用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教關於Jupas
樓主: 妹妹頭
go

請教關於Jupas   [複製鏈接]

YuYuMother 發表於 22-7-5 22:15
請問係全部hku 課程第七科都有分加嗎?

應該不是,阿女A1嗰科冇分加,只計best 6
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YuYuMother 發表於 22-7-5 22:15
請問係全部hku 課程第七科都有分加嗎?

暫時只係BBA 8學系。下一年我估計一定多D學系要7科。

gracelam 發表於 22-7-5 22:23
應該不是,阿女A1嗰科冇分加,只計best 6

哎呀好亂,頭都大埋。

我記得聽中大有提過第七科既分數都會考慮…..

nicolemummy 發表於 22-7-5 22:31
暫時只係BBA 8學系。下一年我估計一定多D學系要7科。

唔該晒你

YuYuMother 發表於 22-7-5 22:32
哎呀好亂,頭都大埋。

我記得聽中大有提過第七科既分數都會考慮…..

中大明文規定要7科只有醫科。但隨著LS變無分,根本可以肯定將會有好多學系要求7科。現在才剛剛開始而已。

回覆樓主:

還有,EDB話LS變公社科放出半科時數,然後大力推薦D人讀M1M2,又把M1M2半科當1科。第7科宜修M1/M2。

pccw2017    發表於 22-7-6 11:19

nicolemummy 發表於 22-7-5 22:51
還有,EDB話LS變公社科放出半科時數,然後大力推薦D人讀M1M2,又把M1M2半科當1科。第7科宜修M1/M2。
...
7科計唔計CS?阿女升中五,CS只計合唔合格,即係當唔當1科?

妹妹頭 發表於 22-7-6 07:45
7科計唔計CS?阿女升中五,CS只計合唔合格,即係當唔當1科?

咩叫CS? applied learning subject? Cat B?

HKU講明只計Cat A同Cat C科目。 除非另外註明?否則不計Cat B科目

nicolemummy 發表於 22-7-6 07:52
咩叫CS? applied learning subject? Cat B?

HKU講明只計Cat A同Cat C科目。 除非另外註明?否則不計Cat  ...

CS係現在中四讀的公社科(只有合格與不合格),代替之前的LS。

gracelam 發表於 22-7-6 09:50
CS係現在中四讀的公社科(只有合格與不合格),代替之前的LS。

原來叫CS。我老餅喇,亦唔會理CS喇。

CS係2024 DSE 既事,都幾肯定D admission formula會大改到時唔知叫第7科,定唔入科,定點

nicolemummy 發表於 22-7-6 10:14
原來叫CS。我老餅喇,亦唔會理CS喇。

CS係2024 DSE 既事,都幾肯定D admission formula會大改 ...

因為我仲有個讀緊中二,所以會留意

請問如果放榜後如唔理想,要揾學校要准備什麼文件?
是否只需帶dse成績表?仲有乜要帶?

醒目開學勳章

maggie789 發表於 22-7-6 11:21
...
DSE放榜叩門必備8大物品

若沒有報讀任何自資學位、副學士學位,或不幸放榜成績未達八大門檻,即需要帶齊以下8樣物品,以作最後部署:

1. 身份證(正副本):多間大專院校進行面試,就必需攜帶身份證等證明文件。有見及此,可準備多幾份身份證副本,有助節省與其他考生排隊影印證件的時間。

2.證件相:各大專院校在填寫入學表格時,亦需要考生交上證件相。而且可先把部份相片背後,預先貼上雙面膠紙,可以方便遞交表格時貼上。

3. 現金(適量):通常自資院校的申請入學費用約在100元至300元不等,而面試成功後的留位費用則約5,000元。為爭取時間,考生當天或可乘搭的士。因此建議可根據狀況判斷,帶備適量現金。

4. DSE成績表(正副本):DSE成績表後,建議有需要到不同院校申請的學生在出發前,先在自己學校影印幾份副本,以節省時間。當天各大院校亦將需要考生 DSE成績表,以作證明。

5. 中四至中六學校成績表(正副本)

6. 學生學習概覽(SLP)/ 活動的經驗及成就(OEA)(正副本):不少考生容易忽略了SLP與 OEA的重要性。其實兩者就相當於職場上的CV,能讓面試官盡快了解考生的背景、經驗、能力。當某些科目競爭高,同時考生的分數也相若,面試官就會從考生的SLP與OEA進行篩選。

7. 有條件取錄的確認通知書(如有)

8. 基本文具、水、外套

小時了了    發表於 22-7-6 11:40
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-7-6 11:30

若沒有報讀任何自資學位、副學士學位,或不幸放榜成績未達八大門檻,即需要帶齊以 ...

好有用

希望大家用唔著,個個入A1

醒目開學勳章

gracelam 發表於 22-7-6 11:39
好有用  

希望大家用唔著,個個入A1
仲有 2 星期放榜,希望所有考生都唔需要再排過 Jupas,個個都直入 A1
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

maggie789 發表於 22-7-6 11:21
...
請問是要搵什麼學校 ? 重讀中六嗎?

pccw2017 發表於 22-7-6 11:46
可能佢可以幫到你。
DSE放榜攻略2022

還有Space,港專,AD/HD等適合不同的學生。

esmehouse 發表於 22-7-6 11:30

若沒有報讀任何自資學位、副學士學位,或不幸放榜成績未達八大門檻,即需要帶齊以 ...

唔該晒
但仔中四至中六嘅成績表好樣衰喎!唔睇好過睇!
佢係臨急抱佛腳型,睇吓今次DSE符碌有冇!

pccw2017 發表於 22-7-6 11:46

不是!如未如理想會報副學士或私立大學

仔係邊緣人!睇彩數

免費入場的升學講座

DSE 放榜升學講座
‹ 上一主題|下一主題