用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無真鐸學校用家讀緊
go

有無真鐸學校用家讀緊 [複製鏈接]

才想了解下真鐸學校 聽人講話唔好!有冇人知有咩唔好?
   1    0    0    0

如果負擔到,不如揀返黃大仙三間名小學,聖母、音小及德望,起碼零負評!

如果未太負擔到,有冇邊間津小好45校網!

可以同音小聖母相比有錦泰及嘉諾撒

回覆樓主:

真鐸功課少,活動吾多。感覺特別多特殊學生。覺得學校吾太進取,地方大而沒有利用自身發展空間發揮小朋友潛能。

連升中都唔敢寫人數,你話會有幾好?

仔細睇佢網頁,佢喺最新消息嗰度寫咗小六升英中嘅學生有四成,同埋睇校訊都有好多活動

回覆 Chiskam2 的帖子

我都聽過呢間係一間關愛學校,見升中都唔差,有40%入英中,我都想知多少少呢間學校既野

Chiskam2 發表於 22-9-8 09:51
仔細睇佢網頁,佢喺最新消息嗰度寫咗小六升英中嘅學生有四成,同埋睇校訊都有好多活動 ...

由於疫情真鐸學校基本上所有活動停止,今年校訊應該是前兩年插圖重用。
而今年升中派位我看未有如實宣告,校內張貼都是派好學校,但有學生派到孔仙洲中學就沒有在校內告示欄和校訊中提及。如果說升中40%派英中未必是今年事,校訊內容不能作實。

事求人 發表於 22-9-26 23:20
由於疫情真鐸學校基本上所有活動停止,今年校訊應該是前兩年插圖重用。
而今年升中派位我看未有如實宣告, ...

真鐸升中資訊 1.4 無注明年度

https://www.cts.edu.hk/overview.php?cid=42

升中資訊

本校由小四開始,已積極為學生及家長舉辦一系列升中活動,以讓學生及家長在升中選校、升中面試、升中適應等作充分的準備。

1. 樂育人才、出類拔萃

1.1 本校歷年獲派首志願及首三志願的百分比,均高於全港水平

1.2 20-22年度,全港83%學生獲派首志願,本校94.7%學生獲派首志願

1.3 全港94%學生獲派首三志願,本校97.3%學生獲派首三志願

1.4 本校入讀英中學生接近40%

https://www.cts.edu.hk/attachment/newsPdf/1662289908GHWpS.pdf

回覆樓主:

疫情2年多所有活動停止,資訊也是2、3年前。所寫是歷屆升中入讀中學,而不是今屆。.歷屆加起來才接近40%。可以查看全港小學排名和區內排名,再分式學校與其他校嘅差距。
‹ 上一主題|下一主題