lovenicolebaby 發表於 23-1-3 01:47
請問屯門有哪些中學屬Band2A?
屯門Band2排位應該如何分配?
謝謝各位解答!

譚伯羽>屯官/南屯官>崇真

10090 發表於 23-1-3 06:40
譚伯羽>屯官/南屯官>崇真

譚 唔係b1c ?

bananaGi 發表於 23-1-3 08:40
譚 唔係b1c ?

譚伯羽2022年整體4+ 48.6% 持續向下
過去幾年3322低於70%
似乎由 B1C 走向 B2A?

https://www.tpyc.edu.hk/tc/公開試成績與升學概況

https://www.tpyc.edu.hk/sites/default/files/files/2022dse_homepage.pdf

https://www.tpyc.edu.hk/sites/default/files/files/2021dse_homepage.pdf

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3864422&pid=49052784

屯門只有四間肯定係band 1
排名不分先後:兩間保良、梁銶琚、陳瑞芝
其他嗰啲有收band 1學生,但唔係主流

10090 發表於 23-1-3 14:27
屯門只有四間肯定係band 1
排名不分先後:兩間保良、梁銶琚、陳瑞芝
其他嗰啲有收band 1學生,但唔係主流

papa 話:

B1C

順德聯誼總會譚伯羽,  仁愛堂田家炳

B1C/2A

馬可賓

請問知道為何譚伯羽屬B1C,但卻沒有英文班?

lovenicolebaby 發表於 23-1-3 16:34

數學科和理科用英文教的

完全不了解屯門中學,原來有英文班的

lovenicolebaby 發表於 23-1-3 16:34
學校可以唔開英文班
我判斷學校Banding, 係以公開試成績去評估

盡開英文班但成績唔達B1, 其實即係間學校係"負增值"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-3 17:13
學校可以唔開英文班
我判斷學校Banding, 係以公開試成績去評估

屯官算是負增值嗎?

屯官、譚伯羽和馬可賓都只收B1生嗎?

lovenicolebaby 發表於 23-1-3 17:22
屯官算是負增值嗎?
可以咁講
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊